Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σούπερ Μάρκετ: Η αναβίωση ενός Συνδέσμου και οι ηχηρές απουσίες

Κοντά δύο δεκαετίες από την ουσιαστική διάλυση του ΣΕΣΜΕ δημιουργήθηκε η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας. Τα μέλη και ποιοι απουσιάζουν από την πρώτη φουρνιά.

Σούπερ Μάρκετ: Η αναβίωση ενός Συνδέσμου και οι ηχηρές απουσίες

Κοντά δύο δεκαετίες από την ουσιαστική διάλυση του ΣΕΣΜΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος), μετά την επιβολή προστίμου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για εναρμονισμένη πρακτική στον Σύνδεσμο και σε 7 αλυσίδες σούπερ μάρκετ, το εγχώριο λιανεμπόριο τροφίμων αποκτά ένα νέο θεσμικό εκπρόσωπο.

Πρόκειται για την Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ), που, όπως ανακοινώθηκε επισήμως χθες Τετάρτη, η δημιουργία της κρίθηκε αναγκαία από το οργανωμένο λιανεμπόριο της χώρας, προκειμένου να προάγει τον διάλογο με την Πολιτεία και τα θεσμικά της όργανα και στόχος της είναι η ενδυνάμωση και ανάπτυξη του κλάδου σε θεσμικό και συλλογικό επίπεδο. Στα σούπερ μάρκετ σήμερα απασχολούνται περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι, ενώ ο κύκλος εργασιών τους ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ.

Τα τακτικά μέλη που συμμετέχουν στην ΕΣΕ -η πρώτη γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου- είναι οι αλυσίδες Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος ΜΑΕ, Δ. Μασούτης ΑΕ, Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ, Lidl Ελλάς, ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ (My market), Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας), ενώ μέλη της μπορούν να είναι όλα τα νομικά πρόσωπα σούπερ μάρκετ στην ελληνική επικράτεια με δραστηριότητα το λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο τροφίμων και καταναλωτικών ειδών. Τα μέλη χωρίζονται σε τακτικά και συνδεδεμένα, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών της εταιρείας.

Από αυτή την πρώτη φουρνιά τακτικών ή συνδεδεμένων μελών απουσιάζουν ηχηρά ονόματα του εγχώριου λιανεμπορίου τροφίμων όπως είναι η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και η MARKET IN αλλά και εκπρόσωποι του e-commerce όπως είναι οι Delivery Hero (efood-Kiosky’s) και Wolt Market.

Μέλη της ΕΣΕ που μίλησαν στο Euro2day.gr ανέφεραν πως έχει σταλεί πρόσκληση σε όλα τα νομικά πρόσωπα σούπερ μάρκετ της ελληνικής επικράτειας με δραστηριότητα το λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο τροφίμων και καταναλωτικών ειδών, όχι όμως στους εκπροσώπους του e-commerce. Κάτι που δεν απέκλεισαν να συμβεί στο μέλλον. Όπως διευκρίνισαν, έχουν ενημερωθεί οι εταιρείες του κλάδου, που σύμφωνα με το Καταστατικό της ΕΣΕ πληρούν τις προϋποθέσεις να γίνουν Τακτικά Μέλη, δηλαδή έχουν τζίρο πάνω από 150 εκατ. ευρώ, εφόσον το επιθυμούν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕ αποτελείται από έξι μέλη, που είναι τα εξής: Αριστοτέλης Παντελιάδης, METRO ΑΕΒΕ (πρόεδρος), Ιωάννης Μασούτης, Δ. Μασούτης ΑΕ (αντιπρόεδρος), Κωνσταντίνος Μαυροειδής, Πέντε ΑΕ - Γαλαξίας (Γραμματέας), Νίκος Λαβίδας, Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος ΜΑΕ (ταμίας) και μέλη οι κ.κ. Λάμπρος Παπακοσμάς (Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ) και Martin Brandenburger (Lidl Ελλάς).

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, γενικός διευθυντής της ΕΣΕ ορίστηκε ο Απόστολος Πεταλάς, μέχρι πρόσφατα διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Fοurlis, ο οποίος έχει μακροχρόνια εμπειρία σε διοικητικές θέσεις μεγάλων επιχειρήσεων καταναλωτικών προϊόντων, τροφίμων και του οργανωμένου λιανεμπορίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v