Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώχευση FTI: Παρέμβαση στήριξης ζητούν οι εργαζόμενοι

«Περίπου 250 εργαζόμενοι σε τουριστικά πρακτορεία, αλλά και χιλιάδες άλλοι σε ξενοδοχεία, βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης επισφάλειας», αναφέρει η Ομοσπονδία που ζητά «πολιτική πρωτοβουλία». Επιστολή στο υπ. Εργασίας. Ποια λύση βρέθηκε στην Κέρκυρα.

Πτώχευση FTI: Παρέμβαση στήριξης ζητούν οι εργαζόμενοι

«Η χρεοκοπία του γερμανικού ομίλου FTI, τρίτου μεγαλύτερου Τour Οperator στηνΕυρώπη, συμπαρασύρει θυγατρικές του ομίλου ανά τον κόσμο, όπως η Meeting Point Hellas στη χώρα μας, που έχει δραστηριότητα σε Κρήτη, Κέρκυρα, Κω, Ρόδο, Χαλκιδική αλλά και σε πολλά μικρότερα νησιά».

Τα παραπάνω αναφέρει επιστολή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο σε επιστολή προς το Υπουργείο Εργασίας, ζητώντας άμεσα τριμερή συνάντηση προσκαλώντας και τους εκπροσώπους της εταιρείας, καθώς και τους νομικούς συμβούλους των εργαζομένων, με σκοπό τη στήριξη των εργαζομένων της εταιρείας στην Ελλάδα (π.χ. ειδικής οικονομικής ενίσχυσης, ασφαλιστική κάλυψη για τους εποχικούς εργαζόμενους, αποζημιώσεις στους μόνιμους υπαλλήλους και διασφάλιση θέσεων εργασίας).

«Περίπου 250 εργαζόμενοι της εταιρείας που απασχολούνται σε τουριστικά πρακτορεία, αλλά και χιλιάδες άλλοι σε ξενοδοχεία, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης επισφάλειας, καθώς ναι μεν διατηρούν ενεργή εργασιακή σχέση ακόμα, αλλά δεν μπορούν να αναζητήσουν και αλλού εργασία μέχρι να ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με την εργοδότρια εταιρεία τους», προσθέτει.

«Οι εργαζόμενοι στη Γερμανία θα αποζημιωθούν πρώτοι από το γερμανικό κράτος μετά την πτώχευση της εταιρείας, στη χώρα μας ισχύει ακόμη η μνημονιακή πρόβλεψη για τις πτωχεύσεις σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι αποζημιώνονται μετά τις τράπεζες. Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν να αναλάβετε άμεσα πολιτική και ενδεχομένως νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι αρνητικές συνέπειες για τους χιλιάδες εργαζόμενους στη χώρα που επηρεάζονται από την αιφνίδια χρεοκοπία του Γερμανικού κολοσσού».

Ακολουθεί αναλυτικά το πλήρες κείμενο της επιστολής προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: 

«Θέμα: "Αίτημα ανάληψης πολιτικής και νομοθετικής πρωτοβουλίας για τους εργαζόμενους της FTI στην Ελλάδα"

Κυρία Υπουργέ,

Μετά τη χρεοκοπία του FTI, του τρίτου μεγαλύτερου Τour Οperator στην Ευρώπη, η τύχη εκατοντάδων εργαζομένων στη χώρα μας βρίσκεται στον αέρα. Εκατοντάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες που εργάζονται σε τουριστικά πρακτορεία εκφράζουν την έντονη και εύλογη ανησυχία τους για το εργασιακό τους μέλλον, εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου.

Η χρεοκοπία του γερμανικού ομίλου που έχει έδρα το Μόναχο συμπαρασύρει θυγατρικές του ομίλου ανά τον κόσμο, όπως η Meeting Point Hellas στη χώρα μας, που έχει δραστηριότητα σε Κρήτη, Κέρκυρα, Κω, Ρόδο, Χαλκιδική αλλά και σε πολλά μικρότερα νησιά.

Το σοκ για τους εργαζόμενους είναι μεγάλο γιατί πρόσφατα, μόλις τον περασμένο Απρίλιο, είχε γίνει γνωστό ότι μπήκε νέος επενδυτής, το αμερικανικό fund Certares, οπότε επικράτησε η αίσθηση πως θα αντιμετωπιστούν τα οικονομικά ζητήματα που συνέχιζε να αντιμετωπίζει η εταιρεία, μολονότι εν μέσω Covid είχε λάβει ενισχυμένη κρατική ενίσχυση από το γερμανικό κράτος.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι περίπου 250 εργαζόμενοι της εταιρείας που απασχολούνται σε τουριστικά πρακτορεία, αλλά και χιλιάδες άλλοι σε ξενοδοχεία, αυτή τη στιγμή να βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης επισφάλειας, καθώς ναι μεν διατηρούν ενεργή εργασιακή σχέση ακόμα, αλλά δεν μπορούν να αναζητήσουν και αλλού εργασία μέχρι να ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με την εργοδότρια εταιρεία τους.

