Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι είναι οι άξονες της Εθνικής Στρατηγικής για το IoT

Οι τομείς στους οποίους αναμένεται να αναπτυχθεί το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής της χώρας. Αίτημα για πληροφορίες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ποιοι είναι οι άξονες της Εθνικής Στρατηγικής για το IoT

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στοχεύουν στην ανάπτυξη μιας εθνικής στρατηγικής για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things - IoT).

Στοχεύοντας στην αξιοποίηση του δυναμικού της τεχνολογίας ΙοΤ στη χώρα, ανακοινώθηκε το Γενικό Περίγραμμα για την Εθνική Στρατηγική Συστημάτων για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT)-Αίτημα για πληροφορίες (Request for Information - RFI). Το αίτημα αυτό στοχεύει στην συλλογή πληροφορίας  (RFI), σε ειδικούς και ενδιαφερόμενους του κλάδου, προκειμένου να συλλεχθούν πληροφορίες σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές και τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες στην αγορά.

Σκοπός του RFI είναι η απόκτηση γνώσεων για την τρέχουσα κατάσταση του Διαδικτύου των Πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών, των μέτρων ασφαλείας και των τεχνολογικών εξελίξεων.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει πολλές πτυχές της ζωής μας, από την υγειονομική περίθαλψη και τις μεταφορές έως την ενέργεια και τη βιομηχανική κατασκευή και μεταποίηση. Προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως αυτό το δυναμικό, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για τη χρήση της τεχνολογίας IoT.

Όραμα και Στόχοι

Το όραμα του υπουργείου για το IoT είναι να δημιουργήσουμε μια πιο ενοποιημένη και πιο συνδεδεμένη χώρα, στην οποία οι τεχνολογίες IoT χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, τη  δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και την υποστήριξη της βιώσιμης οικονομικής  ανάπτυξης.

Στόχοι

Ανάπτυξη Υποδομών

Ένα από τα βασικά στοιχεία μιας εθνικής στρατηγικής IoT είναι η ανάπτυξη κατάλληλης εθνικής  υποδομής για εφαρμογές IoT.

Η στρατηγική θα πρέπει να αποσκοπεί στη στήριξη της ανάπτυξης  ποικίλων τεχνολογιών επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών 5G, δικτύου ευρείας  περιοχής χαμηλής ισχύος (LPWAN) (όπως LoRaWAN, Sigfox, Narrowband IoT (NB-IoT)), Bluetooth Low Energy (BLE) και Zigbee, για την κάλυψη των ειδικών αναγκών διαφορετικών περιπτώσεων και εφαρμογών ΙοΤ. Επιπλέον, η στρατηγική θα πρέπει να αποσκοπεί στη δημιουργία μίας ισχυρής  υποδομής διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, καθώς και εγκαταστάσεων δοκιμών και πειραματισμού για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της δοκιμής νέων τεχνολογιών και εφαρμογών του Διαδικτύου των Πραγμάτων.

Πολιτική και Κανονισμοί

Η στρατηγική θα πρέπει να αποσκοπεί στη θέσπιση μίας σαφούς και συνεπούς πολιτικής και κανονιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη και χρήση της τεχνολογίας IoT στην Ελλάδα. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την εναρμόνιση των κανονισμών στους διάφορους τομείς, την προώθηση  της προστασίας και της ασφάλειας των δεδομένων και την ενθάρρυνση της τυποποίησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα και η ασφάλεια των λύσεων IoT.

Επιπλέον, η στρατηγική θα πρέπει να έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι εφαρμόζονται τα αναγκαία μέτρα για τη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα, τους κανονισμούς και τις βέλτιστες πρακτικές, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη και η χρήση του Διαδικτύου των Πραγμάτων σε διασυνοριακό επίπεδο.

Έρευνα και Ανάπτυξη

Η στρατηγική θα πρέπει να αποσκοπεί στη στήριξη και την ενίσχυση των προσπαθειών έρευνας και  ανάπτυξης (R&D) σε τεχνολογίες και εφαρμογές του Διαδικτύου των Πραγμάτων, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση για ακαδημαϊκή έρευνα, παρέχοντας χρηματοδότηση και στήριξη σε εταιρείες που εργάζονται σε έργα του Διαδικτύου των Πραγμάτων και ενθαρρύνοντας τη συνεργασία μεταξύ  βιομηχανίας και ακαδημαϊκής κοινότητας. Επιπλέον, η στρατηγική θα πρέπει να αποσκοπεί στη   δημιουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή των πολιτών  σε έργα και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, προκειμένου να  αναπτυχθεί πρακτική εμπειρία.

