Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με fast track διαδικασίες οι εκδόσεις επικουρικών συντάξεων

Ο σχεδιασμός μετά τη μείωση των εκκρεμοτήτων για τις κύριες συντάξεις. Παίρνουν σειρά οι επικουρικές και τα εφάπαξ. Το πλάνο του ΕΦΚΑ και τι θα γίνει με τα λάθη και τις καθυστερήσεις.

Με fast track διαδικασίες οι εκδόσεις επικουρικών συντάξεων

Εάν η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων κύριας σύνταξης ήταν για τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και τη διοίκηση του ΕΦΚΑ το μεγάλο στοίχημα του 2022, το επόμενο για το νέο έτος είναι, αφενός, η εκκαθάριση και των υπόλοιπων συντάξεων -διεθνών, παράλληλης ασφάλισης, επικουρικών και εφάπαξ-, αφετέρου, η διατήρηση του αριθμού των εν αναμονή συνταξιούχων σε χαμηλό επίπεδο.

Ήδη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο ΕΦΚΑ, από τις αιτήσεις για κύρια σύνταξη που υποβλήθηκαν το 2022, το 86% έχει ολοκληρωθεί. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα 29.750 εκκρεμότητες από την προηγούμενη χρονιά. Αν σε αυτές προστεθούν και οι περίπου 7.500 ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις του 2021, τότε προκύπτουν συνολικά 37.250 εκκρεμότητες για απονομή κύριας σύνταξης στο τέλος του 2022.

Ειδικά για τις περιπτώσεις που εκκρεμούν από το 2021, η διοίκηση του ΕΦΚΑ σημειώνει πως πρόκειται κυρίως για σύνθετες συνταξιοδοτικές υποθέσεις με μη διευθετημένες οφειλές, που βρίσκονται σε δικαστική εκκρεμότητα, με απουσία ιατρικής γνωμάτευσης ή αιτήσεις για τις οποίες δεν θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες αιτήσεις διαδοχικής ασφάλισης, με το ένα Ταμείο να είναι κυρίως το Δημόσιο, που υπάρχουν ακόμη καθυστερήσεις που ξεπερνούν το έτος. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Φορέα, ο χρόνος απονομής μιας κύριας σύνταξης έχει μειωθεί κατά μέσο όρο στους δύο μήνες. Η ημερήσια παραγωγή συντάξεων ξεπερνά πια τις 1.250, όταν ήταν στις 500 το 2019.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, τα στοιχεία δείχνουν ότι στη συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων, αυτές προέρχονται από το 3ο τρίμηνο του περασμένου έτους. Βέβαια, επίσης, 18.000 αιτήσεις για διεθνείς συντάξεις, 6.500 αιτήσεις παράλληλης ασφάλισης καθώς και τουλάχιστον 95.000 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης και 8.900 για εφάπαξ. Στόχος της διοίκησης είναι όλες αυτές να εκκαθαριστούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2023.

Μάλιστα, εντός του Ιανουαρίου, έχει αποφασιστεί να αποσταλεί email από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ στους ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από το 2022 και δεν έχει ακόμη εκδοθεί, καθώς και σε όσους έχουν λάβει σύνταξη, σύμφωνα με την ψηφιοποιημένη διαδικασία και δεν έχει υπολογιστεί το σύνολο του ασφαλιστικού τους χρόνου. Με αυτό, θα ενημερώνονται για την εκκρεμότητα, θα τους ζητείται να χρησιμοποιήσουν τη νέα ψηφιακή υπηρεσία του ΕΦΚΑ, το «ψηφιακό δωμάτιο», προκειμένου να λύσουν τα όποια προβλήματα και να εξουσιοδοτήσουν τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, προκειμένου να αποτυπώσουν ψηφιακά τον ασφαλιστικό χρόνο του ενδιαφερόμενου.

Οι επικουρικές

Όσο για το θέμα των επικουρικών, το επόμενο εξάμηνο, η διοίκηση εκτιμά πως θα υπάρξει μια πολύ σημαντική αποκλιμάκωση, ώστε να έχουν δρομολογηθεί σχεδόν όλες οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, και στις επικουρικές υπάρχουν δύσκολες περιπτώσεις, με διαδοχική και παράλληλη απασχόληση σε διαφορετικά ταμεία, κυρίως αυτοαπασχολούμενων (π.χ. νομικών, μηχανικών κ.λπ.), που παραμένουν σε εκκρεμότητα από το 2015-2016.

Για τις νέες αιτήσεις θα τηρηθεί η διαδικασία fast track, που προβλέπει την καταβολή της επικουρικής σύνταξης σε διάστημα τριών μηνών αμέσως μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης. Γεγονός που σημαίνει ότι οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη το αργότερο εντός ενός εξαμήνου από την υποβολή της αίτησης.

Αλλά και σε όλες τις περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης, σύμφωνα με τη διοίκηση, υπάρχει πλέον το κατάλληλο λογισμικό ώστε να εκδίδονται κατά κύριο λόγο νέες αλλά και παλαιές συντάξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v