Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια διαμερίσματα προτιμούν οι αγοραστές, οι περιοχές και οι τιμές

Κατοικίες από το παλαιό απόθεμα της Αττικής επέλεξαν οι αγοραστές. Ισχυρή διψήφια άνοδος τιμών σχεδόν για όλες τις συναλλαγές που έγιναν το 2022 σε Αττική, Αργοσαρωνικό, Κυκλάδες. Επιλέγονται σχετικά μικρότερα διαμερίσματα.

Ποια διαμερίσματα προτιμούν οι αγοραστές, οι περιοχές και οι τιμές

Αυξήσεις τιμών αλλά με δύο ταχύτητες εμφανίζει η συναλλακτική δραστηριότητα σε ό,τι αφορά τις αγοραπωλησίες κατοικιών στην Αττική, στα νησιά του Αργοσαρωνικού και στις Κυκλάδες κατά την τελευταία διετία, σύμφωνα με στοιχεία από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, ψηφιακό εργαλείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, που επεξεργάστηκε το τεχνικό γραφείο TOPO GES (σε συνεργασία με τη RE/MAX Estate).

Σύμφωνα με το πλέον πρόσφατο Παρατηρητήριο Αγοράς Κατοικιών για το 2022, οι αγοραστές στράφηκαν κυρίως σε παλαιά ακίνητα -σε ορισμένες περιπτώσεις, σε οικοδομές ηλικίας άνω των 50 ετών και πάντως όχι σε νεότερα της 30ετίας. Σε όλες τις περιοχές, τα ακίνητα που αγοράστηκαν διατέθηκαν με σημαντικά αυξημένη τιμή (υψηλές διψήφιες αυξήσεις σε σχέση με το 2021).

Αναλυτικότερα, τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης αριθμού αγοραπωλησιών καταγράφουν οι περιοχές του Δήμου Αθηναίων (22%) και τα νησιά των Κυκλάδων (21%). Αυξήσεις σημειώνονται επίσης στα νησιά του Αργοσαρωνικού (15%), στις περιοχές της Δυτικής Αττικής (11%) και ηπιότερη αύξηση στις περιοχές των Νοτίων Προαστίων.

Ωστόσο, κατά την ίδια καταγραφή διαπιστώθηκε μείωση του αριθμού αγοραπωλησιών σε Βόρεια Προάστια (-8%) και Δυτικά Προάστια (-6%), στην Ανατολική Αττική (-15%), καθώς και στον Πειραιά (-12%) και στα προάστιά του (-3%). Παρ’ όλα αυτά, η συνολική αξία των αγοραπωλησιών κατέγραψε θετικά ποσοστά στην πληθώρα των περιοχών που εξετάστηκαν από την εν λόγω έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το μέσο ακίνητο που πωλήθηκε το 2022 στον Δήμο Αθηναίων είχε ηλικία 53 έτη και εμβαδόν 69 τ.μ. Η μέση αξία στην περιοχή υψώθηκε στα 1.387 ευρώ ανά τ.μ. και 96.271 ευρώ συνολικά.

Στις περιοχές των Νοτίων Προαστίων, η ηλικία του μέσου ακινήτου ήταν τα 42 έτη και το εμβαδόν 76 τ.μ. Η τιμή της μέσης αξίας ανά τ.μ. ήταν 1.496 ευρώ και 113.306 ευρώ συνολικά. Όσον αφορά τα Βόρεια Προάστια, η ηλικία του μέσου ακινήτου ήταν τα 38 έτη και το εμβαδόν του τα 101 τ.μ. Η μέση αξία του μέσου ακινήτου στις περιοχές των Βορείων Προαστίων ήταν 1.705 ευρώ ανά τ.μ. και 171.849 ευρώ συνολικά.

