Με την γκρίνια για το επίπεδο των φόρων εισοδήματος να παραμένει ενεργή και την κυβέρνηση να έχει προαναγγείλει μικρότερη φορολόγηση ιδίως για τους συνεπείς φορολογούμενους της μεσαίας τάξης από την 1η Ιανουαρίου 2026, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ σύμφωνα με τα οποία περισσότεροι από 4 στους 10 φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό πληρώνουν εφάπαξ τον φόρο τους προκαλούν αίσθηση.
Όπως προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία της τελευταίας διετίας, φαίνεται να υπάρχει μια σταθερή δεξαμενή που υπερβαίνει το 1,3 εκατ. ΑΦΜ, οι οποίοι ακόμα και με μικρότερη έκπτωση πλήρωναν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος εντός της προθεσμίας εξόφλησης της πρώτης δόσης.
Φέτος, που η έκπτωση διευρύνθηκε στο 4% για όσους υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις έως το τέλος Απριλίου, δεν θα προκαλέσει εντύπωση εάν αυτή η δεξαμενή διευρυνθεί. Ήδη πάντως, η μεγαλύτερη έκπτωση σε συνάρτηση με τον χρόνο υποβολής φαίνεται να ασκεί θετικές επιδράσεις στον ρυθμό υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με αποτέλεσμα, πριν τη συμπλήρωση διμήνου από την έναρξη της περιόδου υποβολής, ένας στους δύο υπόχρεους να έχει κάνει ήδη τη δήλωσή του.
Πέρυσι, 1.333.000 φορολογούμενοι εξόφλησαν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος μέσα στην προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης, με το ποσοστό να φτάνει το 43% σε σύνολο 3.119.000 χρεωστικών εκκαθαριστικών. Πρόπερσι, το ποσοστό των εφάπαξ εξοφλήσεων είχε φτάσει στο 49% των συνολικών χρεωστικών εκκαθαριστικών, με 1.337.000 φορολογούμενους να πληρώνουν «ντούκου», σε σύνολο 2,7 εκατομμυρίων.
Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, όπου ίσχυε έκπτωση φόρου 3% για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία εξοφλούν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος ανεξαρτήτως πότε υπέβαλαν τη δήλωσή τους, φέτος οι κανόνες άλλαξαν. Όσοι έκαναν τη δήλωσή τους έως τις 30 Απριλίου, εφόσον εξοφλήσουν το σύνολο του φόρου έως το τέλος Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση, θα έχουν έκπτωση 4%.
Μάλιστα, από τη διάταξη νόμου έχει εξαιρεθεί η λέξη εφάπαξ, δίνοντας τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώσουν με περισσότερες καταβολές τη συνολική τους οφειλή (π.χ. ένα κομμάτι τον Μάιο, ένα τον Ιούνιο και ένα τον Ιούλιο) έως το τέλος Ιουλίου και πάλι να κερδίσουν την έκπτωση φόρου. Αρκεί να εξοφλήσουν το σύνολο της οφειλής έως το τέλος Ιουλίου.
Μικρότερη έκπτωση, 3%, δικαιούνται αντίστοιχα όσοι υποβάλουν τη δήλωσή τους στο επόμενο χρονικό πλαίσιο έως τις 15 Ιουνίου, ενώ η έκπτωση περιορίζεται σε 2% για τους φορολογούμενους που θα υποβάλουν δήλωση από τις 16 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου και θα εξοφλήσουν τον φόρο έως τις 31 Ιουλίου.
Φέτος, χωρίς γκρίνια μέχρι τώρα από λογιστές και φοροτεχνικούς για λάθη και ελλείψεις, ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει ανεβάσει ταχύτητα, με αποτέλεσμα 3,4 εκατομμύρια Ε1 να έχουν ήδη υποβληθεί. Παραμονή της αυτόματης υποβολής των προεκκαθαρισμένων δηλώσεων, στις 24 Απριλίου, η ΑΑΔΕ κατέγραψε 140.000 δηλώσεις σε μία ημέρα, ενώ στη συνέχεια διαπιστώνεται ημερήσιος ρυθμός υποβολής 60.000 φορολογικών δηλώσεων.
Με αυτό τον ρυθμό, μπορεί ακόμα και να μη χρειαστεί να φτάσουμε στην καταληκτική ημερομηνία της 15ης Ιουλίου για να υποβληθούν όλες οι δηλώσεις εμπρόθεσμα, καθώς ο απαιτούμενος ημερήσιος ρυθμός είναι 45.000.