Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Άδικο το χαράτσι φορολόγησης αναδρομικών

«Με τις τροποποιητικές καλούνται να πληρώσουν λογιστή οι συνταξιούχοι. Απειλούνται με πρόστιμο 100 ευρώ, χώρια την πρόσθετη φορολόγησης για χρηματικά ποσά που έλαβαν με καθυστέρηση, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι. Διπλά χαμένοι», αναφέρει ανακοίνωση.

Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Άδικο το χαράτσι φορολόγησης αναδρομικών

«Για μια ακόμα φορά, το Οικονομικό Επιτελείο «επιτίθεται» με μένος σε βάρος των συνταξιούχων, φορολογώντας τα αναδρομικά τους και επιβάλλοντας να υποβάλλουν νέες, τροποποιητικές, φορολογικές δηλώσεις», καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με κύριους εκφραστές τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, αδικεί κατάφορα τους χιλιάδες των Συνταξιούχων, που είχαν την «ατυχία», να λάβουν μετά από μήνες ή και χρόνια καθυστέρησης, αναδρομικά ποσά που τους ανήκουν.

Έτσι, ενεργοποιήθηκε η διαδικασία υποβολής τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων, χωρίς να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις – προτάσεις του Ενιαίου Δικτύου των Συνταξιούχων, όπως είχαν αναδειχθεί επίσημα, με ειδικό Δελτίο Τύπου (31.1.2022). Έγκαιρα, το ΕΝΔΙΣΥ είχε τονίσει ότι δεν έπρεπε να επιλεχθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, μέσω τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων και καλούσε την ΑΑΔΕ να πράξει το αυτονόητο: Να φορολογήσει τους συνταξιούχους αυτόματα, με βάση τα έτη που έπρεπε να είχαν καταβληθεί τα αναδρομικά, που χορηγήθηκαν με τόσο μεγάλη καθυστέρηση.

Συνταξιούχοι των οποίων η πράξη Συνταξιοδότησης ξεκινά από το έτος 2015 έως το 2021 και λάμβαναν τμηματικά αναδρομικά ποσά μέχρι το έτος 2021 χωρίς αυτά να διευκρινίζονται εάν είναι μέρος τακτικής σύνταξης ή αναδρομικά (Αναφορά αυτών στα Ετήσια Εκκαθαριστικά), καλούνται τώρα με την Φορολογική δήλωση του 2024 (οικονομικό έτος 2023) να καταθέσουν τροποποιητικές δηλώσεις.

Άρα, καλούνται οι συνταξιούχοι να πληρώσουν λογιστή, ενώ εάν δεν ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι 31.12.2024, τότε θα τους επιβληθεί και πρόστιμο 100 ευρώ! Χώρια το χαράτσι που θα κληθούν να καταβάλλουν, λόγω πρόσθετης φορολόγησης, για χρηματικά ποσά που έλαβαν με καθυστέρηση, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι. Άρα, διπλά χαμένοι.

Με αίσθημα ευθύνης, το ΕΝΔΙΣΥ ενημερώνει τα μέλη του, αλλά και το σύνολο των Συνταξιούχων της χώρας που έλαβαν αναδρομικά ποσά εντός του 2023, ότι θα υποστούν άδικη φορολόγηση, για ποσά αναδρομικών που έλαβαν τμηματικά, σε βάθος χρόνου, με υπαιτιότητα των αρμόδιων υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι:

  • Για όσους έλαβαν αναδρομικά που ανάγονται στα έτη 2015-2019, αυτά έχουν παραγραφή βάση των αποφάσεων 616-617-618 του ΣτΕ. Σε αυτή την περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν αίτηση διαγραφής στις ΔΟΥ που ανήκουν. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης πρέπει να γίνει ενδικοφανής προσφυγή στην Δ.Ε.Δ.

Το ΕΝΔΙΣΥ ζητάει το αυτονόητο και επαναλαμβάνει το ίδιο αίτημα, όπως είχε πράξει προ μηνών (3/4/2024), με τα αναδρομικά των συνταξιούχων – εργαζόμενων στην πρώην Ολυμπιακή: Τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους πρέπει να επιμεριστούν τμηματικά, ανά έτος οφειλής έως το 2023. Να προκύψει ο όποιος πρόσθετος φόρος και να καταβληθεί σε σχέση με το κάθε έτος και όχι ως συνολικό ποσό, με βάση τη φορολογική κλίμακα που ισχύει για κάθε συνταξιούχο χωριστά, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημά του. Έτσι, θα είναι μικρότερη η επιβάρυνση για χιλιάδες δικαιούχους και ταυτόχρονα θα επιβληθεί η όποια φορολόγηση, με όρους δικαιοσύνης και όχι καταφανέστατης αδικίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v