Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 5,4% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 6,9% στην ευρωζώνη

(upd) Πτώση-ρεκόρ για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις τιμές ενέργειας. Alert χτυπάει ο δομικός δείκτης, που παρακολουθεί η ΕΚΤ για τις αποφάσεις της: Επιτάχυνε στο 5,7%.

Στο 5,4% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 6,9% στην ευρωζώνη

Κατά 5,4% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat.

Τον Φεβρουάριο οι τιμές καταναλωτή είχαν αυξηθεί κατά 6,5% στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, και κατά 6,1%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 1,6% τον Μάρτιο.

Στην ευρωζώνη, ο ετήσιος πληθωρισμός έκανε πτώση-ρεκόρ στο 6,9% τον Μάρτιο (είναι η μεγαλύτερη από τότε που η Eurostat άρχισε να συλλέγει στοιχεία το 1991). Ενα μήνα πριν ήταν στο 8,5% και τον Ιανουάριο ήταν στο 8,6%. Η επιβράδυνση οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην πτώση των τιμών της ενέργειας σε σύγκριση με τον Μάρτιο του περασμένου έτους, όταν είχαν εκτιναχθεί στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ θα ήταν 7,1%. 

Ωστόσο, ο δείκτης που αποκλείει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, γνωστός από τους οικονομολόγους ως δομικός πληθωρισμός και θεωρείται καλύτερος δείκτης της υποκείμενης τάσης, επιταχύνθηκε ελαφρώς στο 5,7% από 5,6% τον Φεβρουάριο.

Τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός είχαν τη μεγαλύτερη άνοδο στις τιμές τους, με 15,4%. Ακολούθησαν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 6,6% και οι υπηρεσίες με 5%. Οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να έχουν μειωθεί κατά 0,9%.

Εν τω μεταξύ, η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 6,6% τον Φεβουράιο, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο και υποχώρησε από το 6,8% που ήταν τον περσινό Φεβρουάριο.

Μετά από ένα σερί ρεκόρ αυξήσεων των επιτοκίων, η ΕΚΤ απέφυγε να δεσμευτεί για περισσότερες αυξήσεις, λέγοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αν υποχωρήσει η τρέχουσα αναταραχή στον τραπεζικό τομέα και από τα στοιχεία που περιλαμβάνουν τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής οικονομολόγου Φίλιπ Λέιν, είπαν πρόσφατα ότι είναι πιθανό να χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Πρώτη φορά σε τρεις μήνες κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στη Γαλλία

Πρώτη φορά σε τρεις μήνες κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στη Γαλλία, ακολουθώντας την επιβράδυνση που καταγράφηκε και σε άλλες μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης μετά την εξασθένιση της περσινής απότομης αύξησης του ενεργειακού κόστους που προκλήθηκε από τον πόλεμο.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 6,6% τον Μάρτιο -από το ρεκόρ του 7,3% τον Φεβρουάριο- καθώς η άνοδος του ενεργειακού κόστους επιβραδύνθηκε. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, ήταν λίγο πάνω από τη μέση εκτίμηση για 6,5%, έρευνας του Bloomberg.

Επιπλέον, η αύξηση των τιμών των υπηρεσιών κατέβασε ελαφρώς ταχύτητα -στο 2,9% από 3% τον Ιανουάριο- ενώ για τα μεταποιημένα προϊόντα επιταχύνθηκε στο 4,8% από 4,7%.

Φρέναρε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, 7,8% τον Μάρτιο

Ο γερμανικός πληθωρισμός υποχώρησε σημαντικά, κυρίως χάρη στην πτώση του κόστους φυσικού αερίου. Οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκαν 7,8% τον Μάρτιο σε σύγκριση με 9,3% τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία.

Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο από τη μέση εκτίμηση 7,5% σε δημοσκόπηση του Bloomberg, αλλά εξακολουθεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι αξιωματούχοι της οποίας αύξησαν τα επιτόκια κατά 350 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο, για να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη άνοδο των τιμών στην εποχή του ευρώ.

Πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ωστόσο, ανησυχούν ότι ο δομικός πληθωρισμός -ο οποίος αφαιρεί ασταθή στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια- παραμένει υψηλός. Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός της Ισπανίας σχεδόν μειώθηκε στο μισό αυτό τον μήνα στο 3,1%, ο δομικός περιορίστηκε πολύ λιγότερο και βρίσκεται στο 7,5%.

Ενώ η Γερμανία δεν παρέχει μέτρηση δομικού πληθωρισμού στην αρχική της έκθεση, η Bloomberg Economics εκτίμησε ότι επιταχύνθηκε στο 5,5% τον Μάρτιο από 5,4% τον Φεβρουάριο.

Συνολικά στοιχεία για την Ευρώπη θα παρουσιαστούν την Παρασκευή, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι ο βασικός δείκτης μέτρησης του πληθωρισμού θα επιβραδυνθεί στο 7,1% και ότι ο δομικός πληθωρισμός θα φτάσει στο ρεκόρ του 5,7%.

 

Σπάει κοντέρ ο πληθωρισμός τροφίμων στο 22,3%!

Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία στη Γερμανία σε ύψος-ρεκόρ, παρά την αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ο πληθωρισμός φρέναρε στο 7,8% τον Μάρτιο σε σχέση με 9,3% τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στη Γερμανία εκτοξεύτηκε 22,3% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο. Πρόκειται για ένα ακόμα φρέσκο υψηλό από την εποχή που ξεκίνησε η στατιστική υπηρεσία την καταγραφή των στοιχείων. Τον Φεβρουάριο είχε ανέβει στο 21,8%.

 

Στο μισό μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία

Κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στην Ισπανία, καθώς το ενεργειακό κόστος υποχώρησε, αν και οι επίμονες υποκείμενες πιέσεις στις τιμές υπογραμμίζουν το δίλημμα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς ζυγίζει πόσο θα αυξήσει τα επιτόκια.

Ο πληθωρισμός έφτασε στο 3,1% τον Μάρτιο, χαμηλότερα από το 6% του Φεβρουαρίου και πολύ χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση για 3,7%.

Ο δομικός πληθωρισμός, ωστόσο -ο οποίος εξαιρεί τα ευμετάβλητα είδη όπως τα καύσιμα και τα φρέσκα προϊόντα- μειώθηκε μόνο στο 7,5%, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία την Πέμπτη.

Τα γερμανικά 2ετή ομόλογα -τα οποία είναι από τα πιο ευαίσθητα στις αλλαγές νομισματικής πολιτικής- υποχώρησαν έως και 14 μονάδες βάσης στο 2,52%, ενώ οι χρηματαγορές μείωσαν τα στοιχήματα για το τερματικό επιτόκιο στο 3,40% από 3,49% την Τετάρτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v