Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράθυρο για νέο κύκλο παροχών ανοίγει η κυβέρνηση

Καύσιμα, δάνεια και σούπερ μάρκετ, τα πεδία πιθανής παρέμβασης. Οι παράμετροι των εκλογών, των υποκλοπών και του… ταμείου, σε κλίμα δυσαρέσκειας. Ο χρόνος και το εύρος των κινήσεων που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Παράθυρο για νέο κύκλο παροχών ανοίγει η κυβέρνηση

Πυροσβεστικά μέτρα κατά της ακρίβειας στα σούπερ μάρκετ και της συνακόλουθης δυσαρέσκειας που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις και αργά ή γρήγορα απειλεί να δώσει τόνο και στις κάλπες, αναζητά η κυβέρνηση.

Το καλάθι του νοικοκυριού μπορεί να δίνει μια κάποια διέξοδο στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες, αλλά ο καλπασμός του πληθωρισμού με διψήφιο ποσοστό για έξι μήνες δοκιμάζει πλέον τις αντοχές και της μεσαίας τάξης. Οι κάλπες πλησιάζουν και η ακρίβεια δεν πρόκειται να λυγίσει ακόμα κι αν ο πληθωρισμός αρχίσει να κατεβάζει ταχύτητα.

Η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ αποτελεί τον μεγάλο πονοκέφαλο, όχι όμως τον μοναδικό. Η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ και η προοπτική περαιτέρω αύξησής τους οδήγησε ήδη την Τράπεζα της Ελλάδος να σημάνει καμπανάκι κινδύνου για νέο κύκλο αύξησης των κόκκινων δανείων.

Η ίδια η ΕΚΤ άλλωστε συγκαταλέγει την Ελλάδα στις χώρες υψηλού κινδύνου για νέα αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αλλάζοντας την οπτική από την πλευρά των τραπεζών, στην πλευρά των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και εντέλει των ψηφοφόρων, η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να διερευνά πιθανά περιθώρια παρέμβασης, ώστε όσοι επιβαρύνονται και βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους, να μην περάσουν τη διαχωριστική γραμμή.

Από κοντά ακολουθούν και οι προβληματισμοί για την πορεία των διεθνών τιμών των καυσίμων. Το πετρέλαιο κυμαίνεται τις τελευταίες ημέρες στα 91-93 δολάρια το βαρέλι, το ευρώ έχει ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου, οι λιανικές τιμές του ντίζελ κίνησης έχουν αποκλιμακωθεί οριακά αλλά παραμένουν πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο (μέση πανελλαδική τιμή) και το υπουργείο Οικονομικών παραμένει σε ετοιμότητα για πιθανή επαναφορά της επιδότησης στην αντλία, ιδίως αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για άλμα ακόμα και στα 115 δολάρια το βαρέλι, με την εφαρμογή του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από τον Δεκέμβριο.

Όλα τα παραπάνω βρίσκονται στη μια πλευρά στο τραπέζι των συζητήσεων και του κυβερνητικού προβληματισμού. Στην άλλη βρίσκονται τα οικονομικά δεδομένα και οι προβλέψεις που αναφέρουν ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 6% φέτος (οριακά χαμηλότερα ο πήχης στον προϋπολογισμό την ερχόμενη Δευτέρα) και προοπτική μικρότερου πρωτογενούς ελλείμματος από τον στόχο για 1,7% του ΑΕΠ φέτος. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε υποδεικνύουν και τα χθεσινά στοιχεία, που έδειξαν στο δεκάμηνο πρωτογενές έλλειμμα 350 εκατ. ευρώ αντί για 6,5 δισ. ευρώ.

Ο χρόνος και το εύρος των παρεμβάσεων θα αποφασιστεί από τον Πρωθυπουργό και είναι προφανές πως θα «ζυγιστεί» τόσο ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών όσο και η «αντάρα» των καταγγελιών περί υποκλοπών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v