Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικό μπλόκο στα σχέδια για «διμερή δημοσιονομικά συμβόλαια»

Κίνδυνος να χαθεί το ορόσημο του Μαρτίου για τη συμφωνία επί των αλλαγών στο σύμφωνο σταθερότητας. Δεν πείθει σειρά χωρών η πρόταση της Κομισιόν για προγράμματα σχεδιασμένα για κάθε κράτος-μέλος.

Γερμανικό μπλόκο στα σχέδια για «διμερή δημοσιονομικά συμβόλαια»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να χάσει τον στόχο του Μαρτίου, στην προσπάθεια για συμφωνία αναφορικά με τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων, εξαιτίας της αντίστασης από χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, μια προοπτική που μπορεί να αναγκάσει τα κράτη-μέλη σε απότομες και δυνητικά επώδυνες δημοσιονομικές προσαρμογές, επισημαίνει το Bloomberg.

Το Βερολίνο αμφιβάλλει ιδιαίτερα για την ιδέα ότι κυβερνήσεις με υψηλό χρέος θα διαπραγματεύονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδια προσαρμοσμένα σε κάθε κράτος-μέλος, που θα έχουν στόχο να θέσουν υπό έλεγχο τις δαπάνες τους και θέλει να δει αξιόπιστα εργαλεία επιβολής.

Η ΕΕ επανεξετάζει το λεγόμενο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για να προσπαθήσει να απλοποιήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες του μπλοκ και να καταργήσει ορισμένες παραμέτρους που ανάγκασαν κάποια έθνη να υιοθετήσουν δρακόντειες δημοσιονομικές περικοπές που οδήγησαν σε υφέσεις, θυμίζει το πρακτορείο.

Η πρωτοβουλία στοχεύει επίσης να απελευθερώσει περισσότερες επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες, καθώς η ΕΕ αναζητά τρόπους να αντιμετωπίσει το πακέτο επιδοτήσεων των ΗΠΑ 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βάσει του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, καθώς και τον ανταγωνισμό από την Κίνα.

Οι υφιστάμενοι κανόνες θέτουν όρια 60% και 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος αντίστοιχα στο χρέος και στα ελλείμματα των χωρών, κριτήρια που λίγα κράτη πληρούν. Έχουν ανασταλεί από τότε που η πανδημία της Covid έπληξε την Ευρώπη το 2020 και πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξουν πριν αποκατασταθεί η ισχύς τους.

H Κομισιόν επιθυμεί ευρεία συναίνεση μεταξύ των κρατών-μελών, πριν υποβάλει συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις για την προσαρμογή τους. Οι επικεφαλής των οικονομικών του μπλοκ θα έχουν μια πρώτη συζήτηση στα μέσα Φεβρουαρίου. Οι κυβερνήσεις μπορεί να χρειαστεί να αρχίσουν να προετοιμάζουν τους προϋπολογισμούς για το επόμενο έτος, σύμφωνα με τους παλιούς κανόνες, εάν δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τον Μάρτιο.

«Για να είμαι πολύ ωμός, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει τις ανησυχίες μας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μετά από συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι στο Βερολίνο. «Έχουμε τις αμφιβολίες μας ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα οδηγήσει σε έναν αξιόπιστο δρόμο για τη μείωση του χρέους».

Πάρα πολύ ασαφές

Αν και η ΕΕ θα διατηρήσει τα προαναφερθέντα κατώτατα όρια, η Επιτροπή πρότεινε τον Νοέμβριο κάποιες αλλαγές που θα επέτρεπαν εξειδικευμένα σχέδια μείωσης του χρέους από κάθε χώρα. Αυτά θα βασίζονται στη δημοσιονομική βιωσιμότητα μιας χώρας, καθώς και στις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

Αυτό θεωρήθηκε πολύ ασαφές από την πλειοψηφία των κρατών-μελών, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή οι συζητήσεις ήταν ιδιωτικές. Ιδιαίτερο θέμα ήταν η μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της βιωσιμότητας του χρέους των εθνικών οικονομιών, βασικού δείκτη στο νέο πλαίσιο.

Η Επιτροπή κυκλοφόρησε περαιτέρω λεπτομέρειες για να εξηγήσει την πρότασή της, η οποία ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ ήλπιζαν ότι θα βοηθούσαν στην απεμπλοκή των τεχνικών συζητήσεων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία τον Μάρτιο. Το Βερολίνο θεωρεί ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας, ωστόσο, κάνοντας το χρονοδιάγραμμα να φαίνεται μη ρεαλιστικό, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Θα θέλαμε να διατηρήσουμε μια πολυμερή προσέγγιση βασισμένη σε κανόνες αντί για διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών», είπε ο Λίντνερ.

Η Γερμανία και ορισμένα άλλα κράτη-μέλη θα το προτιμούσαν επίσης η Επιτροπή να παρουσιάσει μια λεπτομερή νομοθετική πρόταση ως βάση για τις συζητήσεις, αντί να επιδιώξει πρώτα συναίνεση.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ και διπλωμάτες στις Βρυξέλλες επέκριναν την αδιάλλακτη στάση του Βερολίνου ως κοντόφθαλμη. Κάποιοι είπαν ότι η Γερμανία εμπόδισε την πρόοδο προς μια συμφωνία, επειδή ο κυβερνητικός συνασπισμός της εξακολουθούσε να εργάζεται ώστε να έχει μια ενιαία θέση. Άλλοι επεσήμαναν την αδυναμία του Λίντνερ στο εσωτερικό, καθώς το φιλικό προς τις επιχειρήσεις FDP του έχει χάσει ψήφους σε περιφερειακές εκλογές από τότε που το κόμμα του εντάχθηκε στην κυβέρνηση, στα τέλη του 2021.

Ο Λίντνερ έχει ταχθεί κατά της χαλάρωσης των κανόνων της ΕΕ και υποστηρίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους» της χώρας του. Τόνισε την ανάγκη να αποκατασταθεί το όριο στον καθαρό νέο δανεισμό φέτος, αφού και αυτό ανεστάλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, ο επίτροπος Τζεντιλόνι έδωσε μια θετική νότα μετά τη συνάντησή του με τον Λίντνερ, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Γερμανίας να συζητήσει εποικοδομητικά την πρόταση για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, παρά τις σαφείς διαφορές απόψεων. «Για μένα, αυτά είναι καλά νέα και θα εργαστώ για να δώσω σε αυτά τα καλά νέα θετική εξέλιξη», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v