Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομοβροντία επενδύσεων σε data centers στην Αττική

Βαθαίνει την επενδυτική του σχέση με την Ελλάδα ο αμερικανικός κολοσσός της Digital Realty. Μετά τα εγκαίνια της πρώτης φάσης του data cender ATH 3, η εταιρεία πήρε άδεια για το ATH 4, ενώ ήδη εξαγόρασε οικόπεδο για το ATH 5.

Ομοβροντία επενδύσεων σε data centers στην Αττική

Ομοβροντία επενδύσεων σε νέα data centers σημειώνεται αυτή την περίοδο στην ελληνική αγορά, με τη ζήτηση για υποδομές αποθήκευσης δεδομένων να εκτοξεύεται. Ένα μόλις χρόνο μετά την τελετή θεμελίωσης του τρίτου data center της επί αττικού εδάφους, του Athens 3, στο Κορωπί, η Lamda Helix, που ανήκει στον αμερικανικό όμιλο της Digital Realty, εγκαινίασε χθες την πρώτη φάση του έργου, το οποίο θα υποδεχτεί τους πρώτους πελάτες τον Μάρτιο του 2023.

Η εταιρεία βαθαίνει, στο μεταξύ, την επενδυτική της σχέση με την Ελλάδα, καθώς ήδη πήρε άδεια για το 4ο data center, το ΑTH4, ενώ όπως αποκάλυψαν στελέχη της, κατά τα χθεσινά εγκαίνια, ήδη έχει προχωρήσει στην αγορά διπλανού οικοπέδου, με στόχο να προχωρήσει στην εγκατάσταση και 5ου κέντρου δεδομένων στην Αττική, το Athens 5.

Την επενδυτική δραστηριότητα της εταιρείας τροφοδοτεί η αυξανόμενη ζήτηση για χρήση υποδομών data centers. Η  Digital Realty έχει ήδη δεχτεί κρούσεις από εταιρείες, οι οποίες θέλουν να φιλοξενήσουν τα data τους στο Athens 3, που θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο του 2023. Μάλιστα, υπάρχει ζήτηση ακόμη και για φορτία της τάξης των 4 ΜW, που καλύπτουν έως και τα 2/3 του data center της εταιρείας. 

Η Digital, κορυφαίος πάροχος cloud και carrier-neutral data center, colocation και διασύνδεσης, αυτή τη στιγμή επεκτείνει την παρουσία της στην Αθήνα με την ανάπτυξη δύο νέων data centers. Η πρώτη εγκατάσταση, το ATH3, είναι αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή και πρόκειται να έχει τεθεί σε λειτουργία έως τον Μάρτιο του 2023.

Με την ολοκλήρωσή του, θα είναι το μεγαλύτερο data center στη χώρα, ικανό να υποστηρίξει έως και 6.8 MW χωρητικότητας. Για τη δεύτερη εγκατάσταση, το ATH4, έχει ήδη ολοκληρωθεί το στάδιο της αδειοδότησης, με το νέο data center να προσθέτει επιπλέον 6,8 MW ισχύος με τη λειτουργία του, που αναμένεται εντός του 2024.

Και νέες επενδύσεις

Οι επενδύσεις της Digital Realty στην Αττική και το υπό κατασκευή κέντρο δεδομένων στο Ηράκλειο της Κρήτης έχουν συνολικό οικονομικό αποτύπωμα της τάξης του 2 δισ. ευρώ. «Βάζουμε τις βάσεις για περαιτέρω επενδύσεις, που ευθυγραμμίζονται με τα πλάνα τόσο τα δικά μας όσο και της χώρας να εξελιχθεί σε data center hub», σχολίασε χθες ο W. Stein, κάνοντας λόγο για αυξανόμενη ζήτηση για carrier - neutral data center χωρητικότητα στην αγορά.

«Η Ελλάδα αποκτά ψηφιακή βαρύτητα. Ο όμιλος με τις επενδύσεις του ενισχύει το ψηφιακό προφίλ της χώρας, δημιουργεί νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, τονώνει τη ροή άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και ενισχύει τις συνέργειες στον κλάδο», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Helix, κ. Απόστολος Κάκκος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v