Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πρωταθλητής» ο τουρισμός στην υποδηλωμένη εργασία

Σε 8.468 ελέγχους καταγράφηκαν 2.327 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 6.922.553 €. Από αυτές οι 849 παραβιάσεις που εντοπίστηκαν, αφορούσαν τους πίνακες προσωπικού, δηλαδή την υποδηλωμένη εργασία, τονίζει η ΠΟΕΕΤ.

«Πρωταθλητής» ο τουρισμός στην υποδηλωμένη εργασία

Την κατάσταση της υποδηλωμένης εργασίας στον κλάδο του τουρισμού στηλιτεύει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον επισιτισμό - τουρισμό. 

Οπως αναφέρει η ΠΟΕΕΤ, «τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων της Ανεξάρτητης αρχής Επιθεώρησης Εργασίας είναι αποκαλυπτικά».

Πιο συγκεκριμένα:

«Η υποδηλωμένη εργασία είναι πρωταθλήτρια στον κλάδο μας, μιας και οι εργοδότες για να γλιτώσουν το πρόστιμο των 10.500 ευρώ που αφορά τη μαύρη εργασία, δηλώνουν το προσωπικό 4ΩΡΑ. Στην πραγματικότητα δουλεύουν 8-12 ώρες την ημέρα κι αν γίνει κάποιος έλεγχος, τότε το πρόστιμο είναι 500€ για παραβίαση ωραρίου.

Τα στοιχεία από τον πρώην ΣΕΠΕ δείχνουν πως σε 8.468 ελέγχους καταγράφηκαν 2.327 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 6.922.553€. Από αυτές, οι 849 παραβιάσεις που εντοπίστηκαν αφορούσαν τους πίνακες προσωπικού, δηλαδή την υποδηλωμένη εργασία. Μόνο για αυτές τις παραβάσεις επιβλήθηκαν
πρόστιμα ύψους 1.922.260€.

Στο ίδιο διάστημα καταγράφηκαν άλλες 164 παραβιάσεις για αδήλωτη εργασία, με τα πρόστιμα να ανέρχονται σε 1.753.500€.

Αυτά τα πρώτα στοιχεία που βγήκαν από τους ελέγχους δεν αφορούν φυσικά ούτε την περίοδο του Πάσχα, μιας και είναι για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Γίνεται λοιπόν σε όλους αντιληπτό πως ενόψει της σεζόν που έχει ήδη ξεκινήσει, το πρόβλημα θα γιγαντωθεί.

Η ΠΟΕΕΤ έχει στείλει ήδη στην Επιθεώρηση Εργασίας τις πρώτες καταγγελίες για επιχειρήσεις που παρανομούν και θα δημοσιοποιεί κάθε νέο στοιχείο. 

Καλούμε τους εργοδοτικούς φορείς του κλάδου μας να συστήσουν στα μέλη τους την καθολική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της Εργατικής Νομοθεσίας καθώς και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να εντείνουν τους ελέγχους, καθώς η τουριστική σεζόν ξεκίνησε και οι παραβάσεις θα υπερδιπλασιαστούν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v