Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tράπεζες: Stop Μητσοτάκη στα σενάρια για έκτακτο φόρο

Από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός καθησύχασε τους ξένους επενδυτές ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε έκτακτη φορολόγηση των τραπεζικών κερδών. Οι διαπραγματεύσεις για την στήριξη των δανειοληπτών.

Tράπεζες: Stop Μητσοτάκη στα σενάρια για έκτακτο φόρο

Ηχηρό μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε έκτακτη φορολόγηση των τραπεζικών κερδών έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Συνεδρίου της Morgan Stanley και του ΧΑ στο Λονδίνο.

Υπενθυμίζουμε ότι το ζήτημα της έκτακτης φορολόγησης των τραπεζικών κερδών προέκυψε στη σύσκεψη που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας με τους διευθύνοντες συμβούλους των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τέθηκε ως απειλή στη συζήτηση που είχαν οι δύο πλευρές με κεντρικό θέμα τη στήριξη των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, την επιτάχυνση των ρυθμίσεων και την αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις.

Η απειλή του υπουργού Οικονομικών εξουδετερώθηκε από τον πρωθυπουργό στο Λονδίνο, γεγονός που καθησύχασε τόσο τους ξένους επενδυτές όσο και τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες βρέθηκαν χθες στη βρετανική πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ, οι τράπεζες αναμένεται τις επόμενες ημέρες να τρέξουν μια σειρά από εναλλακτικά μοντέλα στήριξης των δανειοληπτών, με στόχο την απορρόφηση σημαντικού μέρους της επιβάρυνσης των μηνιαίων δόσεων από τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι το θέμα της στήριξης απασχόλησε και τις συζητήσεις στο Λονδίνο και το κλίμα που μεταφέρεται, είναι πως κυβέρνηση και τράπεζες βρίσκουν κοινό βηματισμό προς αυτή την κατεύθυνση.

Η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών αναμένεται να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v