Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΦΠΑ: Επιστροφές εξπρές και προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Τι αλλάζει από σήμερα για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που «ανεβάζουν» τα στοιχεία εσόδων και εξόδων στην πλατφόρμα. Οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί, οι εξαιρέσεις και η «λευκή λίστα».

ΦΠΑ: Επιστροφές εξπρές και προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Αυτοματοποιημένες εξπρές επιστροφές ΦΠΑ προωθεί η ΑΑΔΕ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023 και το πρώτο βήμα γίνεται σήμερα με την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που διαβιβάζουν τα στοιχεία εσόδων και εξόδων τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myData.

Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από σήμερα 5 Δεκεμβρίου και μετά και αφορούν φορολογικές περιόδους από 1η Ιανουαρίου 2022 και στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ προσυμπληρώνει τις εκροές και εισροές και τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Η προσυμπλήρωση αφορά τόσο τις αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις περιόδου Νοεμβρίου 2022 κι εφεξής, όσο και τις αρχικές εκπρόθεσμες και τροποποιητικές δηλώσεις προηγούμενων μηνών έτους 2022.

Ειδικά, ως προς τις εισροές ΦΠΑ, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών δαπανών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, όλες οι δαπάνες προσυμπληρώνονται στον κωδικό 361 (αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας).

Δεν περιλαμβάνονται στην προσυμπλήρωση οι δαπάνες από παραστατικά που έχουν εκδοθεί από επιχείρηση με δραστηριότητα (ΚΑΔ) για την οποία σύμφωνα με τον νόμο δεν παρέχεται έκπτωση του ΦΠΑ (π.χ. δαπάνες στέγασης, τροφής, ποτών, φιλοξενίας, ψυχαγωγίας, μετακίνησης κ.λπ.).

Σύμφωνα με την απόφαση "η ορθή και ακριβής συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ συνιστά υποχρέωση και ευθύνη του υποκείμενου στο φόρο. Η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση του υποκειμένου στο φόρο κατά την υποβολή της δήλωσής του και δεν είναι δεσμευτική γι' αυτόν. Τα προσυμπληρωμένα ποσά στους κωδικούς της δήλωσης ΦΠΑ δύνανται να τροποποιούνται από τον υποκείμενο στον φόρο."

Οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ αποτελούν σημείο κλειδί για επιτάχυνση των επιστροφών φόρου, με την ΑΑΔΕ να στοχεύει σε επιστροφές εξπρές με αυτοματοποιημένο τρόπο έως τον Ιούνιο του 2023. Σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μια λευκή λίστα στην οποία θα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι δεν έχουν δώσει αφορμές φοροδιαφυγής στο παρελθόν και στις οποίες θα πιστώνονται αυτόματα οι επιστροφές ΦΠΑ, χωρίς να μεσολαβεί διεξοδικός έλεγχος.

Από τις αρχές του έτους η ΑΑΔΕ έχει διεκπεραιώσει 38.905 αιτήματα επιστροφών ΦΠΑ πάνω από 2 δισ. ευρώ ή σχεδόν το 90% των συνολικών αιτημάτων εντός 90 ημερών. Παρ΄ όλα αυτά, τα στοιχεία δείχνουν και 1.600 αιτήματα επιστροφών ΦΠΑ άνω των 150 εκατ. ευρώ με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v