Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρχονται deals νέου τύπου στην ασφαλιστική αγορά

Το ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον και οι κινήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών. Οι επιδράσεις του πληθωρισμού και οι αναμενόμενες εξελίξεις στα ανασφάλιστα οχήματα.

Έρχονται deals νέου τύπου στην ασφαλιστική αγορά

Την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης, αρκεί ο κλάδος να εστιάζει στις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων πολιτών και η Πολιτεία να συνδράμει μέσα από μια πολιτική κινήτρων -ή έστω άρσης αντικινήτρων- εξέφρασαν στο 23ο Συνέδριο της Ύδρας οι Robert Gauci (διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής), Νίκος Χαλκιόπουλος (μέλος ΔΣ Allianz-Ευρωπαϊκής Πίστης) και Νίκος Αντιμησάρης (CEO Ergo Hellas).

Σύμφωνα με τον Robert Gauci (φωτ.) «αν θέλουμε να αυξηθεί η διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα θα πρέπει πέρα από τις κινήσεις της Πολιτείας, να εργαστούν και οι ασφαλιστικές εταιρείες προς τη σωστή κατεύθυνση. «Έχει μεγάλη σημασία για τον πελάτη να γνωρίζει το τί καλύπτουμε και πώς το καλύπτουμε. Θα πρέπει να προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις και όχι μόνο προϊόντα. Οφείλουμε να εξηγούμε με συντομία στους πελάτες το τί ακριβώς καλύπτουμε και ο κόσμος να μην πιστεύει ότι η ασφάλιση αποτελεί ένα υποχρεωτικό κόστος που είναι συνδεδεμένο με τον κλάδο αυτοκινήτου».

«Χρειάζεται να αλλάξουμε την κουλτούρα του Έλληνα και να τον πείσουμε ότι είναι χρήσιμο για τον ίδιο, η ασφάλιση να αποτελεί ένα σημαντικό ποσοστό του οικογενειακού του προϋπολογισμού» σημειώνει ο Νίκος Χαλκιόπουλος, συμπληρώνοντας: «Με δεδομένο ότι η οικονομία της χώρας έχει ανακάμψει από την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, το κράτος θα πρέπει να πάρει πίσω τα μνημονιακά μέτρα, όπως για παράδειγμα την αύξηση του φόρου ασφαλίστρων, την επιβάρυνση των ιδιωτικών κλινικών με συντελεστή ΦΠΑ 24%, ή την κατάργηση των φοροαπαλλαγών στα συμβόλαια ζωής. Όσο για την υπόσχεση για μείωση του ΦΠΑ σε όσους ασφαλίσουν τις κατοικίες τους έναντι φυσικών καταστροφών, το προτεινόμενο 10% θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 30%».

Ο Νίκος Αντιμησάρτης θεωρεί θετικό το momentum για την ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι η ζήτηση θα αυξηθεί, προσφέροντας ευκαιρίες σε όλες τις επιχειρήσεις. Αυτό το περιβάλλον βοηθά τον ασφαλιστικό κλάδο να ανταποκριθεί στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού, προκειμένου να αμβλύνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Αν βοηθήσει και η Πολιτεία μέσα από την παροχή κινήτρων, τα πράγματα θα πάνε ακόμη καλύτερα».

Ποιοι κλάδοι όμως μπορούν να υποσχεθούν προοπτικές ανάπτυξης; Σύμφωνα με τον Νίκο Αντιμησάρη οι κλάδοι της υγείας, της περιουσίας και του αυτοκινήτου, στο βαθμό που έως το τέλος της χρονιάς υπάρξει θετική εξέλιξη σε ότι αφορά τον ηλεκτρονικό εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων (αναμένεται φέτος από την Πολιτεία μια θετική κίνηση σχετικά με την ηλεκτρονική διασταύρωση βάσεων δεδομένων και τον άμεσο εντοπισμό-τιμωρία των παρανομούντων οδηγών).

Τεχνολογία και φυσικά δίκτυα

«Η τεχνολογία δεν βρίσκεται σε αντίφαση, αλλά βοηθά τον άνθρωπο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Robert Gauci, προσθέτοντας: «Μέσω της τεχνολογίας, όχι μόνο οι διαδικασίες θα είναι απλούστερες και συντομότερες, αλλά επιπλέον η μεγάλη μάχη του μέλλοντος θα αφορά στο κατά πόσο μέσω αυτής θα μπορούμε να γνωρίσουμε καλύτερα τους πελάτες μας και τις ανάγκες τους. Μέσα στο νέο περιβάλλον, ο ασφαλιστής καλείται να είναι «διευθυντής ορχήστρας» που θα προσφέρει υπηρεσίες πριν προκύψει το πρόβλημα (π.χ.  πρόληψη στην υγεία), αλλά και σε περίπτωση που αυτό προκύψει, έως την πλήρη αντιμετώπισή του.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαλκιόπουλο, το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης είναι λαμπρό, με την τεχνολογία να μην αποτελεί απειλή αν χρησιμοποιηθεί σωστά. Ασφαλιστικές εταιρείες που επιχείρησαν μέσω άλλων δικτύων, στη συνέχεια επέστρεψαν. Τα φυσικά δίκτυα αποφέρουν προστιθέμενη αξία όχι μόνο στην εύρεση και επεξήγηση των κατάλληλων προϊόντων, αλλά και σε ολόκληρο τον ασφαλιστικό κύκλο.

Πληθωρισμός-αυξήσεις τιμολογίων

Ο πληθωρισμός οδήγησε σε αύξηση των επιτοκίων και γενικότερα επηρέασε το διαθέσιμο εισόδημα πολλών νοικοκυριών. Πέρα όμως από τον επίσημο πληθωρισμό, σε συγκεκριμένους κλάδους που αφορούσαν την ασφαλιστική βιομηχανία (π.χ. εργατοώρες στα συνεργεία αυτοκινήτων, ή ιατρικά υλικά) οι αυξήσεις που έλαβαν χώρα ήταν πολλαπλάσιες του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ενώ σκληρότεροι ήταν και οι όροι των ξένων ανταγωνιστών. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, σύμφωνα με τον Νίκο Χαλκιόπουλο, οι ασφαλιστικές εταιρείες προχώρησαν σε κάποιες λογικές αυξήσεις τιμολογίων προκειμένου να ισορροπήσουν την κατάσταση.

Νέου τύπου εξαγορές-συμμαχίες

Ο Robert Gauci θεωρεί τις επενδύσεις των ξένων ομίλων που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια θετικές για τον κλάδο και την οικονομία, σημειώνοντας πως η αγορά αυτή την περίοδο βρίσκεται σε μια φάση αφομοίωσης της κατάστασης.  Πέραν όμως των νέων deals που θα μπορούσαν να γίνουν, ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής πιθανολογεί και εξαγορές, συμμαχίες και συνεργασίες και με εταιρείες άλλων κλάδων όπως π.χ. με επιχειρήσεις τεχνολογίας και υπηρεσιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v