Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνογερμανικό: Επιχειρηματικές συνεργασίες στην ανακύκλωση

Η ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας και η προσπάθεια να έρθουν πιο κοντά εταιρείες από τις δυο χώρες για μεταφορά τεχνογνωσίας και για κλείσιμο συμφωνιών, στο επίκεντρο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ελληνογερμανικό: Επιχειρηματικές συνεργασίες στην ανακύκλωση

«Γέφυρες» συνεργασίας ανάμεσα σε ελληνικές και γερμανικές επιχειρήσεις από τον κλάδο της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης ρίχνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με αφορμή μάλιστα και το γεγονός ότι στην προσεχή, Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Σε ημερίδα που διοργανώθηκε το πρωί από το Επιμελητήριο με θέμα «Διαχείριση Απορριμμάτων και Ανακύκλωση - Αστικά απόβλητα και βιοαπόβλητα» οι συμμετέχουσες εταιρίες παρουσίασαν υπηρεσίες και προϊόντα τόσο για την ανακύκλωση αστικών αποβλήτων όσο και για την ενεργειακή αξιοποίηση οργανικών αποβλήτων.

«Φέρνουμε κοντά τις εταιρίες για μεταφορά τεχνογνωσίας και για κλείσιμο συμφωνιών ενώ είναι ενδεικτικό ότι το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί αφού στην εκδήλωση είχαμε πάνω από 120 συμμετέχοντες» ανέφερε ο διευθυντής του παραρτήματος βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Θεοδωράκης.

«Από τη γερμανική πλευρά παίρνουμε μηνύματα ότι η ελληνική αγορά έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη γερμανική οικονομία στη διαχείριση απορριμμάτων γιατί εκεί υπάρχει μια οικονομία που έχει στοχεύσει σ΄αυτό το θέμα με πάνω από 40 δισ. τζίρο και 12.000 εταιρίες που ασχολούνται με το αντικείμενο με πάνω από 200.000 υπαλλήλους» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης προσθέτοντας ότι στην προσεχή ΔΕΘ, στο Γερμανικό περίπτερο θα υπάρχουν εταιρίες από τον συγκεκριμένο κλάδο.

Για εξαιρετική δουλειά στις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) όπου, από 5 που κατασκευάζονταν και 3 που λειτουργούσαν, σήμερα είμαστε προ των πυλών για την λειτουργία της 11ης ΜΕΑ, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος. Σε παρέμβασή του στην ημερίδα, ξεκαθάρισε ότι 14 ΜΕΑ είναι υπό κατασκευή ενώ συνολικά την περασμένη τετραετία, έγιναν 30 δημοπρατήσεις ΜΕΑ.

«Μέχρι το 2030 το αργότερο στοχεύουμε να έχουμε φτιάξει όλες τις υποδομές που η χώρα χρειάζεται για την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων. Η χώρα μας από ουραγός, θα είναι το 2030 μία από τις χώρες της ευρωπαϊκής κοινότητας που θα πετύχουν, όπως η Γερμανία, ποσοστά ταφής κάτω του 10%. Αργήσαμε αλλά πατήσαμε γκάζι την τελευταία τετραετία και κάναμε ό,τι πρέπει, ούτως ώστε να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι στο μέλλον» είπε ο κ. Γραφάκος.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας σημείωσε ότι η περιοχή πρωτοπορεί σε θέματα κυκλικής οικονομίας, καθώς είναι η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα στη χωροθέτηση και λειτουργία, αυτή τη στιγμή, των περισσότερων μονάδων παραγωγής βιοαερίου απ΄όλα τα ρέματα αποβλήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v