Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατρός και σύζυγος του προέδρου προσλήφθηκε με... προφορική ανάθεση!

Παρείχε ιατρικές υπηρεσίες επί σχεδόν 5 χρόνια σε προνοιακή δομή στην Κεντρική Μακεδονία, εισπράττοντας 37.750 ευρώ, χωρίς καμία σύμβαση. Έλεγχος της ΕΑΔ

Γιατρός και σύζυγος του προέδρου προσλήφθηκε με... προφορική ανάθεση!
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Γιατρός, σύζυγος τέως προέδρου ΔΣ φορέα κοινωνικής πρόνοιας στην Κεντρική Μακεδονία, παρείχε επί 4 χρόνια και 9 μήνες ιατρικές υπηρεσίες με …προφορικές αναθέσεις συζύγου, χωρίς καμία σύμβαση ή διοικητική πράξη αρμόδιου οργάνου, εισπράττοντας με μηνιαίες αμοιβές το συνολικό ποσό των 37.750 ευρώ.

Μάλιστα, εκφράζονται αμφιβολίες για το αν, κατά πόσο και για ποιο χρονικό διάστημα η παροχή ιατρικών υπηρεσιών ήταν πραγματική, ενώ από τον έλεγχο των επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας διαπιστώθηκαν σωρεία παρατυπιών και παραλείψεων που αφορούν στις ακολουθούμενες διαδικασίες ανάληψης υποχρέωσης, εκκαθάρισης, ενταλματοποίησης και πληρωμής των δαπανών αμοιβής του ιατρού, καθώς και ελλιπής συμμόρφωση ως προς τα ασυμβίβαστα μεταξύ ρόλων και ιδιοτήτων της κείμενης νομοθεσίας.

Με βάση τις διαπιστώσεις, ζητήθηκε η πειθαρχική δίωξη δύο εν ενεργεία υπαλλήλων του ελεγχόμενου φορέα, ενώ επειδή προέκυψαν ευθύνες δύο τέως Προέδρων του ενημερώθηκε ο αρμόδιος Υπουργός. Η έκθεση ελέγχου διαβιβάστηκε στην εισαγγελία για την διερεύνηση ποινικών ευθυνών, καθώς και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον καταλογισμό.

Τι έδειξε ο έλεγχος

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΑΔ, κατόπιν ανώνυμων καταγγελιών, κλιμάκιο Επιθεωρητών Ελεγκτών κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Απρίλιο του 2023 πραγματοποίησε έλεγχο σε Δομή Κοινωνικής Πρόνοιας, με αντικείμενο τη νομιμότητα παροχής ιατρικών υπηρεσιών από ιατρό και τον έλεγχο της εν τοις πράγμασι παροχής τους, κατά τα έτη 2015 έως 2020.

Διαπιστώσεις κατά τον διενεργηθέντα έλεγχο:

i. Ο/Η ιατρός, σύζυγος του/της τέως Προέδρου του Δ.Σ. του ελεγχόμενου φορέα (κατά τη διάρκεια της θητείας του/της), παρείχε ιατρικές υπηρεσίες για τέσσερα (4) χρόνια και εννέα (9) μήνες, λαμβάνοντας συνολικά το ποσό των 37.750,00€, έναντι σταθερής κατά βάση μηνιαίας αμοιβής, χωρίς να υφίστανται συμβάσεις μεταξύ αυτού και του ελεγχόμενου φορέα, ούτε συναφείς διοικητικές πράξεις των αρμοδίων μονομελών και συλλογικών οργάνων, με μόνο τις προφορικές αναθέσεις του/της συζύγου του.

ii. Ενδείξεις για την πραγματική παροχή ιατρικών υπηρεσιών από τον/την ιατρό προέκυψαν μόνο για τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο του 2017 και έπειτα, χωρίς ωστόσο ειδικότερα να προκύπτουν οι ιατρικές υπηρεσίες και πράξεις στις οποίες προέβη, καθώς και οι αποδέκτες αυτών, παρά μόνο η ημερομηνία της επίσκεψης του/της ιατρού στους χώρους του ελεγχόμενου φορέα.

iii. Ελλείψει έγγραφων συμβάσεων και στοιχείων που να λήφθηκαν υπόψη για την αποτίμηση του ανταλλάγματος και τον προσδιορισμό της αμοιβής του/της ιατρού δεν προκύπτει νόμιμη βάση για τον ορθό ή μη υπολογισμό του κατά μήνα αποδιδόμενου ποσού.

iv. Διαπιστώθηκαν παρατυπίες και παραλείψεις στις ακολουθούμενες διαδικασίες ανάληψης υποχρέωσης, εκκαθάρισης, ενταλματοποίησης και πληρωμής των δαπανών αμοιβής του ιατρού και ελλιπής συμμόρφωση ως προς τα ασυμβίβαστα μεταξύ ρόλων και ιδιοτήτων του ν. 4270/2014.

Ενόψει των ανωτέρω, ζητήθηκε η πειθαρχική δίωξη δύο εν ενεργεία υπαλλήλων του ελεγχόμενου φορέα, ενώ επειδή προέκυψαν ευθύνες δύο τέως Προέδρων του ενημερώθηκε ο αρμόδιος Υπουργός.

Η έκθεση ελέγχου διαβιβάσθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για την αξιολόγηση των ευρημάτων της και αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών, καθώς και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του περί καταλογισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v