Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλή η «εξάρτηση» του τουρισμού από τα έσοδα Ιουλίου-Αυγούστου

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση των ευρωπαϊκών χωρών με την πιο έντονη εποχικότητα. Tο 43% των διανυκτερεύσεων συγκεντρώνεται το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου.

Υψηλή η «εξάρτηση» του τουρισμού από τα έσοδα Ιουλίου-Αυγούστου

Στο top 3 των ευρωπαϊκών χωρών με την πιο έντονη εποχικότητα του τουριστικού προϊόντος κατατάσσεται η Ελλάδα, με τις μισές σχεδόν διανυκτερεύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2022 να συγκεντρώνονται το δίμηνο υψηλής τουριστικής ζήτησης Ιουλίου - Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση των ευρωπαϊκών χωρών, πίσω από την Κροατία και τη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, το 59% των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Κροατία το 2022 συγκεντρώνεται το δίμηνο αιχμής Ιουλίου - Αυγούστου, με τη Βουλγαρία να έπεται στο 48% και την Ελλάδα να τερματίζει στην τρίτη θέση με το αντίστοιχο ποσοστό να διαμορφώνεται στο 43%.

Την πεντάδα της εποχικότητας του τουρισμού συμπληρώνουν η γειτονική Ιταλία και η Γαλλία, με το περίπου 38% των διανυκτερεύσεων να συγκεντρώνεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και στις δύο χώρες. Λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος διαμορφώνεται στο 34%, βρίσκεται η Κύπρος.

Στον αντίποδα, το εποχικό μοτίβο ήταν λιγότερο έντονο στη Μάλτα και τη Φινλανδία, καθώς μόλις το 25% των διανυκτερεύσεων συγκεντρώθηκε στην καρδιά του καλοκαιριού, ενώ από κοντά βρέθηκε και η Γερμανία στο 26%.

Όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Eurostat, το 2022 η πλειονότητα των διανυκτερεύσεων στα κράτη της Ε.Ε., το 18%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 478 εκατ., καταγράφηκε τον Αύγουστο. Ακολούθησε ο Ιούλιος, κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκαν 440 εκατ. διανυκτερεύσεις, αριθμός που αντιστοιχεί στο 16%. Αντίθετα, το μερίδιο των διανυκτερεύσεων (3%) ήταν χαμηλότερο τον Ιανουάριο, όταν και καταγράφηκαν 89 εκατ., με τον Φεβρουάριο να ακολουθεί με 11 εκατ. διανυκτερεύσεις (4%).

Αντίστοιχα, σημαντικό ποσοστό αφίξεων καταγράφηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με τον σχετικό αριθμό να φτάνει τις 127 εκατ. και 128 εκατ. αντίστοιχα. Πάντως, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ως προς τη συσχέτιση αφίξεων και διανυκτερεύσεων κατά τη διάρκεια των δύο μηνών αιχμής, η εποχικότητα είναι πιο έντονη σε ό,τι αφορά τις διανυκτερεύσεις, υποδηλώνοντας ότι οι τουρίστες τείνουν να μένουν στον τόπο διακοπών τους περισσότερο κατά τη διάρκεια του διμήνου Ιουλίου - Αυγούστου. Αυτή η τάση αυξάνει τη ζήτηση για καταλύματα κατά τη θερινή περίοδο.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η εποχικότητα είχε πάντα ουσιαστικό αντίκτυπο στον τουρισμό, επηρεάζοντας σημαντικά τις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα της Ε.Ε. Κατά τις περιόδους αιχμής των διακοπών, οι τουριστικές περιοχές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν υπερ-τουρισμό, με πόρους και υποδομές να φτάνουν στα όριά τους. Αντίθετα, οι περίοδοι με λιγότερους τουρίστες μπορεί να οδηγήσουν σε υπο-χρησιμοποιούμενες υποδομές, διαταράσσοντας ενδεχομένως τις εργασιακές σχέσεις λόγω της κυμαινόμενης ζήτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v