Σπ. Θεοδωρόπουλος: Πόσο είναι το χάσμα της παραγωγικότητας με την Ευρώπη

Ο επικεφαλής του ΣΕΒ απορρίπτει τον κυρίαρχο λόγο περί «καρτέλ» και «υπερκερδών». Υποστηρίζει ότι τέτοιες ρητορικές αποπροσανατολίζουν από την ουσία: την ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Πόσο είναι το χάσμα της παραγωγικότητας με την Ευρώπη

Οι τιμές στα ράφια δεν είναι το πρόβλημα. Αυτή είναι η θέση του προέδρου του ΣΕΒ Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος απαντά στον δημόσιο διάλογο περί ακρίβειας με μια διαφορετική οπτική.

Το έλλειμμα αγοραστικής δύναμης δεν προκύπτει από την ακρίβεια, αλλά από τους από τη χαμηλή παραγωγικότητα, επανέλαβε χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξη τύπου με αφορμή την παρουσία των αποτελεσμάτων της έρευνας «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν».

Όπως είπε, «σοβαροί φορείς όπως ΙΕΛΚΑ και Οικονομικό Πανεπιστήμιο λένε ότι δεν είμαστε ακριβότεροι. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι οι Έλληνες είναι στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Η γνώμη μου είναι ότι δεν φταίνε οι τιμές και όλη αυτή η λάσπη που έχει πέσει στους επιχειρηματίες με συνεχείς φράσεις όπως καρτέλ, υπερκέρδη, μέχρι που είναι τα κέρδη και όλες αυτές τις φράσεις που πουλάνε».

Με τον ίδιο να παραδέχεται ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλοί γιατί έχουμε χαμηλή παραγωγικότητα. «Παράγουμε 38 ευρώ ανά ώρα εργασίας. Η Γερμανία παράγει 80, η Δανία 151 ευρώ. Με αυτούς τους δείκτες, δεν μπορούν να αυξηθούν σε πραγματικούς όρους οι μισθοί, παρόλο που το αναγνωρίζουμε, παρόλο που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν».

Ο ίδιος απορρίπτει τον κυρίαρχο πολιτικό λόγο περί «καρτέλ» και «υπερκερδών», υποστηρίζοντας ότι τέτοιες ρητορικές αποπροσανατολίζουν από την ουσία, την ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. «Αν δεν αυξηθεί η παραγωγικότητα θα προσπαθούμε να μοιράσουμε μια πίτα η οποία δεν είναι αρκετή», σημείωσε. Αναφέροντας παράλληλα ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει να μας δώσουν μορφές ευελιξίας και εμείς πρέπει να τους δώσουμε καλύτερες αμοιβές.»

Για τον Αναπτυξιακό Νόμο είπε πως πρέπει να υπάρχει αντικατάσταση του κριτηρίου των θέσεων εργασίας με δείκτες παραγωγικότητας. «Συμφωνούμε να αποτελεί κριτήριο για παραμεθόριες περιοχές. Όμως, στις σύγχρονες επενδύσεις, ο βασικός στόχος πρέπει να είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, που συχνά συνδέεται με τον αυτοματισμό, όχι αναγκαστικά με περισσότερες θέσεις εργασίας», υπογράμμισε.

Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για την επιστροφή του ελέγχου των επενδύσεων στο κράτος. «Κάναμε βήματα προόδου με το Ταμείο Ανάκαμψης (ΤΑΑ), αλλά τώρα επιστρέφουμε σε χρονοβόρες διαδικασίες. Υπάρχουν πολλές επενδύσεις και λίγοι υπάλληλοι για να τις αξιολογήσουν», ανέφερε. Ως παράδειγμα έφερε το καθεστώς της βιομηχανίας, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023, αλλά οι πρώτες επιχειρήσεις ενημερώθηκαν τον Ιανουάριο του 2025. «Δηλαδή με καθυστέρηση 22 μηνών. Αυτό δεν συνάδει με τις ταχύτητες που απαιτεί η επιχειρηματικότητα σήμερα», τόνισε.

Για να είναι διατηρήσιμη η ανάπτυξη πρέπει να αντιμετωπιστούν διάφορα κρίσιμα ζητήματα. Καθώς η Ελλάδα καταγράφει πρόοδο στο δημοσιονομικό μέτωπο, τα υπόλοιπα δύο βασικά αίτια της κρίσης, παραγωγικότητα και εξωτερικό ισοζύγιο, παραμένουν ανοιχτά είπε και σημείωσε: «Δεν μπορείς να βελτιώσεις το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών χωρίς αύξηση των εξαγωγών».

Είναι ένας φαύλος κύκλος και πρέπει να κλείσουμε και τα άλλα δύο όλοι μαζί και η κυβέρνηση και οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ ο οποίος επανέλαβε ότι βασικός του στόχος είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v