Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάρος: Η εκτόξευση των Airbnb και οι... κρυφές κλίνες

Αποκαλυπτική μελέτη ενώ φουντώνει η συζήτηση για τον κίνδυνο υπερτουρισμού. Το προσπέρασμα των Airbnb έναντι των παραδοσιακών ξενοδοχείων. Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα camping και οι βίλες.

Πάρος: Η εκτόξευση των Airbnb και οι... κρυφές κλίνες

Διπλάσιες σε σχέση με τις ξενοδοχειακές είναι οι κλίνες που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb στην Πάρο. Ενα νησί το οποίο, όπως και πολλά άλλα στις Κυκλάδες, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο υπερτουρισμού που φέρνει τις υποδομές αλλά και τους κατοίκους στα όριά τους. 

Με βάση τη μελέτη «Ο τουρισμός στην Πάρο είναι βιώσιμος; Μεταξύ υπερτουρισμού και υπέρβασης της φέρουσας ικανότητας», οι ξενοδοχειακές κλίνες το 2023 αντιστοιχούσαν σε 7.029. Την ίδια στιγμή, οι αντίστοιχες, μόνο στην πλατφόρμα της Airbnb, ξεπερνούσαν τις 13.800, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από εκείνες της παραδοσιακής ξενοδοχίας. Αντίστοιχα, ο αριθμός των κλινών στα ενοικιαζόμενα δωμάτια υπερέβαινε τις 16.900 ενώ στα camping η δυναμικότητα φτάνει τις 2.400.

Όπως εξηγεί, μάλιστα, στο Euro2day.gr ο καθηγητής Γιάννης Σπιλάνης, διευθυντής Εργαστηρίου Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης, ο οποίος και παρουσίασε τη σχετική μελέτη, ο αριθμός των κλινών που διατίθεντο για βραχυχρόνια μίσθωση ενδέχεται στην πραγματικότητα να ήταν μεγαλύτερος, με δεδομένο ότι οι κλίνες στις ιδιωτικές κατοικίες ξεπερνούσαν το 2023 τις 30.800. Από αυτές, όπως εξηγεί, οι 13.800 μισθώνονται μέσω της Airbnb, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα αρκετές από τις υπόλοιπες περίπου 17.000 να ενοικιάζονται βραχυχρόνια μέσω άλλης πλατφόρμας.

Πολλαπλάσιος είναι την ίδια στιγμή ο αριθμός των κλινών που προστέθηκαν ως ιδιωτικές κατοικίες έναντι των ξενοδοχειακών κλινών και εκείνων που βρίσκονται είτε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, είτε σε camping. Με βάση τη μελέτη, οι ξενοδοχειακές κλίνες από 6.306 το 2013 αυξήθηκαν σε 7.029 το 2023, τη στιγμή που εκείνες στα ενοικιαζόμενα δωμάτια από 13.271 αυξήθηκαν σε 16.942. Την ίδια στιγμή, οι θέσεις στα camping από 1.924 το 2013 ανήλθαν σε 2.392 το 2023 και οι κλίνες σε ιδιωτικές κατοικίες, μεταξύ των οποίων και εκείνες που ενοικιάζονται βραχυπρόθεσμα, από 21.885 αυξήθηκαν σε 30.885 το 2023.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στα ξενοδοχεία της Πάρου το 2023 υπολογίζεται σε πάνω από 582 χιλιάδες, τη στιγμή που εκείνες στα ιδιωτικά καταλύματα εκτιμώνται σε πάνω από 2,7 εκατομμύρια

Πάντως, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, εκτός από την Πάρο και σε άλλους προορισμούς της χώρας ο αριθμός των καταλυμάτων τύπου Airbnb είναι πλέον ή τείνει να γίνει μεγαλύτερος από τον αριθμό των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αθήνας, καθώς, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του κλάδου της φιλοξενίας, τα ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις τείνουν να είναι πλέον τριπλάσια από τα ξενοδοχεία. 

Σημειώνεται ότι η μελέτη παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Γιάννη Σπιλάνη, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Στρατηγικές μετάβασης προς ένα διαφορετικό αναπτυξιακό πρότυπο για την Πάρο και τις Κυκλάδες» που πραγματοποιήθηκε στην Πάρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v