Στα Δυτικά Προάστια, το μέσο ακίνητο είχε ηλικία 42 έτη και εμβαδόν 74 τ.μ., η μέση αξία ανά τ.μ. αυξήθηκε στα 835 ευρώ και συνολικά στα 61.926 ευρώ. Το 2022, στην Ανατολική Αττική, η ηλικία του μέσου ακίνητου ήταν 31 έτη και 99 τ.μ. Η τιμή της μέσης αξίας ήταν 1.461 ευρώ ανά τ.μ. και 145.086 ευρώ συνολικά.

Στον Πειραιά, το μέσο ακίνητο ήταν ηλικίας 45 ετών και 72 τ.μ. εμβαδού. Η μέση αξία ανά τ.μ. αυξήθηκε στα 1.008 και συνολικά στα 72.443 ευρώ.

Η μεγαλύτερη αντίστοιχη αύξηση καταγράφηκε σε κέντρο Πειραιά (34%) και Βόρεια Προάστια (25%). Λίγο χαμηλότερη αύξηση σημειώθηκε στα Δυτικά Προάστια (21%) και στα προάστια του Πειραιά (20%). Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε 13% στον Δήμο Αθηναίων.

Από τις σημαντικότερες αυξήσεις διαπιστώθηκε στην περιοχή του Αγ. Δημητρίου (50%) και Παλαιού Φαλήρου (41%) των Νοτίων Προαστίων. Από τις περιοχές των Βορείων Προαστίων, η μέση αξία ανά τ.μ. στην Αγ. Παρασκευή αυξήθηκε 48%, στα Βριλήσσια 64% και σε Φιλοθέη-Ψυχικό 50%. Το εν λόγω ποσοστό κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στην περιοχή της Μάνδρας-Ειδυλλίας (-25%).

Το εμβαδόν

Στις περιοχές που εντάσσονται στον Δήμο Αθηναίων το εμβαδόν της μέσης κατοικίας το 2022 μεταβλήθηκε σε αρκετά μεγάλο βαθμό σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (4 τ.μ.). Μια από τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις σημειώθηκε στη Γλυφάδα, όπου οι αγοραστές επένδυσαν σε κατοικίες μικρότερες κατά 12 τ.μ. Παρομοίως, στα Βόρεια Προάστια, στην Πεύκη και στο Μαρούσι, το εμβαδόν μέσου ακινήτου μειώθηκε κατά 16 τ.μ. και 20 τ.μ., ενώ αυξήθηκε στην Κηφισιά (21 τ.μ.) και σε Φιλοθέη-Ψυχικό (30 τ.μ.). Συγχρόνως, αύξηση καταγράφηκε και στις περιοχές Αχαρνών (22 τ.μ.), Ραφήνας (22 τ.μ.) και Διονύσου (16 τ.μ.). Ωστόσο, μείωση μεγαλύτερη των 10 τ.μ. παρατηρήθηκε στις περιοχές Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης (17 τ.μ.), Μαρκόπουλου (12 τ.μ.) και σε κέντρο Πειραιά (13 τ.μ.).

Στην πλειονότητα των περιοχών οι διακυμάνσεις ως προς τη διαφορά της ηλικίας των ακινήτων κυμαίνεται στα 0-5 έτη. Στον Άγ. Δημήτριο, η ηλικία των πωληθέντων ακινήτων του 2022 μειώθηκε κατά 6 χρόνια σε σχέση με αυτά του 2021. Νεότερα ακίνητα προτιμήθηκαν και στις περιοχές Λαυρεωτικής (7 χρόνια), Μεγαρέων (10 χρόνια), Πεντέλης (4 χρόνια) και Χαλκηδόνας (4 χρόνια). Παράλληλα, παλαιότερα ακίνητα μεταβιβάστηκαν στις ακόλουθες περιοχές: Λυκόβρυση-Πεύκη (5 χρόνια), Φιλοθέη-Ψυχικό (5 χρόνια), Μεταμόρφωση (6 χρόνια), Μαρκόπουλο (6 χρόνια), Παλλήνη (7 χρόνια), Ελευσίνα (9 χρόνια).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v