Παράλληλα όμως η πτώχευση του ομίλου επηρεάζει έμμεσα και άλλους κλάδους, όπως τους ξεναγούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχαν άμεση ή/και αποκλειστική συνεργασία με τον FTI και οι οποίες με τη σειρά τους απασχολούν εργαζόμενους – μέλη μας.

Το τραγικό είναι ότι ενώ οι εργαζόμενοι στη Γερμανία θα αποζημιωθούν πρώτοι από το γερμανικό κράτος μετά την πτώχευση της εταιρείας, στη χώρα μας ισχύει ακόμη η μνημονιακή πρόβλεψη για τις πτωχεύσεις σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι αποζημιώνονται μετά τις τράπεζες.

Οπότε υπάρχουν ερωτήματα και για το αν και πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους εργαζόμενους, αλλά και για το τι θα γίνει με τους εποχικούς εργαζόμενους στους οποίους βασίζεται κυρίως η εταιρεία. Κι αυτό γιατί βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής σεζόν, οπότε ακόμη δεν έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα για να λάβουν ταμείο ανεργίας.

Επιπλέον, είναι αμφίβολο αν οι εργαζόμενοι θα καταφέρουν να βρουν δουλειά το φετινό καλοκαίρι όταν οι σχετικές συμφωνίες κλείνουν ήδη από τον χειμώνα και η εργασιακή τους σχέση με την εργοδότρια εταιρεία παραμένει ενεργή.

Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν να αναλάβετε άμεσα πολιτική και ενδεχομένως νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι αρνητικές συνέπειες για τους χιλιάδες εργαζόμενους στη χώρα που επηρεάζονται από την αιφνίδια χρεοκοπία του Γερμανικού κολοσσού.

Σας καλούμε να ορίσετε άμεσα τριμερή συνάντηση μαζί μας στο Υπουργείο Εργασίας, προσκαλώντας και τους εκπροσώπους της εταιρείας, καθώς και τους νομικούς συμβούλους των εργαζομένων, προκειμένου να χορηγηθεί αναλυτική πληροφόρηση από την εργοδοτική πλευρά για την κατάσταση και να καταρτιστεί ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων ενίσχυσης των εργαζομένων της εταιρείας στην Ελλάδα (π.χ. ειδικής οικονομικής ενίσχυσης, ασφαλιστική κάλυψη για τους εποχικούς εργαζόμενους, αποζημιώσεις στους μόνιμους υπαλλήλους και διασφάλιση θέσεων εργασίας)».

Λύση με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της FTI που βάρεσε κανόνι έδωσαν τα συνδικάτα

«Τι κι αν έχει περάσει σχεδόν 1 μήνας από την Ανακοίνωση πτώχευσης του τουριστικού ομίλου FTI. Τι κι αν 3 ξενοδοχεία στην Ελλάδα λειτουργούσαν υπό τον Όμιλο FTI και απειλήθηκε στα 2 αναστολή λειτουργίας.
Τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας & Τουρισμού όλο αυτό το διάστημα σφυρίζουν αδιάφορα. Την λύση λοιπόν έδωσαν τα συνδικάτα μαζί φυσικά με τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων που έδειξαν την βούληση να σωθούν οι θέσεις εργασίας και οι επιχειρήσεις», αναφέρει ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό.

«Στην Κέρκυρα το σωματείο ήρθε σε επαφή με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου και βρέθηκε λύση στο να συνεχίσει το ξενοδοχείο απρόσκοπτα την λειτουργία του και διασφαλίστηκαν οι θέσεις εργασίας στο σύνολο τους.

Στη Ρόδο το σωματείο μαζί με το Εργατικό Κέντρο Ρόδου και με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κατάφεραν να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα μισθολογικά και θεσμικά για τους εργαζόμενους.

Στην Κω απ’ ότι όλα δείχνουν δεν θα καταφέρουμε το ξενοδοχείο να λειτουργήσει όμως η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων έχει ήδη απορροφηθεί σε άλλες Τουριστικές μονάδες του νησιού.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως τα σωματεία και το Εργατικό Κέντρο Ρόδου έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v