Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα αιτήματα Χρ. Σταϊκούρα στις τράπεζες για στεγαστικά-καταθέσεις

Δεν προχωρά το ισπανικό μοντέλο και προωθείται σχέδιο τύπου «Γεφυρα» με τις τράπεζες να αναλαμβάνουν το κόστος. Ποια αναμένεται να είναι τα κριτήρια για την επιλογή των 20-25.000 δανείων. Η αιχμή για τα μπόνους.

Τα αιτήματα Χρ. Σταϊκούρα στις τράπεζες για στεγαστικά-καταθέσεις

Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών από τις τράπεζες στη συνάντηση Σταϊκούρα – διοικήσεων η οποία έληξε με μεγάλες διαφωνίες σχεδόν σε όλα τα μέτωπα. Στη συνάντηση μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε, παρ’ ότι δεν υπάρχει πρακτικά η δυνατότητα «μπλόκου», πως η συγκυρία δεν σηκώνει μπόνους στα τραπεζικά στελέχη στο τέλος του 2022…

Το κλίμα ήταν φορτισμένο, όπως επιβεβαιώνουν πηγές τόσο από την πλευρά των τραπεζών όσο και από το υπουργείο Οικονομικών αλλά το ραντεβού ανανεώθηκε σε δύο εβδομάδες, εν αναμονή και της απάντησης της Φρανκφούρτης στο σχέδιο που είπαν οι τραπεζίτες πως θα υποβάλλουν στις εποπτικές αρχές για παρέμβαση ελάφρυνσης των δόσεων ευάλωτων νοικοκυριών με στεγαστικά δάνεια. Σε ένδειξη καλής θέλησης (ίσως) μια εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε -οριακή- αύξηση επιτοκίων στις καταθέσεις.

Στο μέτωπο των δανείων, στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, στο τραπέζι των συζητήσεων είχε τεθεί το λεγόμενο ισπανικό μοντέλο. Στο υπουργείο Οικονομικών, η εντύπωση που είχε δοθεί ήταν πως οι τράπεζες θα το μελετήσουν. Σε αυτό το πνεύμα, αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως αιφνιδιάστηκαν όταν στη συνάντηση της Πέμπτης, οι τραπεζίτες διεμήνυσαν πως το ισπανικό μοντέλο «έχει πεθάνει» και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην τρέχουσα ελληνική συγκυρία καθώς τα περιθώρια επιμηκύνσεων έχουν εξαντληθεί.

Αντ’ αυτού , σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, έβαλαν στο τραπέζι ένα πλάνο που μοιάζει με τη «Γέφυρα» με κάλυψη μέρους της επιβάρυνσης της δόσης στεγαστικών δανείων για ευάλωτα νοικοκυριά σε μια περίμετρο την οποία προσδιορίζουν σε 20.000-25.000 (30.000 αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών).

Στο σχέδιο αυτό το οποίο θα σταλεί για έγκριση στη Φρανκφούρτη, το κόστος επωμίζονται τα πιστωτικά ιδρύματα αναφέρουν τραπεζικές πηγές. Αντίθετα πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως προτάθηκε από τις τράπεζες να επωμιστούν το κόστος μισό μισό με το δημόσιο.

Τα κριτήρια υπαγωγής σε αυτή την ομπρέλα προστασίας προτάθηκε από τις τράπεζες να είναι αυτά της Δεύτερης Ευκαιρίας, που σημαίνει εισοδηματικά όρια από 7.500 ευρώ ατομικού εισοδήματος με προσαύξηση 3,500 ευρώ για κάθε έξτρα μέλος του νοικοκυριού και μάξιμουμ εισόδημα 21.000 ευρώ για τις οικογένειες.

Ισχυρές πιέσεις

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διεύρυνε την πίεση σε όλα τα μέτωπα βάζοντας στο τραπέζι από προμήθειες και μπόνους έως στεγαστικά δάνεια, επιτοκιακά περιθώρια και επιτόκια καταθέσεων. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών συζητήθηκαν:

  1. Κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Η Κυβέρνηση ζητά αυτή να κατατεθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.
  2. Κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους. Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούν μέχρι τέλους του έτους.
  3. Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα. Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.
  4. Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές. Η Ελληνική Κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «η Ελληνική Κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι, για την ίδια, δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022».

Στη συνάντηση Σταϊκούρα με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, μετείχαν ακόμα εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένας Αθανασοπούλου και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων Μιχάλης Αργυρού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v