Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DBRS: Πρόκριμα αναβάθμισης το αποτέλεσμα στις δεύτερες ελληνικές κάλπες

Η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες κάλπες και η σταθερή κυβέρνηση αποτελεί εγγύηση για συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον οίκο. Τι εκτιμά για την ανάπτυξη.

DBRS: Πρόκριμα αναβάθμισης το αποτέλεσμα στις δεύτερες ελληνικές κάλπες

Σήμα για αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου υπό προϋποθέσεις δίνει ο οίκος DBRS, μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. 

Οπως αναφέρει ο οίκος, η Νέα Δημοκρατία με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη κέρδισε 146 από τις 300 έδρες στις γενικές εκλογές στην Ελλάδα. Αυτό απέχει πέντε έδρες από τη συνολική πλειοψηφία. Με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε 40,8% (146 έδρες), ο ΣΥΡΙΖΑ 20,1% (71 έδρες), το ΠΑΣΟΚ 11,5% (41 έδρες), το ΚΚΕ 7,2% (26 έδρες) και η Ελληνική Λύση 4,5% (16 έδρες).

Οπως επισημαίνει ο οίκος, η ΝΔ επιδιώκει πλέον νέες εκλογές που αυτή τη φορά θα περιλαμβάνουν ενισχυμένη αναλογική, που θα της επιτρέψει να εμφανίσει πλειοψηφία στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και το ίδιο αναμένεται να κάνουν και οι ηγέτες του δεύτερου και του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος. Αυτή τη στιγμή, η 25η Ιουνίου φαίνεται η πιο πιθανή ημερομηνία για τις δεύτερες εκλογές.

Εάν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να διατηρήσει το μερίδιο των ψήφων της, σε συνδυασμό με το ίδιο υψηλό ποσοστό κομμάτων που δεν πιάνουν το όριο του 3%, το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρή απόλυτη πλειοψηφία για τη ΝΔ. Αυτό θα φέρει ακόμη μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας για την Ελλάδα. Η πιθανή νίκη της ΝΔ θα της έδινε εντολή να συνεχίσει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, αυξάνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.

Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης από τις αναμενόμενες δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) 30,5 δισ. ευρώ για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει σε πιθανή αναβάθμιση στην αξιολόγηση της DBRS Morningstar για την Ελληνική Δημοκρατία, που επί της παρούσης βρίσκεται στο BB (υψηλό) με σταθερή τάση.

• Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει σημαντικό προβάδισμα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

• Η πιθανή επίτευξη απόλυτης πλειοψηφίας από τη ΝΔ στις δεύτερες εκλογές τις επόμενες εβδομάδες θα φέρει πολιτική σταθερότητα και θα δώσει στην κυβέρνηση εντολή να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

• Θεωρούμε τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που αυξάνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας ως ισχυρούς παράγοντες που συμβάλλουν στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα σηματοδοτεί τη συνέχεια των εφαρμοζόμενων πολιτικών και μια συνεχή πορεία μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσε να αυξήσει την οικονομική ανάπτυξη», επισημαίνει η Nichola James (φωτ.), υψηλόβαθμο στέλεχος του οίκου. «Παρά τις επίμονες παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις, η αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα θα μπορούσε ακόμη και να ξεπεράσει τις προσδοκίες φέτος».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v