Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάσμα αεροπορικών και οδικών αφίξεων εντοπίζει το INSETE

Με θετικό πρόσημο, έναντι της προ πανδημικής περιόδου, στις αεροπορικές αφίξεις ολοκληρώθηκε το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, εν αντιθέσει με τις οδικές αφίξεις οι οποίες εξακολουθούν να υπολείπονται σε σχέση με το 2019.

Χάσμα αεροπορικών και οδικών αφίξεων εντοπίζει το INSETE

Την ολική επαναφορά του αριθμού των διεθνών αφίξεων στα ελληνικά αεροδρόμια σηματοδότησε ο Οκτώβριος, με τις οδικές αφίξεις στον αντίποδα να υπολείπονται ακόμη σε μεγάλο ποσοστό έναντι του 2019. Ο συνολικός αριθμός διεθνών αεροπορικών και διεθνών αφίξεων διαμορφώθηκε σε πάνω από 27,5 εκατ. για την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το INSETE Intelligence, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις του 10μήνου Ιανουαρίου - Οκτωβρίου στο σύνολο της χώρας ξεπέρασαν οριακά τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2019, σημειώνοντας αύξηση 0,8%, με τον Οκτώβριο, τον τελευταίο ουσιαστικά μήνα της τουριστικής σεζόν, να καταγράφει διψήφια άνοδο και να κλείνει στο συν 12,3% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Σε απόλυτους αριθμούς, την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, καταγράφηκαν 20,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, με τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, εκείνα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, να εξακολουθούν να βρίσκονται στο κόκκινο με πτώση 14,3% και 15,8% αντίστοιχα.

Στους κερδισμένους συμπεριελήφθησαν όλοι οι πρωτοκλασάτοι τουριστικοί προορισμοί της χώρας, η Σαντορίνη, η Μύκονος, το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Σκιάθος, η Ρόδος, η Ζάκυνθος, η Κως, η Κέρκυρα και η Κεφαλονιά, καθώς επίσης και το Ακτιο, το οποίο κατέγραψε άνοδο 24,2% σε σχέση με το 2019. Σε επίπεδο γεωγραφικών ενοτήτων, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα αεροδρόμια των Δωδεκανήσων ανήλθαν σε 3,8 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 7,9%, ενώ στις Κυκλάδες σημειώθηκε άνοδος 40,5%.

Στη γεωγραφική ενότητα της Κρήτης, όπου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 4,7 εκατ., καταγράφηκε άνοδος κατά 5,8% και τέλος, στη γεωγραφική ενότητα των Ιόνιων Νήσων σημειώθηκε αύξηση σε ποσοστό 12,8% με 3,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Σε επίπεδο αφίξεων εσωτερικού, καταγράφηκαν 6,4 εκατ. αεροπορικές αφίξεις έναντι 7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά -8,1%, με το αεροδρόμιο της Κέρκυρας να είναι το μοναδικό που σημείωσε θετικό πρόσημο και βρέθηκε στο συν 1,8%.

Στον αντίποδα, την ίδια περίοδο, το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, οι διεθνείς οδικές αφίξεις παρουσίασαν μείωση κατά -36% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019 και ανήλθαν σε 7,2 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 11,1 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2019. Μεγαλύτερη ήταν η ψαλίδα τον Οκτώβριο, με την πτώση των οδικών αφίξεων να διαμορφώνεται στο μείον 39,8% σε σχέση με το 2019. Μάλιστα, το δεκάμηνο μόνο δύο σταθμοί κατέγραψαν αύξηση, ο μεθοριακός σταθμός του Ορμένιου με άνοδο 92,1% και ο μεθοριακός σταθμός της Εξοχής που βρέθηκε στο συν 0,9%.

Μείωση καταγράφηκε από όλες τις γειτονικές χώρες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη πτώση σε απόλυτες διαφορές καταγράφηκε από την Βουλγαρία κατά -2,8 εκατ./-51,7% και ακολούθησε η Βόρεια Μακεδονία με τη μείωση να ανέρχεται σε -496 χιλ./-16,3%. Η πτώση από την Τουρκία διαμορφώθηκε στο 30,3%, ενώ η μεγαλύτερη βελτίωση καταγράφηκε από την Αλβανία που κατέγραψε μείωση κατά -346 χιλ./-21,2%, με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 1,3 εκατομμύρια.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου καταγράφηκε μείωση κατά 503 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε πτώση 3,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Από τα 503 εκατ. ευρώ υστέρηση εσόδων, τα 81 εκατ. ευρώ οφείλονται σε μείωση εσόδων από την κρουαζιέρα και τα 341 εκατ. ευρώ οφείλονται στην απουσία των Ρώσων ταξιδιωτών, εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Βρετανία (+21,3%) και η Γαλλία (+17,6%) ήταν οι δύο χώρες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με τη βρετανική αγορά να καταφέρνει, μετά από πολλά χρόνια, να… εκθρονίσει τη γερμανική από την πρώτη θέση ως πηγής τουριστικών εισπράξεων για την Ελλάδα. Ευρύτερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 παρουσίασαν αύξηση κατά +3,1%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 μειώθηκαν κατά -9,9%.

Το INSETE Intelligence κατέγραψε επίσης και τους δείκτες ποιότητας των ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα σε σύγκριση με ανταγωνιστικές αγορές. H Ελλάδα τον Οκτώβριο κατέκτησε την πρώτη θέση στο γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων με 86,4%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν η Κροατία και η Κύπρος με 84,6% αντίστοιχα. Ακολούθησαν η Ισπανία με 83,7%, η Ιταλία 82,5% και η Τουρκία με 80,2% ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 76,4%. Τα ξενοδοχεία 5 αστέρων είχαν την υψηλότερη βαθμολογία με 89,1%. Ακολούθησαν τα ξενοδοχεία 4 με 86,4% και 3 αστέρων με 85,9%, ενώ ο δείκτης ικανοποίησης για τα ξενοδοχεία 1-2 αστέρων διαμορφώθηκε σε 85,0%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v