Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδισε το... πανευρωπαϊκό η Ελλάδα στις διεθνείς πτήσεις

Την υψηλότερη επίδοση σε επίπεδο αριθμού πτήσεων έναντι του 2019 κατέγραψε η χώρα μας το 2022. Ποιες χώρες σημείωσαν τη μεγαλύτερη αρνητική απόκλιση.

Κέρδισε το... πανευρωπαϊκό η Ελλάδα στις διεθνείς πτήσεις

Την καλύτερη επίδοση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ως προς τις πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2022 κατέγραψε η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων της Eurostat, η χώρα μας ήταν η μοναδική μεταξύ των μελών της Ε.Ε. που σημείωσε περισσότερες πτήσεις σε σχέση με το 2019, καταγράφοντας άνοδο 1%, ποσοστό που σηματοδότησε την πλήρη επαναφορά στα προ πανδημίας νούμερα.

Kοντά στην πλήρη ανάκαμψη βρέθηκαν η Πορτογαλία, με μείωση 4% σε σύγκριση με το 2019, το Λουξεμβούργο, με πτώση 8% σε σχέση με τα προ πανδημίας νούμερα και η Κροατία, η οποία βρέθηκε στο μείον 9%. Πολύ μακριά από τα επίπεδα του 2019 βρέθηκαν αντίστοιχα η Σλοβενία (-41%), η Τσεχία (-35%), η Φινλανδία (-33%) και η Σουηδία (-31%).

Συνολικά, το 2022, ο αριθμός των εμπορικών πτήσεων στην Ε.Ε. παρέμεινε χαμηλότερος σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Οι πιο μεγάλες απώλειες καταγράφηκαν τον Ιανουάριο (-34% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019), τον Φεβρουάριο (-33%), τον Μάρτιο (-27%) και τον Απρίλιο (-19%).

Τους υπόλοιπους μήνες του έτους περιορίστηκαν οι ζημιές, με την πτώση ως προς τις πτήσεις να διαμορφώνεται μεταξύ 14% και 16% από τον Μάιο μέχρι και τον Δεκέμβριο. Οι πιο υψηλές επιδόσεις καταγράφηκαν τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο, με τη μείωση να περιορίζεται στο -14%.

Το 2022, η πλειονότητα των αεροδρομίων της Ε.Ε. κατέγραψε μειώσεις στον αριθμό των εμπορικών πτήσεων σε σύγκριση με το 2019. Τα αεροδρόμια που απείχαν περισσότερο από την ανάκαμψη σε σύγκριση με τα προ πανδημίας νούμερα ήταν εκείνα της Φρανκφούρτης/Μάιν (-33%), του Μονάχου (-17%), του Ντίσελντορφ (-33%), της Κοπεγχάγης (-38%) και των Βρυξελλών (-45%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v