Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια ανάσα από το ρεκόρ του 2019 βρίσκεται ο παγκόσμιος τουρισμός

Το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, 235 εκατ. τουρίστες, αριθμός υπερδιπλάσιος από εκείνον του 2022, ταξίδεψαν ανά τον κόσμο. Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας.

Μια ανάσα από το ρεκόρ του 2019 βρίσκεται ο παγκόσμιος τουρισμός

Σταθερά σε τροχιά ανάκαμψης στα προ πανδημίας νούμερα παραμένει ο διεθνής τουρισμός, με υπερδιπλάσιο αριθμό ατόμων, που διαμορφώνεται σε 235 εκατ., να ταξιδεύει κατά το α’ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022. Σε όρους διεθνών αφίξεων, επιτεύχθηκε ανάκαμψη στο 80% των προ-πανδημικών επιπέδων τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 και, βάσει των εκτιμήσεων, φέτος θα διαμορφωθούν στο 80% - 95% των επιπέδων πριν από την πανδημία.

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), η Μέση Ανατολή σημείωσε τις ισχυρότερες επιδόσεις και ήταν η μοναδική περιοχή που ξεπέρασε τις αφίξεις το 2019, σε ποσοστό 15%, και η πρώτη που ανέκτησε τα νούμερα πριν από την πανδημία.

Ισχυρή ανάκαμψη σημείωσε και η Ευρώπη, η οποία έφτασε στο 90% των προπανδημικών επιπέδων, λόγω της έντονης ενδοπεριφερειακής ζήτησης. Η Αφρική ανέκαμψε στο 88% και η Αμερική περίπου στο 85% των επιπέδων του 2019. Με χαμηλότερες ταχύτητες επανέρχονται Ασία και Ειρηνικός που βρέθηκαν στο 54% των επιπέδων πριν από την πανδημία, αλλά αυτή η ανοδική τάση πρόκειται να επιταχυνθεί τώρα που οι περισσότεροι προορισμοί, ιδιαίτερα στην Κίνα, καταργήθηκαν.

Σε επίπεδο προορισμών, η Μεσόγειος, η Νότια Ευρώπη και η Βόρεια Αφρική, ανέκτησαν το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα επίπεδα πριν από την πανδημία, ενώ η Δυτική Ευρώπη, η Βόρεια Ευρώπη, η Κεντρική Αμερική και η Καραϊβική σχεδόν έφτασαν το 2019.

Παρά τις αναμενόμενες ισχυρές επιδόσεις, ο τουρισμός καλείται να αντεπεξέλθει σε ορισμένες προκλήσεις. Το οικονομικό περιβάλλον παραμένει ο κύριος παράγοντας που επιβραδύνει την πλήρη ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού το 2023, με τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση των τιμών του πετρελαίου να μεταφράζονται σε υψηλότερο κόστος μεταφοράς και διαμονής. Ως αποτέλεσμα, οι τουρίστες εκτιμάται ότι θα αναζητούν λύσεις για να ταξιδεύουν πιο κοντά στο σπίτι τους. Στους παράγοντες που δρουν επιβραδυντικά για την ανάκαμψη του τουρισμού προστίθενται ο πόλεμος στην Ουκρανία και άλλες γεωπολιτικού χαρακτήρα εντάσεις.

Τα μεγέθη του 2022

Σε ό,τι αφορά το 2022, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, πάνω από 960 εκατ. τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς πέρυσι, αριθμός που αντιστοιχεί στα δύο τρίτα (66%) των αριθμών πριν από την υγειονομική κρίση.

Οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν και έφτασαν το 1 τρισ. δολάρια το 2022, με άνοδο κατά 50% σε σύγκριση με το 2021, λόγω της σημαντικής ανάκαμψης στα διεθνή ταξίδια. Οι διεθνείς δαπάνες επισκεπτών έφτασαν το 64% των προπανδημικών επιπέδων, με την Ευρώπη σε επίπεδο περιφέρειας να καταγράφει τα καλύτερα αποτελέσματα το 2022 με σχεδόν 550 δισ. δολάρια έσοδα από τον τουρισμό, ποσό που αντιστοιχεί στο 87% των επιπέδων πριν από την πανδημία.

Η Αφρική ανέκτησε το 75% των εσόδων της πριν από την πανδημία, η Μέση Ανατολή το 70% και η Αμερική το 68%. Λόγω των περιορισμών, οι ασιατικοί προορισμοί ανέκαμψαν περίπου στο 28%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v