Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιους βάζει στο στόχαστρο για έλεγχο η Επιθεώρηση Εργασίας

Στόχος είναι η διενέργεια τουλάχιστον 66.000 ελέγχων. Αναλυτικά, οι κλάδοι και οι επιχειρήσεις-στόχοι. Ο ρόλος της «ψηφιακής αναβάθμισης» της Ανεξάρτητης Αρχής και της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Ποιους βάζει στο στόχαστρο για έλεγχο η Επιθεώρηση Εργασίας

Τη διενέργεια τουλάχιστον 66.000 ελέγχων σε επιχειρήσεις και δραστηριότητες ολόκληρης της χώρας θέτει ως στόχο για το 2023 η Επιθεώρηση Εργασίας. Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή συναντάται πλέον με την τεχνολογία, καθώς οι επιθεωρητές αποκτούν πρόσβαση σε 500 τάμπλετ διασυνδεδεμένα μεταξύ τους αλλά και με το αναβαθμισμένο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ».

Ο σχεδιασμός των ελέγχων, στη βάση της αξιολόγησης κινδύνου (risk analysis), αποσκοπεί στην αποτελεσματική εποπτεία των επιχειρήσεων ως προς τη συνεπή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, την καταπολέμηση κάθε παραβατικότητας, την προστασία των εργαζομένων, τη δραστική μείωση των εργατικών ατυχημάτων και την εν γένει εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας, αναφέρει υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Βάσει του προγραμματισμού, οι έλεγχοι αφορούν τόσο τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες απασχόλησης (39.400) όσο και την ασφάλεια στην εργασία (26.600), με τον στόχο να μπορεί να αναθεωρηθεί με βάση τα αποτελέσματα των επόμενων μηνών.

Σε γεωγραφικό επίπεδο, την πρώτη θέση στη διενέργεια των ελέγχων κατέχει η Αττική και ακολουθεί η Μακεδονία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Αθήνα, εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 5.000 έλεγχοι.

Στο μικροσκόπιο των Επιθεωρητών θα μπουν κατά προτεραιότητα οι επιχειρήσεις και οι κλάδοι με υψηλό δείκτη κινδύνου παραβατικότητας, αλλά και επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία. Στο στόχαστρο των ελεγκτών θα βρεθούν επίσης επιχειρήσεις που λειτουργούν σε εποχιακή βάση αλλά και επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται το σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία, βαρύτητα θα δοθεί σε Κατασκευές-Τεχνικά Έργα-Οικοδομές, με τον στόχο να είναι η αύξηση ελέγχων κατά 20% σε σχέση με το 2022, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία καθώς και επιχειρήσεις αποθήκευσης με υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες.

Εχθές, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας Γιώργος Τζιλιβάκης συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, καθώς η απόκτηση των 500 τάμπλετ θα δίνει στους ελεγκτές τη δυνατότητα να δηλώνουν διαδικτυακά τον χρόνο έναρξης και λήξης του ελέγχου (ώστε να μην υπάρχει εκ των υστέρων δυνατότητα δήλωσης αδήλωτων εργαζομένων), ενώ τα αποτελέσματα των ελέγχων θα αποστέλλονται άμεσα τόσο στην ελεγχόμενη επιχείρηση όσο και στη βάση δεδομένων της Επιθεώρησης Εργασίας. Ο νέος αυτός τρόπος ελέγχων συνδυάζεται επίσης με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας αλλά και με τη μέθοδο risk analysis που εφαρμόζεται από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως τα τάμπλετ των επιθεωρητών θα έχουν άμεση πρόσβαση στα δεδομένα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι για την τήρηση του ωραρίου και την καταγραφή των υπερωριών θα γίνονται σε πραγματικό χρόνο, με ταχύτητα και διαφάνεια.

Αυτό, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της μεθόδου risk analysis για στοχευμένους ελέγχους στις περιοχές και στους κλάδους όπου εντοπίζεται μεγαλύτερη παραβατικότητα και στις επιχειρήσεις με περισσότερους εργαζομένους, ιδίως εκείνες που δεν έχουν ελεγχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθιστούν τους ελέγχους πιο αποτελεσματικούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v