Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στεγαστικά: Στο τραπέζι κρατική επιδότηση για τα spreads

Κυβέρνηση και τράπεζες αναζητούν τρόπους στήριξης των δανειοληπτών με ενήμερα στεγαστικά. Ανοικτό το ενδεχόμενο κάλυψης μέρους του αυξημένου κόστους λόγω επιτοκίων. Επίκειται συνάντηση Σταϊκούρα με τραπεζίτες.

Στεγαστικά: Στο τραπέζι κρατική επιδότηση για τα spreads

Τρόπους στήριξης των ενήμερων στεγαστικών δανείων αναζητούν κυβέρνηση και τράπεζες προκειμένου να απαλειφθεί το υψηλό κόστος που προκύπτει σε μηνιαία βάση από την αύξηση των επιτοκίων.

Μάλιστα, για το θέμα των χρεώσεων από την αύξηση των επιτοκίων αλλά και για την αύξηση των τόκων στις καταθέσεις αναμένεται άμεσα να υπάρξει συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες.

Η στήριξη

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, εξετάζεται, σε πρώιμο επίπεδο, μια σειρά από εναλλακτικά σενάρια και στο παρασκήνιο έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις επ' αυτού. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την κρατική επιδότηση μέρους του επιτοκίου, έτσι ώστε να σβήσει ένα κομμάτι της αύξησης. Στο τραπέζι έχει πέσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κρατική επιδότηση του spread, δηλαδή του καπέλου που βάζουν οι τράπεζες επιπλέον του Euribor 3μήνου.

Το πρόγραμμα αναμένεται, με βάση τις ίδιες πηγές, να τρέξει από τις αρχές του 2023, όταν το «effect» από τις αυξήσεις των επιτοκίων θα έχει περάσει στο ύψος της μηνιαίας δόσης. Στο ζήτημα της στήριξης των συνεπών δανειοληπτών στεγαστικών δανείων αναφέρθηκε εχθές και ο πρωθυπουργός.

Τύπου «Γέφυρα»

Επί της ουσίας, το υπό συζήτηση πρόγραμμα δεν θα διαφέρει από τα προγράμματα στήριξης «Γέφυρα» που εφαρμόσθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η δομή τους στηρίχθηκε στην κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης, κλιμακωτά, με επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών. Όποια κι αν είναι η μορφή της κρατικής στήριξης που θα επιλεγεί, θα είναι μια θετική εξέλιξη και για τις τράπεζες, με δεδομένο ότι τα πρόσφατα «στρεσαρίσματα» των δανειακών χαρτοφυλακίων έδειξαν πως η πλέον ευαίσθητη κατηγορία εξαιτίας της αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης είναι τα στεγαστικά.

Η Ισπανία

Η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που προχώρησε σε στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών με στεγαστικά δάνεια είναι η Ισπανία. Η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε ότι θα στηρίξει 1 εκατομμύριο ευάλωτα νοικοκυριά με μέτρα όπως η μείωση του επιτοκίου για μια πενταετή περίοδο χάριτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v