Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηρακλής: Δώρο από Eurostat για κρατικές εγγυήσεις και χρέος

Δεν θα εξεταστούν αναδρομικά οι υφιστάμενες τιτλοποιήσεις, για το αν πληρούν τα κριτήρια αγοράς. Γλιτώνει με σύσταση η Ελλάδα. Δεν αυξάνει το χρέος. Παραμένει ο κίνδυνος κατάπτωσης των κρατικών εγγυήσεων. Κρίσιμη η φετινή χρονιά.

Ηρακλής: Δώρο από Eurostat για κρατικές εγγυήσεις και χρέος

Στην «πολιτική» απόφαση να κάνει πίσω ως προς την πρόθεσή της να επιβάλει, πανευρωπαϊκά, αναδρομική εξέταση τιτλοποιήσεων, για το αν πληρούν ή όχι τα κριτήρια αγοράς, κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurostat, εξέλιξη που απομακρύνει, άμεσα τουλάχιστον, το ενδεχόμενο αύξησης του χρέους λόγω προσμέτρησης κρατικών εγγυήσεων.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το τελικό σχέδιο της Eurostat ενέχει ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στη μεθοδολογία, σε σχέση με αυτές που προέβλεπε το τελευταίο προσχέδιο. Η πιο σημαντική έγκειται στο ότι αναιρέθηκε η πρόθεση αναδρομικής εξέτασης -μίας προς μίας- όλων των τιτλοποιήσεων που έχουν λάβει κρατική εγγύηση πανευρωπαϊκά, με -βασικά- κριτήρια που άπτονται της συσχέτισης κινδύνου, την οποία έχουν αναλάβει Δημόσιο και αγοραστής της «φέτας» ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes).

Η αναδρομική εξέταση θα οδηγούσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο να προσμετρηθεί στο χρέος το σύνολο σχεδόν των κρατικών εγγυήσεων, οι οποίες δόθηκαν επί των senior notes ομολογιών υφιστάμενων τιτλοποιήσεων. Η υπαναχώρηση της Eurostat συνοδεύεται από σύσταση να μην επαναληφθούν τακτικές, βάσει των οποίων οι αγοραστές mezzanine notes αναλαμβάνουν χαμηλότερο κίνδυνο σε σχέση με αυτόν που αναλαμβάνει το Δημόσιο, ως εγγυητής των senior notes της ίδιας τιτλοποίησης.

Οι νέες τιτλοποιήσεις (Frontier II και Sunrise III) έχουν εναρμονιστεί με την παραπάνω απαίτηση και πληρούν τον ελάχιστον αριθμό διευρυμένων κριτηρίων που έχει θέσει η Eurostat. Ως εκ τούτου, αναμένεται να λάβουν έγκριση πριν την προκήρυξη εκλογών. Για την τιτλοποίηση Solar, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη καθώς δεν έχει αποφασισθεί αν θα μεταβιβαστεί σε επενδυτή με το υφιστάμενο business plan ή με τροποποιημένο. Στη δεύτερη περίπτωση, απαιτείται νέα διαδικασία πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η αποφυγή με… σύσταση της αύξησης του χρέους αποτελεί ένα προσωρινό δώρο της Eurostat καθώς, κατά τη φετινή χρονιά, θα κριθεί αν οι servicers πετύχουν να μαζέψουν τις σημαντικές υστερήσεις, ως προς την υλοποίηση των business plans τιτλοποιήσεων που έχουν υπαχθεί στον Ηρακλή. Αν δεν το πετύχουν, θα ανοίξει η συζήτηση για την κατάπτωση κρατικών εγγυήσεων.

Η αύξηση του κόστους χρήματος και η πολιτική αβεβαιότητα καθιστούν αβέβαιη την υλοποίηση των business plans καθώς δυσκολεύουν τις φετινές συναλλαγές για κόκκινα δάνεια. Υπενθυμίζεται ότι οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων απαιτήσεων από τα SPVs των τιτλοποιήσεων είναι αναγκαίες, προκειμένου να μαζευτεί/κλείσει η υστέρηση στην υλοποίηση των πλάνων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v