Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενα βήμα πιο κοντά ο διαγωνισμός για το Camping Αγίας Τριάδας

Την τελευταία θετική γνωμοδότηση έλαβε από το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Τα επόμενα βήματα.

Ενα βήμα πιο κοντά ο διαγωνισμός για το Camping Αγίας Τριάδας

Τη θετική κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής Επιτροπής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έλαβε προ ημερών η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το επικαιροποιημένο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) του Camping Αγίας Τριάδας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο βρίσκεται πλέον ένα βήμα πιο κοντά στην αξιοποίησή του μέσω διαγωνισμού που θα προκηρύξει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στο χαρτοφυλάκιο του οποίου ανήκει το εν λόγω ακίνητο.

Επόμενος σταθμός είναι η εισήγηση από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης, το οποίο θα συγκληθεί προκειμένου να αποφανθεί επί του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος, απόφαση η οποία θα ανοίξει και τον δρόμο για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.

Πάντως, όπως επισημαίνουν πηγές με γνώση του θέματος, η σύγκληση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης θα πραγματοποιηθεί μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, δεδομένου ότι σε αυτό συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς των εμπλεκόμενων υπουργείων, με την προκήρυξη του διαγωνισμού να τοποθετείται το φθινόπωρο.

Σε ό,τι αφορά τη σχετική ΣΜΠΕ, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) του δήμου Θερμαϊκού, στο camping της Αγίας Τριάδας δύνανται να αναπτυχθούν ξενώνες, ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, κατοικίες, εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης και συνάθροισης κοινού, πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές λειτουργίες, κτίρια κοινωνικής πρόνοιας, θρησκευτικοί χώροι, χώροι στάθμευσης, αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και εγκαταστάσεις μέσων μαζικών μεταφορών.

Η πρόταση χωρικού προορισμού του ακινήτου αντιμετωπίζει το ακίνητο ως δύο ζώνες οι οποίες, αν και έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις, διαφέρουν ουσιαστικά ως προς τη λειτουργία τους.

Στην πρώτη ζώνη, δηλαδή σε ό,τι αφορά το «παραθεριστικό - τουριστικό χωριό», μία έκταση 102 περίπου στρεμμάτων, προτείνεται η ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, παραθεριστικής κατοικίας, ξενοδοχείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, κέντρων αναζωογόνησης, εγκαταστάσεων εστίασης και αναψυχής και εμπορικών καταστημάτων. Ειδικά για το παραθεριστικό - τουριστικό χωριό. η εισφορά σε κοινόχρηστους - κοινωφελείς χώρους είναι το 50% της έκτασης, ήτοι 50 περίπου στρέμματα, συνεπώς, ο συντελεστής δόμησης επί της δομήσιμης επιφάνειας διαμορφώνεται σε 0,4.

Ως προς τη ζώνη «τουρισμού - αναψυχής», έκτασης περίπου 37 στρεμμάτων, επιτρέπεται η δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων (κύριων και μη κύριων, σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων κ.λπ.), ειδικών τουριστικών υποδομών και λοιπών τουριστικών εγκαταστάσεων (συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, υδροθεραπευτήρια κ.λπ.), αλλά και η ανάπτυξη μαρίνας, αγκυροβολίων και καταφυγίων τουριστικών σκαφών, με τον συντελεστή δόμησης να έχει οριστεί σε 0,2.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που συνοδεύουν τη θετική γνωμοδότηση, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «στις προτεινόμενες χρήσεις γης της Ζώνης ΙΙ – Τουρισμός – Αναψυχή να μην περιλαμβάνεται ελικοδρόμιο, λόγω της άμεσης γειτνίασής της με τον αστικό ιστό της Δ.Κ. Αγ. Τριάδας». Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των κτιριακών υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου και γενικότερα διαμόρφωσης της χερσαίας ζώνης, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τα ευρύτερα και τοπικά χαρακτηριστικά του παραλιακού μετώπου της Αγ. Τριάδας και να παράγει ένα υψηλής ποιότητας και αισθητικής περιβάλλον.

Στο ακίνητο, το οποίο έχει έκταση 126,6 στρέμματα και εκτεταμένο αμμώδες παραλιακό μέτωπο μήκους περίπου 600 μ., υπάρχουν εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις, κάποιες εκ των οποίων έχουν κριθεί κατεδαφιστέες. Εντός της έκτασης υφίστανται παλαιές και εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις, υποδομές και camping. Η ευρύτερη περιοχή του ακινήτου λόγω της εγγύτητάς της με τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και της εύκολης προσβασιμότητάς της προσελκύει επισκέπτες από τη Βόρεια Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v