Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στεγαστικά: Το ράλι στα επιτόκια έφερε νέα κουλτούρα... πληρωμών

Κρίσιμες αλλαγές στη συμπεριφορά δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους καταγράφουν οι τράπεζες. Ο ρόλος του παγώματος επιτοκίου και η επιδότηση της δόσης.

Στεγαστικά: Το ράλι στα επιτόκια έφερε νέα κουλτούρα... πληρωμών

Θετική, με δομικά χαρακτηριστικά, αλλαγή στην πιστοληπτική συμπεριφορά των «ζορισμένων» δανειοληπτών διακρίνουν τους τελευταίους μήνες οι αρμόδιες διευθύνσεις των τραπεζών, γεγονός που εξηγεί γιατί δεν παρατηρείται αξιοπρόσεκτη αύξηση της δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι από το σύνολο των δανείων υπάρχει ένα ποσοστό επί των στεγαστικών της τάξης του 15%-20% που ζορίζεται εισοδηματικά, ωστόσο δεν εγκαταλείπει την πληρωμή της μηνιαίας δόσης.

Αυτό που παρατηρείται το τελευταίο δίμηνο-τρίμηνο είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το εξής: ο δανειολήπτης μπορεί να καταβάλει τον ένα μήνα το 50%-60% της μηνιαίας δόσης και τον επόμενο να έρθει να καλύψει την οφειλή συν την πληρωμή της τρέχουσας δόσης.

Κουλτούρα πληρωμών

«Είναι σαφές πλέον ότι έχει αλλάξει η κουλτούρα πληρωμών», υποστηρίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και προσθέτει: «Η ακρίβεια που έχει προκαλέσει ο πληθωρισμός ζορίζει αναμφίβολα ένα ποσοστό των δανειοληπτών κυρίως με στεγαστικό δάνειο. Ωστόσο, οι δανειολήπτες έχουν αλλάξει συμπεριφορά και προσπαθούν να διαχειριστούν τα χρέη τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μη συσσωρευτούν και βρεθούν εκ νέου αντιμέτωποι, όπως συνέβη στο παρελθόν, με περισσότερες οφειλές. Βέβαια, σε σχέση με το παρελθόν υπάρχουν διαφορές, με κυριότερη την καλύτερη εισοδηματική κατάσταση των νοικοκυριών».

Η στήριξη

Στην υποστήριξη των ζορισμένων δανειοληπτών έχει συμβάλει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πάγωμα του euribor στα επίπεδα της 31ης Μαρτίου 2023. Αντίθετα, η επιδότηση κατά 50% της αύξησης που έχει υποστεί η μηνιαία δόση εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων δεν δείχνει να μαγνητίζει τη ζήτηση των δανειοληπτών καθώς η ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα απαιτεί γραφειοκρατία, την οποία δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποστούν οι δανειολήπτες.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η γρήγορη και χωρίς χαρτούρα ένταξη στο πρόγραμμα που εμπεριέχει το πάγωμα του euribor αποδίδει ήδη καρπούς καθώς δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες έχουν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πλαίσιο «προστασίας».

Τα νέα NPEs

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου αλλά και οι εκτιμήσεις για την πορεία των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) το δεύτερο τρίμηνο αποδεικνύουν την αλλαγή της πιστοληπτικής συμπεριφοράς των δανειοληπτών. Το πρώτο τρίμηνο του 2023, τα νέα NPEs για καθεμία από τις τράπεζες δεν υπερέβησαν τα 10 εκατ. ευρώ ενώ για το δεύτερο τρίμηνο το υψηλότερο εύρος της εκτίμησης δεν ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v