Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Παπαθανάσης: Από ευρωπαϊκούς πόρους τα €2 από τα €3 στην οικονομία

«Το νέο ΕΣΠΑ, ύψους 26 δισ. ευρώ, αφορά μόνο ΜμΕ», τόνισε ο αν. υπουργός Οικονομικών και παρουσίασε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα πράσινης μετάβασης, με «σεβασμό στους δημοσιονομικούς κανόνες».

Ν. Παπαθανάσης: Από ευρωπαϊκούς πόρους τα €2 από τα €3 στην οικονομία

Στη σημασία των ευρωπαϊκών πόρων αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας για τα «Χρηματοδοτικά Εργαλεία στον Δρόμο για την Πράσινη Μετάβαση», ενώ ενημέρωσε για την πορεία προγραμμάτων όπως αυτά που υλοποιούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, και του Ταμείου Ανάκαμψης, με έμφαση στα εργαλεία που διατίθενται για τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Στη συζήτηση, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ, με τίτλο: "Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο", ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα δύο από τα τρία ευρώ που μπαίνουν στην οικονομία, στις επενδύσεις και στην πράσινη μετάβαση, προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σημείωσε πως επιτεύχθηκε το 100% των στόχων της χώρας αναφορικά με το ΕΣΠΑ 2014-2020 και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα απορρόφησης στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Εστίασε στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα υπογραμμίζοντας ότι το νέο ΕΣΠΑ, ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ, αφορά μόνο ΜμΕ, ενώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 36 δισ. ευρώ, τα προγράμματα του σκέλους των επιδοτήσεων, όπως οι προληπτικοί έλεγχοι, η αναβάθμιση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα, οι διαδραστικοί πίνακες στα σχολεία, αφορούν την καθημερινότητα και όλους τους συμπολίτες μας, υλοποιούνται δε, από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, στο δανειακό σκέλος, η κατανομή των πόρων γίνεται ισόποσα ανάμεσα σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά, όπως είναι αυτονόητο, τα επιχειρηματικά σχέδια των μεγάλων επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερα. Εκτίμησε δε, ότι κατά το τρέχον έτος θα σημειωθεί απορρόφηση περίπου του 45% των δανείων που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί, κάτι που όπως εξήγησε, σημαίνει ότι θα υλοποιηθούν 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις για το 2024.

Ο Ν. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στο νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, όπου, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, αναμένεται να διατεθούν δάνεια ύψους 2,2, δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, διευρύνοντας τον κύκλο των χρηματοδοτούμενων ΜμΕ και την περίμετρο δανεισμού τους. Είναι η πρώτη φορά που παρέχεται ο συνδυασμός της εγγύησης του δανείου με την επιδότηση του επιτοκίου, σημείωσε.

Ερωτηθείς για το μήνυμα των ευρωεκλογών, ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι οι πολίτες είπαν στην κυβέρνηση «σας εμπιστευόμαστε, αλλά περιμένουμε να κάνετε περισσότερα». Το λάβαμε το μήνυμα, ελπίζω να το έχει λάβει και η αντιπολίτευση, σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός και δεσμεύτηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, ενώ θα δοθεί έμφαση στην καθημερινότητα και στην περαιτέρω στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Εξήγησε δε ότι αυτό θα γίνει με σεβασμό στους δημοσιονομικούς κανόνες, σταθερές δαπάνες του Κράτους, σταθερή οικονομία, χωρίς καμία παρέκκλιση από τη στρατηγική που ακολουθείται, έτσι ώστε να υπάρξουν ακόμα περισσότερες επενδύσεις, ακόμα μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας, ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές, κυρίως για τις νέες και για τους νέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v