Ανάπτυξη Ανθρώπινου Κεφαλαίου

Η στρατηγική θα πρέπει να στοχεύει στην ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης  για να βοηθήσει τους πολίτες να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να εργαστούν με  τεχνολογίες IoT και να συμμετάσχουν σε έργα που σχετίζονται με το IoT. Αυτό θα περιλαμβάνει  επίσης την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους του Διαδικτύου των Πραγμάτων και την παροχή πόρων στους πολίτες για την κατανόηση και τη διαχείριση των  προσωπικών τους δεδομένων.

Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα

Η στρατηγική θα πρέπει να αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της καινοτομίας και της  επιχειρηματικότητας στον τομέα του Διαδικτύου των Πραγμάτων με την παροχή διαφόρων μορφών  χρηματοδοτικής συνδρομής σε εταιρείες που εργάζονται σε έργα του Διαδικτύου των Πραγμάτων.

Επιπλέον, η στρατηγική θα πρέπει να αποσκοπεί στη στήριξη της δημιουργίας θερμοκοιτίδων και  επιταχυντών για νεοφυείς επιχειρήσεις που σχετίζονται με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων,  παρέχοντάς τους τους απαραίτητους πόρους και υποστήριξη για να αναπτύξουν τις ιδέες τους και  να τις διαθέσουν στην αγορά

Απόρρητο και ασφάλεια

Η στρατηγική θα πρέπει να αποσκοπεί στη διασφάλιση της προστασίας και της ασφάλειας των  δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που παράγονται και χρησιμοποιούνται από συσκευές και  εφαρμογές του Διαδικτύου των Πραγμάτων. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την ανάπτυξη  ισχυρών μέτρων προστασίας και ασφάλειας των δεδομένων για την αποθήκευση, τη διαχείριση και  τη χρήση δεδομένων που παράγονται από το ΔτΠ, καθώς και την ενθάρρυνση της χρήσης βέλτιστων  πρακτικών για την ασφάλεια των δεδομένων, όπως η κρυπτογράφηση και τα πρωτόκολλα  ασφαλούς επικοινωνίας.

Η στρατηγική θα πρέπει επίσης να αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη του Διαδικτύου των Πραγμάτων και στην παροχή  πόρων στους πολίτες για την κατανόηση και τη διαχείριση των προσωπικών τους δεδομένων.

Πιθανές Εφαρμογές

Η στρατηγική θα πρέπει να στοχεύει στον εντοπισμό και την ιεράρχηση των εφαρμογών IoT που  είναι πιο σχετικές με την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της χώρας και τους διαθέσιμους  πόρους. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις έξυπνες πόλεις, την έξυπνη  ενέργεια, τη βιομηχανία 4.0, την υγειονομική περίθαλψη, τη γεωργία και τις μεταφορές.

