Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

GAP: Δεύτερος παίκτης για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος-Αιγύπτου

To project διεκδικεί να αποκτήσει σφραγίδα Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος ή Έργου Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος από τις Βρυξέλλες. Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της GAP για την προώθησή του.

GAP: Δεύτερος παίκτης για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος-Αιγύπτου

Το σχέδιό της για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος-Αιγύπτου παρουσίασε χθες η διοίκηση της κοινοπραξίας GAP (Greece-Africa Power Interconnector). Το συγκεκριμένο project διεκδικεί να αποκτήσει σφραγίδα Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) ή Έργου Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PMI) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη διαδικασία να είναι σε πλήρη εξέλιξη αυτή τη στιγμή.

Από την Ελλάδα, ακόμη ένα παρόμοιο έργο, το Gregy Interconnector, που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου, έχει υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στα PCIs.

Ο διευθύνων σύμβουλος της GAP, Ελληνοαμερικανός πρώην γερουσιαστής Andreas Borgeas, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, ανέφερε ότι «δεν είναι ανταγωνιστικά τα δύο έργα, είναι λάθος να το λέμε αυτό. Ο ανταγωνισμός είναι στις Βρυξέλλες, για τη βαθμολόγηση ένταξης στα PCIs».

Όπως έγινε γνωστό, για το καθεστώς PCI ή PMI διαγκωνίζονται αυτή τη στιγμή περί τα 7-10 έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων με την Αίγυπτο, που προέρχονται, εκτός από την Ελλάδα, από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Ο κ. Borgeas εξέφρασε την άποψη ότι «δεν αποφασίζει η Αθήνα, ούτε το Κάιρο, ούτε η Ουάσιγκτον, αλλά οι Βρυξέλλες».

Η κοινοπραξία, πάντως, φαίνεται να μη συναρτά την προώθηση του σχεδίου της με την εξασφάλιση καθεστώτος PCI ή PMI. «Χρειαζόμαστε την οικονομική ενίσχυση από τα PCI ή τα PMI; Όχι, αλλά είναι ευπρόσδεκτη», υποστήριξε ο κ. Borgeas, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος εκτιμά ότι ακόμη κι αν δεν ενταχθεί το έργο της κοινοπραξίας στα έργα ενεργειακών υποδομών της Ε.Ε., δεν θα επηρεαστεί η υλοποίησή του.

Το συγκεκριμένο έργο, όπως ανέφερε ο CEO, έχει την υποστήριξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω επιστολής υποστήριξης που δόθηκε το 2020, με υπογραφή του πρώην υφυπουργού Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά. Στα τέλη Ιανουαρίου, εξάλλου, η αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία McDermott υπέγραψε με τον ελληνικό όμιλο Eunice (που ηγείται της κοινοπραξίας) μνημόνιο συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος-Αιγύπτου 2 GW.

Ο κ. Borgeas έκανε γνωστό ότι υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής στην κοινοπραξία και από τη Γαλλία και την Αίγυπτο, με τις σχετικές ανακοινώσεις να παραπέμπονται «εν ευθέτω χρόνω». Ανέφερε, επίσης, ότι για το έργο βρίσκεται σε συζητήσεις και με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μάνο Μανουσάκη.

Πρόεδρος στην κοινοπραξία GAP έχει αναλάβει ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEΗ, Αρθούρος Ζερβός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v