Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογική δήλωση: Η παράταση και τα σενάρια για δόση και έκπτωση

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 3%. Η πίστωση χρόνου αφορά μόνο την υποβολή δηλώσεων, χωρίς να αλλάζει το παραμικρό στο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης. Εως τώρα έχουν υποβληθεί μόλις 1,6 εκατ. Ε1.

Φορολογική δήλωση: Η παράταση και τα σενάρια για δόση και έκπτωση

Στον χορό των παρατάσεων του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μπήκε από νωρίς το υπουργείο Οικονομικών, λόγω εκλογών.

Η πίστωση χρόνου αφορά μόνο την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, χωρίς επί του παρόντος να αλλάζει το παραμικρό στο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων. Δεν αποκλείεται όμως, όπως συνέβη και πέρυσι, να δοθεί η δυνατότητα καταβολής διπλής δόσης φόρου εισοδήματος έως το τέλος Αυγούστου χωρίς προσαυξήσεις, με παράλληλη παράταση της προθεσμίας εφάπαξ εξόφλησης με έκπτωση 3%. Η λήψη τέτοιων αποφάσεων θα απασχολήσει την επόμενη κυβέρνηση.

Προς το παρόν, με απόφαση του Απόστολου Βεσυρόπουλου, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022, παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου 2023 και ειδικότερα έως τις 3 το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου. Η προσθήκη της ώρας έχει να κάνει με το γεγονός ότι έως τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη από τις οκτώ μηνιαίες δόσεις ή να καταβληθεί εφάπαξ ο φόρος εισοδήματος για όσους θέλουν να κερδίσουν την έκπτωση 3% (για φυσικά πρόσωπα και όχι για νομικά).

Η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων εξελίσσεται βραδέως όπως συμβαίνει κάθε χρονιά. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί μόλις 1,6 εκατ. Ε1, σε σύνολο περίπου 6,5 εκατομμυρίων, ενώ ήδη τις προηγούμενες ημέρες τα αιτήματα παράτασης της προθεσμίας έπεφταν βροχή στο υπουργείο Οικονομικών. Σαν να μην άλλαξε μια μέρα σε σχέση με την «παράδοση» των προηγούμενων ετών…

Αυτό που άλλαξε φέτος είναι ο χρόνος εντός του οποίου η ΑΑΔΕ προχωρά στην πίστωση των επιστροφών φόρου στους δικαιούχους μέσα σε λίγες μόνο ημέρες από την υποβολή της δήλωσής τους, στον βαθμό όπου δεν έχουν βεβαιωμένες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ (όπως αποτυπώνονται παρακάτω) προκύπτει σε σύνολο 313.817 ΑΦΜ φορολογουμένων που δικαιούνται επιστροφή ήδη έχουν πιστωθεί 39,3 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 174.516 φορολογουμένων. Η τελευταία πληρωμή έγινε στις 19 Μαΐου για δηλώσεις που υποβλήθηκαν από 10 έως 17 Μαΐου και η επόμενη αναμένεται πριν το τέλος του μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v