Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρηματική αποστολή στην Γκάνα υλοποίησε το Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών

Η αποστολή πραγματοποιήθηκε στις 13-16 Μαΐου, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων και την Enterprise Greece.

Επιχειρηματική αποστολή στην Γκάνα υλοποίησε το Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών

Το ΕΒΕΑ ολοκλήρωσε επιχειρηματική αποστολή στην Γκάνα, στις 13-16 Μαΐου 2024, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης, τον ΣΕΒ, τον ΣΕΒΕ και την Enterprise Greece. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η αποστολή υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Επίτιμο Προξενείο της Ελλάδας στην Γκάνα και το Κέντρο Προώθησης Επενδύσεων στην Γκάνα (GIPC).

Το ΕΒΕΑ εκπροσώπησε το μέλος της Διοικητικής Επιτροπής & Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, κ. Νικόλαος Βασιλείου.

Την Τρίτη, 14 Mαΐου 2024, στα γραφεία του Ghana Investment promotion Center πραγματοποιήθηκε Επιχειρηματικό Forum και την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκαν Β2Β συναντήσεις ελληνικών επιχειρήσεων με αντίστοιχες επιχειρήσεις της Γκάνα.

Κατά τη διάρκεια του Επιχειρηματικού Forum, χαιρετισμό απεύθυνε η κα Marianna Gabriel, Επίτιμη Πρόξενος της Ελλάδας στην Γκάνα, η οποία καλωσόρισε τις διακεκριμένες ελληνικές εταιρείες, που επέλεξαν να διερευνήσουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς στην Υποσαχάρια Δυτική Αφρική, ξεκινώντας από την Γκάνα. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ήδη επιτυχημένη παρουσία ελληνικών εταιρειών στην Γκάνα όπως η Μytilineos και η Tsakos Shipping καθώς και πολλές άλλες όπως οι: Green Power, Alusynco, Party Ice, Metron, Kate, Sea and Shore. Ακόμη, σημείωσε ότι η Γκάνα είναι μια φιλική προς το επιχειρείν χώρα, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές επιχειρήσεις ως πλατφόρμα για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Δυτική και Κεντρική Αφρική.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Νίκος Βασίλειου, ως εκπρόσωπος του ΕΒΕΑ και ως Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου, υπογράμμισε τη σημασία της εξωστρέφειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, το άνοιγμα τους σε νέες αγορές, καθώς και τη δικτύωση μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δυο χωρών. Αναφερόμενος, στην επιχειρηματική αποστολή σημείωσε ότι αποσκοπεί στη διερεύνηση των δυνατοτήτων και των επιχειρηματικών ευκαιριών για περαιτέρω και στενότερη συνεργασία Ελλήνων και επιχειρηματιών της Γκάνα, σε όλους τους κλάδους και ιδιαίτερα της ενέργειας, των κατασκευών, των φαρμάκων, των καλλυντικών, των τροφίμων, όπως και άλλων εξαγωγικών κλάδων. Κλείνοντας, ευχαρίστησε την κυρία Μαριάννα Gabriel, Επίτιμη Πρόξενο της Ελλάδας στην Γκάνα, για τη σημαντική συνεισφορά της στην οργάνωση της αποστολής, καθώς και τους φορείς της Γκάνα για την συμβολή τους στην επίτευξη και την επιτυχία των εκδηλώσεων και των Β2Β συναντήσεων.

Ο κ. Βασιλείου συναντήθηκε, ακόμη, με τον κ. Edward Ashon-Lartey από το Κέντρο Προώθησης Επενδύσεων της Γκάνα, καθώς και την κα Evelyn Nyarko από το Τμήμα Επενδύσεων του ίδιου Οργανισμού, τον Επιχειρησιακό Διευθυντή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Γκάνα, κ. Frederik Adu-Amoako, και τον εκπρόσωπο της Ιεράς Μητρόπολης Άκκρας.

Στην αποστολή συμμετείχαν οι ελληνικές επιχειρήσεις: Όμιλος Viοhalco-Eλληνικά Καλώδια, Kleemaan, Bright, Venman, Pharmex, Aenaos Systems και Arkmen Hellas, οι οποίες πραγματοποίησαν στοχευμένες επιχειρηματικές συναντήσεις με σκοπό να γνωρίσουν από κοντά την αγορά της Γκάνα και των νέων επενδυτικών ευκαιριών της, ενώ παράλληλα, διερεύνησαν πεδία σύναψης συνεργασιών με αντίστοιχες εταιρείες της Γκάνα του κλάδου τους.

Από την πλευρά της Γκάνα, συμμετείχαν στο Forum το Κέντρο Προώθησης Επενδύσεων (Ghana Investment Promotion Center) της Γκάνα, το Εθνικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Γκάνα, το FDA (Food & Drugs Authority), η Επιτροπή Ενέργειας, η Αρχή Προτύπων της Γκάνα, το Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων της Γκάνα GIA, το Συμβούλιο Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας CSIR και σημαντικοί εκπρόσωποι εταιρειών υπηρεσιών όπως Delloite, AB David, και Baj.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v