Αύξηση χαμηλότερη των αρχικών προσδοκιών κατέγραψε κατά το πρώτο φετινό δίμηνο η εγχώρια ασφαλιστική παραγωγή, εξέλιξη που αποδίδεται αφενός στην επίπτωση που είχαν στα συμβόλαια του κλάδου ζωής οι αναταράξεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και αφετέρου η αντίδραση τμήματος των νοικοκυριών στις αυξήσεις τιμολογίων στις οποίες προχώρησαν οι εταιρείες του κλάδου.
Ειδικότερα, με βάση την έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κατά το πρώτο φετινό δίμηνο (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), η συνολική παραγωγή σημείωσε άνοδο 2,7%, με τον κλάδο ζωής να υποχωρεί κατά 4,6% και τις γενικές καλύψεις να αυξάνονται κατά 9,5%. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, τα βασικότερα χαρακτηριστικά των πρώτων δύο μηνών, ήταν:
Πρώτον, η αναστάτωση που προκλήθηκε στις διεθνείς αγορές μετοχών και ομολόγων από τις εξαγγελίες του νέου προέδρου των ΗΠΑ επηρέασαν πτωτικά το ενδιαφέρον κάποιων πελατών για να αποκτήσουν επενδυτικά προϊόντα του κλάδου ζωής.
Δεύτερον, συνεχίζονται και φέτος οι αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων (DAF), λόγω της περυσινής αλλαγής του φορολογικού πλαισίου. Έτσι, μετά το περυσινό -17,8%, το πρώτο φετινό δίμηνο έκλεισε στο -23,7%.
Και τρίτον, η αντίδραση των νοικοκυριών στα αυξημένα τιμολόγια συγκεκριμένων κλάδων, με ορισμένους πελάτες είτε να διακόπτουν την κάλυψή τους, είτε να κατευθύνονται προς συμβόλαια χαμηλότερων καλύψεων.
Για παράδειγμα, με την ΕΛΣΤΑΤ να καταγράφει στο πρώτο φετινό τρίμηνο αύξηση 7% στα ασφάλιστρα υγείας, η σχετική παραγωγή του πρώτο διμήνου περιορίστηκε στο 5,3%. Επίσης, με την ΕΛΣΤΑΤ να καταγράφει άνοδο 5% στα τιμολόγια του κλάδου αστικής ευθύνης οχημάτων, η αντίστοιχη παραγωγή των πρώτων δύο μηνών του 2025 ανέβηκε επίσης κατά 5%.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι φετινές προοπτικές για την εξέλιξη της ασφαλιστικής παραγωγής παραμένουν ανοδικές. Ειδικότερα, υποστηρίζεται ότι θα λειτουργήσουν θετικά -ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου- τόσο οι περυσινές κυβερνητικές νομοθετικές παρεμβάσεις σε ότι αφορά το μέτωπο των καλύψεων έναντι φυσικών καταστροφών, όσο και μια αναμενόμενη τόνωση της στεγαστικής πίστης (πχ πρόγραμμα «Σπίτι μου Νο2»).
Επίσης, στο βαθμό που θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, θα ανακάμψει και το ενδιαφέρον για τα επενδυτικά προϊόντα του κλάδου ζωής, ιδίως σε μια περίοδο όπου τα καταθετικά επιτόκια συνεχίζουν να υποχωρούν, ακόμη και σε ότι αφορά τις προθεσμιακές τοποθετήσεις.
