Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηλεπικοινωνίες: Η Wind μοναδική υποψήφια για παροχή καθολικής υπηρεσίας

Ολοκληρώθηκε η κατάρτιση τελικής λίστας επιλεγέντων Συμμετεχόντων της φάσης 1 της δημοπρασίας. Σήμερα το άνοιγμα της οικονομικής της προσφοράς.

Τηλεπικοινωνίες: Η Wind μοναδική υποψήφια για παροχή καθολικής υπηρεσίας

Σήμερα θα ανοίξει η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων τη μοναδική οικονομική προσφορά που κατατέθηκε στη δημοπρασία για την επιλογή παρόχου καθολικής υπηρεσίας, η οποία κατατέθηκε από τη Wind.

Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, το άνοιγμα της αρχικής οικονομικής προσφοράς θα γίνει στα γραφεία της ΕΕΤΤ σήμερα, 16 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 13:30.

Σημειώνεται ότι το περιεχόμενο της Καθολικής Υπηρεσίας έχει τροποποιηθεί, καθώς για πρώτη φορά ο πάροχος καλείται να παράσχει όχι μόνο υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας αλλά και ίντερνετ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε από την ΕΕΤΤ μετείχε και πάλι μόνο η NOVA - Wind.

Σύμφωνα με το διαγωνισμό, τα χαρακτηριστικά των υπηρεσιών Καθολικής Υπηρεσίας είναι τα ακόλουθα:

  • Υπηρεσία ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο, με ελάχιστη ονομαστική ταχύτητα καθόδου (download) 10 Mbps και ανόδου (upload) 1 Mbps και με πραγματική ταχύτητα καθόδου (download) όχι μικρότερη από 4 Mbps και τουλάχιστον 30 GByte διαθέσιμα το μήνα, σε περίπτωση που η υπηρεσία δεν προσφέρεται με σταθερή πάγια χρέωση (flat rate), ανεξαρτήτως κατανάλωσης δεδομένων.
  • Δωρεάν απεριόριστες κλήσεις σε αστικά και υπεραστικά ή χρόνο ομιλίας 1.500 λεπτών το μήνα προς σταθερά ή σταθερά και κινητά δίκτυα, σε περίπτωση που η υπηρεσία δεν παρέχεται μέσω σταθερού δικτύου. Για τα ανωτέρω, η χρέωση στον τελικό χρήστη δεν δύναται να υπερβαίνει τα 27 ευρώ το μήνα, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και τελών.

Ο πάροχος που θα αναλάβει την Καθολική Υπηρεσία, η διάρκεια της οποίας είναι για τρία έτη, προβλέπεται να αναλάβει και το κόστος της σύνδεσης των απομακρυσμένων περιοχών, εάν αυτό δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, τη διαφορά αναλαμβάνει να καλύψει ο τελικός χρήστης ή οι χρήστες.

Υπενθυμίζεται ότι το τεύχος προκήρυξης του σχετικού διαγωνισμού προέβλεπε την επιλογή παρόχους καθολικής υπηρεσίας μέσω μειοδοτικής δημοπρασίας πολλαπλών γύρων, από τον Ιανουάριο του 2023 και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών ετών. Σύμφωνα με την προκήρυξη όποια εταιρεία προσέφερε το μικρότερο ποσό θα αναλάμβανε τη σχετική υποχρέωση. Ωστόσο μοναδικός συμμετέχων ήταν η Wind της οποία και η οικονομική προσφορά θα ανοιχτεί σήμερα.

Η αναγκαιότητα για παροχή καθολικής υπηρεσίας σχετίζεται με το γεγονός ότι το έλλειμμα σε επενδύσεις ευρυζωνικών υποδομών δεν έχει ακόμη κλείσει. Ως αποτέλεσμα, δεν είναι δυνατόν ακόμη να εξασφαλιστούν υπηρεσίες ευρυζωνικής πρόσβασης με αποδοτικούς εμπορικά όρους σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, το 80% των νοικοκυριών με ευρυζωνική πρόσβαση λαμβάνει ταχύτητα άνω των 10 Mbps, ενώ το 97% των νοικοκυριών με ευρυζωνική πρόσβαση λαμβάνει ταχύτητα άνω των 4 Mbps.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v