Ενδεικτικοί τομείς της Στρατηγικής

  1. Έξυπνα σπίτια: Οι συσκευές που συνδέονται στο Διαδίκτυο, όπως οι θερμοστάτες, τα συστήματα φωτισμού και οι συσκευές, μπορούν να ελέγχονται εξ αποστάσεως και μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να λειτουργούν αυτόματα, αυξάνοντας την ενεργειακή απόδοση  και την ευκολία.
  2. Έξυπνες πόλεις: Το IoT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της βιωσιμότητας διαφόρων αστικών συστημάτων, όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, η διαχείριση αποβλήτων και η δημόσια ασφάλεια.
  3. Υγειονομική περίθαλψη: Το IoT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, όπως η απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών και η τηλεϊατρική.
  4. Γεωργία: Το IoT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της γεωργικής παραγωγής, όπως η γεωργία ακριβείας και η παρακολούθηση της υγείας των καλλιεργειών.
  5. Μεταφορές: Το IoT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των συστημάτων μεταφοράς, όπως η διαχείριση της κυκλοφορίας και η επικοινωνία μεταξύ οχημάτων.
  6. Ενέργεια: Το Διαδίκτυο των πραγμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της απόδοσης και της βιωσιμότητας των ενεργειακών συστημάτων, όπως τα ευφυή δίκτυα και τα ενεργειακώς αποδοτικά κτίρια
  7. Βιομηχανία 4.0: Το IoT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των βιομηχανικών διεργασιών, όπως η προληπτική συντήρηση και η διαχείριση εφοδιαστικής.
  8. Περιβάλλον και διαχείριση φυσικών πόρων: Το IoT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση και τη διαχείριση διαφόρων πτυχών του περιβάλλοντος, όπως η ποιότητα του αέρα και των υδάτων, καθώς και για τη διαχείριση πόρων, όπως η παρακολούθηση του  πληθυσμού και των δραστηριοτήτων της άγριας ζωής.
  9. Δημόσιες υπηρεσίες: Το Διαδίκτυο των πραγμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της παροχής δημόσιων υπηρεσιών, όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η συμμετοχή των πολιτών.
  10. Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο: Το IoT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία από απειλές στον κυβερνοχώρο, όπως ο εντοπισμός και η πρόληψη κυβερνοεπιθέσεων σε συσκευές και δίκτυα .
  11. Αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης: Το IoT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ανταπόκρισης και της διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως ο εντοπισμός και η παρακολούθηση των ανταποκριτών έκτακτης ανάγκης και ο συντονισμός των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Αίτημα Παροχής Πληροφοριών: Εθνική Στρατηγική για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων

Για την επίτευξη της ανάπτυξης όλων των παραπάνω, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά πληροφορίες από τα ενδιαφερόμενα μέρη για διάφορες πτυχές μιας εθνικής στρατηγικής ΙoT. Αυτό το αίτημα για πληροφορίες (RFI) προσκαλεί για ανταπόκριση από εταιρείες, ερευνητικούς οργανισμούς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη που έχουν εμπειρία στους ακόλουθους τομείς:

Ανάπτυξη Υποδομών (δικτύων 5G για την παροχή συνδεσιμότητας υψηλής ταχύτητας, άλλων πρωτοκόλλων δικτύωσης ευρείας περιοχής χαμηλής ισχύος όπως LoRaWAN, Sigfox, Narrowband IoT (NB-IoT), LTE-M , ανάπτυξη πρωτοκόλλων ασύρματης επικοινωνίας μικρής εμβέλειας όπως Zigbee, Bluetooth  Low Energy (BLE) για εσωτερικές εφαρμογές IoT και εφαρμογές έξυπνου σπιτιού, ανάπτυξη δυνατοτήτων αποθήκευσης, διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων για την  υποστήριξη του μεγάλου όγκου δεδομένων).

Πολιτική και Κανονισμοί (για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για  την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνολογίας IoT, προώθηση της προστασίας και της ασφάλειας των δεδομένων).

Έρευνα και Ανάπτυξη (αύξηση της χρηματοδότησης για ακαδημαϊκή έρευνα, αύξηση της χρηματοδότησης για εταιρείες που εργάζονται σε έργα IoT, ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ της βιομηχανίας και των ακαδημαϊκών για την  προώθηση της καινοτομίας).

Ανάπτυξη Ανθρώπινου Κεφαλαίου (ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για να βοηθήσει τους πολίτες να  αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να εργαστούν με τεχνολογίες IoT, ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών σε έργα και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων).

Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα (παροχή φορολογικών κινήτρων ή άλλων μορφών οικονομικής βοήθειας σε εταιρείες που  εργάζονται σε έργα IoT., ενθάρρυνση της δημιουργίας θερμοκοιτίδων και επιταχυντών για νεοσύστατες επιχειρήσεις  που σχετίζονται με το IoT).

Απόρρητο και ασφάλεια (ανάπτυξη ισχυρών μέτρων προστασίας δεδομένων και ασφάλειας για την αποθήκευση, τη  διαχείριση και τη χρήση δεδομένων, ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη του Διαδικτύου των Πραγμάτων, συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς για τον καθορισμό προτύπων για την προστασία της  ιδιωτικότητας).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v