Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύσκεψη Στουρνάρα-τραπεζιτών για τη στήριξη δανειοληπτών

Η συνάντηση γίνεται στη σκιά της κόντρας με την κυβέρνηση αναφορικά με τα μέτρα στήριξης, τα επιτόκια καταθέσεων και τις χρεώσεις για τραπεζικές συναλλαγές.

Σύσκεψη Στουρνάρα-τραπεζιτών για τη στήριξη δανειοληπτών

Σύσκεψη των διοικήσεων των τραπεζών με τον Γιάννη Στουρνάρα έγινε χθες, στον απόηχο των πιέσεων της κυβέρνησης να προχωρήσει ο κλάδος σε μέτρα στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών, σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων αλλά και εξορθολογισμό των προμηθειών που χρεώνουν για συναλλαγές.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, αφού προηγουμένως είχε ενημερώσει το Μαξίμου, κάλεσε τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί ότι οι προτάσεις που θα υποβάλουν οι τράπεζες θα τύχουν προκαταρκτικής εποπτικής αξιολόγησης και αφετέρου να πέσουν οι υψηλοί ως τώρα τόνοι.

Η TτΕ συμμετείχε στην αρχική σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους τραπεζίτες, ενώ διατηρεί ανοικτό δίαυλο με τις τράπεζες για τις προτάσεις που θα υποβάλουν, ώστε αυτές να γίνουν αποδεκτές από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Η πρόταση των τραπεζών για τη στήριξη των οικονομικά ευάλωτων συνεπών δανειοληπτών με στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου αναμένεται να κατατεθεί στον SSM ως τα τέλη της εβδομάδας.

Στη σύσκεψη επαναλήφθηκε ότι επιβολή έκτακτου φόρου επί των τραπεζικών κερδών θα απαιτήσει νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση ζητημάτων που θα προκύψουν από τις εκκαθαρισμένες και οριστικές αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Credits - DTCs) τραπεζών έναντι Δημοσίου. Εξέλιξη που θα ανακινήσει το θέμα του DTC και της ποιότητας κεφαλαίων καθώς απαιτεί (σ.σ. η νομοθετική ρύθμιση) έγκριση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Στη σύσκεψη υπό τον Γιάννη Στουρνάρα συμμετείχαν από πλευράς TτΕ ο γενικός διευθυντής προληπτικής εποπτείας και εξυγίανσης Σπύρος Παντελιάς και ο διευθυντής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας Ι. Τσικριπής, που χειρίζονται το θέμα, ενώ από πλευράς τραπεζών παρέστησαν ο CEO της Eurobank Φ. Καραβίας, οι CFOs Alpha και Πειραιώς Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου και Θεόδωρος Γναρδέλλης καθώς και η γενική διευθύντρια της ΕΤΕ Χριστίνα Θεοφιλίδη.

Υπενθυμίζεται ότι κυβέρνηση και τράπεζες συμφώνησαν, στη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης, τους γενικούς άξονες του προγράμματος για τη στήριξη δανειοληπτών με στεγαστικά δάνεια. Θα αφορά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε οικονομικά ευάλωτους δανειολήπτες με στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου, θα έχει διάρκεια 12 μηνών και το κόστος θα αναληφθεί από τις τράπεζες. Το ύψος της επιδότησης θα καλύπτει το 50% της αύξησης, η οποία επέρχεται στη δόση, συνεπεία της ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Ως βάση αναφοράς λαμβάνεται το επιτόκιο που ίσχυε τον περασμένο Ιούλιο.

Όσον αφορά στα επιτόκια καταθέσεων, οι τράπεζες προϋπολόγιζαν να περάσουν σταδιακά από τις αρχές του έτους το 50% της αύξησης του Euribor στα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων. Υπό την κυβερνητική πίεση, ενδέχεται να κινηθούν ταχύτερα και με μεγαλύτερη ένταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v