Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπερδιπλασιάστηκαν τα εργατικά δυστυχήματα

Ήδη τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023 έχουν χαθεί 57 εργαζόμενοι εν ώρα εργασίας. Το 2022 οι νεκροί εργαζόμενοι έφτασαν τους 104. Περιορισμένο αριθμό θυμάτων καταγράφει στα επίσημα στοιχεία του το ΣΕΠΕ.

Υπερδιπλασιάστηκαν τα εργατικά δυστυχήματα

Άκρως ανησυχητική κρίνεται η αύξηση του αριθμού των θυμάτων εργατικών δυστυχημάτων που παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια στην χώρα μας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μόνο κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, οι νεκροί εν ώρα εργασίας έχουν ήδη φτάσει τους 57, ενώ το 2022 ο αριθμός των θυμάτων ήταν 104.

Το 2021, οι νεκροί από εργατικά δυστυχήματα ήταν 31, το 2020, 41, το 2019 σκοτώθηκαν ή πέθαναν εν ώρα εργασίας 51 άνθρωποι ενώ το 2018 έχασαν τη ζωή τους στη δουλειά 46 άτομα. Κι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε σχετική εκδήλωση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕ) αλλά και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (EU OSHA) Ανδρέας Στοϊμενίδης, παρατηρείται υπερδιπλασιασμός των νεκρών σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Στοϊμενίδη, μεγάλος αριθμός εργατικών ατυχημάτων παραμένει αδήλωτος ύστερα από πιέσεις στους εργαζόμενους να μη δηλωθούν τα συμβάντα ως εργατικά ατυχήματα, ενώ τα πορίσματα συνήθως καθυστερούν, αλλά και οι εισαγγελικές αρχές δεν δίνουν στη δημοσιότητα τα πορίσματα έως ότου ολοκληρωθούν οι δικαστικές υποθέσεις, με αποτέλεσμα «να χάνεται η πληροφορία».

Στις βασικές αιτίες αυτής της ραγδαίας αύξησης, ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ συμπεριλαμβάνει τη μη προτεραιοποίηση των θεμάτων υγείας και ασφάλειας στην εργασία, την κακή λειτουργία της τριμερούς επιτροπής διαλόγου μεταξύ εργοδοτών, εργαζομένων και κυβέρνησης και την αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο κ. Σοϊμενίδης έφερε τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις νομοθέτησης, οι οποίες δυσχεραίνουν τις συνθήκες εργασίας και συγκεκριμένα:

  1. Ο νόμος 4808 του 2021 εντατικοποιεί την εργασία και περιστέλλει τη συνδικαλιστική δράση. Εχθές, με αφορμή της Εργατική Πρωτομαγιά, η Eurostat εξέδωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα, σε ποσοστό εργαζόμενων που απασχολούνται πολλές ώρες, συνήθως 49 ή και περισσότερες την εβδομάδα, με 13%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 7%.
  2. Οι διατάξεις του υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίες έδωσαν τη δυνατότητα χρήσης ανυψωτικών μηχανημάτων έως 2 τόνων από μη αδειοδοτημένους εργαζομένους.
  3. Ο νόμος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έδωσε τη δυνατότητα σε μη αδειοδοτημένους ηλεκτρολόγους να εργάζονται στο έδαφος.

Σε ανακοίνωσή της πάντως, η νέα Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, επισημαίνει ότι το τελευταίο 8μηνο έχει εντείνει τους ελέγχους σε κλάδους με αυξημένη επικινδυνότητα, όπως είναι οι κατασκευές και η βιομηχανία.

Αποτέλεσμα αυτής της εντατικοποίησης είναι η πραγματοποίηση συνολικά 7.859 ελέγχων στον τομέα της Ασφάλειας και Υγείας, το διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως και 25 Απριλίου 2023 και η επιβολή προστίμων 925.716 ευρώ. Για το ίδιο διάστημα, τα αμιγώς εργατικά θανατηφόρα ατυχήματα αρμοδιότητας της Επιθεώρησης Εργασίας, αναφέρει η ανακοίνωση, είναι 15. Την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2022 είχαν καταγραφεί 17 αμιγώς εργατικά δυστυχήματα και συνολικά 46 στη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v