Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποφασίζει ο Αρειος Πάγος για το δικαίωμα των servicers σε πλειστηριασμούς

Σήμερα συζητείται στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου το δικαίωμα των servicers να προχωρούν σε πλειστηριασμούς. Αναμένεται μάχη μεταξύ ΤτΕ και Δικηγορικών Συλλόγων. Πότε λύνεται το «κουβάρι».

Αποφασίζει ο Αρειος Πάγος για το δικαίωμα των servicers σε πλειστηριασμούς

Το μείζον, για το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και τους δανειολήπτες, ζήτημα τoυ αν οι servicers έχουν δικαίωμα να προχωρούν σε πλειστηριασμούς για λογαριασμό των «funds» που είναι εντολείς τους έχοντας αγοράσει «κόκκινα δάνεια» συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Εξω από το ανώτατο δικαστήριο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απευθύνει κάλεσμα σε διαμαρτυρία για τους «παράνομους πλειστηριασμούς από τις εισπρακτικές».  

Ωστόσο, η απόφαση δεν προβλέπεται να εκδοθεί πριν από τον Μάρτιο, παρατείνοντας το «θολό τοπίο» που επικρατεί στο θέμα των πλειστηριασμών.

Το ζήτημα οδηγήθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κατόπιν αντικρουόμενων αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο επί του θέματος και κυρίως λόγω της αντιφατικότητας των σχετικών νόμων του 2003 και του 2015.

Ειδικότερα, ο νόμος 4354/2015 για τα «κόκκινα» δάνεια προβλέπει ειδική νομιμοποίηση στους servicers, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν διαδικαστικές πράξεις αντί του δικαιούχου της απαίτησης, ενώ ο 3156/2003 που αφορά γενικά σε ρυθμίσεις δανείων και στο άρθρο 10 (παράγραφος 14) αναφέρει ότι οι προβλεπόμενες εταιρείες ενεργούν πράξεις διαχειρίσεως για λογαριασμό των εταιρειών που έχουν τα δάνεια, χωρίς να αποδίδεται σε αυτές η συγκεκριμένη ιδιότητα του «μη δικαιούχου ή μη υπόχρεου διαδίκου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έχει αποφασίσει να ασκήσει παρέμβαση υπέρ των δανειοληπτών, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα επιχειρήματα της Τράπεζας της Ελλάδος που έχει αδειοδοτήσει τις εταιρείες διαχείρισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v