Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγγίζει επίπεδα 2019 φέτος ο ευρωπαϊκός τουρισμός

Τα δύο σενάρια που επεξεργάστηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού. Η εστίαση στη σχέση ποιότητας - τιμής και η αναζήτηση κοντινών αποδράσεων από τους ταξιδιώτες.

Αγγίζει επίπεδα 2019 φέτος ο ευρωπαϊκός τουρισμός

Την πλήρη επιστροφή των διεθνών τουριστικών αφίξεων στα προ πανδημίας επίπεδα μπορεί να σηματοδοτήσει το 2023 για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, με τους ταξιδιώτες να εστιάζουν όλο και περισσότερο στη σχέση ποιότητας - τιμής και να αναζητούν κοντινές αποδράσεις προκειμένου να περιορίσουν το κόστος υπό το πρίσμα του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τα δύο σενάρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (World Tourism Organization-UNWTO) για το 2023, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα προ πανδημίας επίπεδα σε ποσοστό από 80% έως 95%, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση, τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη των ταξιδιών στην Ασία και τον Ειρηνικό, την πορεία της πανδημίας και την εξέλιξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το α’ σενάριο του Οργανισμού προβλέπει ανάκαμψη των αφίξεων με υστέρηση μόλις 5% σε σχέση με τα νούμερα του 2019, ενώ το β’ σενάριο προβλέπει ότι το 2023 θα ολοκληρωθεί με πτώση 20% συγκριτικά με τα προ πανδημίας νούμερα.

Σε ό,τι αφορά το 2022, περισσότεροι από 900 εκατ. τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με τον αριθμό που καταγράφηκε το 2021, αν και εξακολουθεί να αντιστοιχεί στο 63% των επιπέδων πριν από την πανδημία. Κάθε περιοχή κατέγραψε αξιοσημείωτες αυξήσεις ως προς τον αριθμό των διεθνών τουριστών, με τη Μέση Ανατολή να σημειώνει την ισχυρότερη αύξηση, καθώς οι σχετικές αφίξεις διαμορφώθηκαν στο 83% των επιπέδων πριν από την πανδημία.

Η Ευρώπη προσέγγισε σχεδόν το 80% των προ-πανδημικών επιπέδων, καθώς καταγράφηκαν 585 εκατ. αφίξεις το 2022. Η Αφρική και η Αμερική ανέκτησαν περίπου το 65% των επισκεπτών που είχαν σημειώσει πριν από την υγειονομική κρίση, ενώ η Ασία και ο Ειρηνικός προσέγγισαν μόνο το 23%, λόγω των σχετικών περιορισμών που άρχισαν να καταργούνται μόλις τους τελευταίους μήνες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, ακόμη κι αν ο κλάδος αντιμετωπίζει οικονομικές, υγειονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις. Η πρόσφατη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στην Κίνα, τη μεγαλύτερη εξερχόμενη αγορά στον κόσμο το 2019, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα όχι μόνο στην Ασία και στον Ειρηνικό, αλλά παγκοσμίως. Βραχυπρόθεσμα, η επανεκκίνηση των ταξιδιών από την Κίνα είναι πιθανό να ωφελήσει ιδιαίτερα τους ασιατικούς προορισμούς. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα και το κόστος των αεροπορικών ταξιδιών, τους κανονισμούς έκδοσης βίζας και τους περιορισμούς που σχετίζονται με τη νόσο Covid-19.

Ταυτόχρονα, η ισχυρή ζήτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσει να ωφελεί τους προορισμούς παγκοσμίως, με τη Γηραιά Ηπειρο να εξακολουθεί να δέχεται μεγάλες ταξιδιωτικές ροές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

O τελευταίος Δείκτης Εμπιστοσύνης του UNWTO, πάντως, δείχνει συγκρατημένη αισιοδοξία για το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου, ενισχυμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Αυτή η αισιοδοξία αντανακλάται στο άνοιγμα της Ασίας και στις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι τόσο από τις παραδοσιακές όσο και από τις αναδυόμενες τουριστικές αγορές, με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, καθώς και το Κατάρ, την Ινδία και τη Σαουδική Αραβία να παρουσιάζουν «δυνατά» αποτελέσματα.

Τις καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο διεθνών τουριστικών αφίξεων για το 2022 σε σχέση με το 2019 σημείωσαν οι Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι, με αύξηση 27%, η Αλβανία με άνοδο 17% και η Ονδούρα με αύξηση επίσης 17%. Σε επίπεδο εσόδων, στην κορυφή βρέθηκε η Τουρκία με άνοδο 40% σε σχέση με το 2019, στη δεύτερη θέση η Ρουμανία με αύξηση 25% και την τριάδα συμπλήρωσε η Πορτογαλία στο συν 15%. Η Ελλάδα βρέθηκε στην 11η θέση, σημειώνοντας πτώση 3% σε σχέση με τα προ πανδημίας νούμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v