Η Ελλάδα προσέφυγε σε βρετανικό δικαστήριο για τα «warrants ΑΕΠ»

Εμπλοκή στην προσπάθεια της χώρας να εξαγοράσει πρόωρα τα συγκεκριμένα προϊόντα, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο να κληθεί να πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Η αντίδραση κατόχων και η ρελάνς με ελληνική προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Τι έγραψε χθες το Euro2day.gr.

Η Ελλάδα προσέφυγε σε βρετανικό δικαστήριο για τα «warrants ΑΕΠ»

Η Ελλάδα προσέφυγε σε δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να αντιμετωπίσει μία διαφωνία με κατόχους «warrants» που είναι συνδεδεμένα με το ΑΕΠ της, γράφει το Bloomberg. 

Η κυβέρνηση κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα αγωγή κατά της Wilmington Trust, διαχειριστή (trustee) των τίτλων, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Ζητά από το δικαστήριο να επικυρώσει τη νομιμότητα της πρότασής της για εξαγορά όλων των εκκρεμών warrants ΑΕΠ που λήγουν το 2042 και να επιβεβαιώσει ότι η τιμή υπολογίστηκε σωστά. Το θέμα είχε αναδείξει χθες η στήλη Dr Money.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την αμφισβήτηση της εγκυρότητας της ειδοποίησης που εξέδωσε η Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα για την άσκηση δικαιώματος εξαγοράς (call option), το οποίο λήγει στις 14 Μαΐου - δηλαδή πολύ πριν από τη λήξη των τίτλων. Οι κάτοχοι επίσης αμφισβήτησαν τον τρόπο υπολογισμού της τιμής εξαγοράς, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Η ταυτότητα των κατόχων των warrants που αμφισβητούν την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς δεν έχει αποκαλυφθεί. Την Ελλάδα εκπροσωπεί το νομικό γραφείο Cleary Gottlieb Steen & Hamilton. Εκπρόσωπος του γραφείου δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό μέσω email, ενώ εκπρόσωπος της Wilmington Trust αρνήθηκε να σχολιάσει στο Bloomberg.

Τα συγκεκριμένα warrants είναι ουσιαστικά τίτλοι που αποδίδουν πληρωμές όταν η οικονομική ανάπτυξη ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο, και έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως από την Αργεντινή και την Ουκρανία ως κίνητρο για τους πιστωτές στο πλαίσιο αναδιαρθρώσεων χρέους. Τα ελληνικά warrants εκδόθηκαν το 2012 ως μέρος της μεγάλης αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας.

Η προσφυγή της Ελλάδας στο δικαστήριο πιθανώς στοχεύει στο να προλάβει ενδεχόμενες αγωγές από πιστωτές που διαφωνούν σχετικά με τον τρόπο αποτίμησης των warrants. Η Αργεντινή βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με hedge funds για τα δικά της warrants ΑΕΠ, ενώ η Ουκρανία προσπαθεί να αναδιαρθρώσει τους αντίστοιχους τίτλους της.

Η Ελλάδα έχει επιπλέον λόγους να προχωρήσει στην εξαγορά, καθώς η οικονομική της ανάκαμψη έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες. Σύμφωνα με τους όρους της αρχικής συμφωνίας, η Ελλάδα θα όφειλε να καταβάλει τόκους περίπου 375 εκατ. ευρώ το 2027, εφόσον το ΑΕΠ ξεπεράσει τα 267 δισ. ευρώ και η ανάπτυξη υπερβεί το 2%, σύμφωνα με πρόσωπο με γνώση του θέματος.

Αντιθέτως, η άσκηση του call option και η επαναγορά των warrants θα κόστιζε περίπου 156 εκατ. ευρώ.

Το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% το 2023 και 2024 και αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2% το 2025, σύμφωνα με τη διάμεση εκτίμηση οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Τα warrants είναι συχνά πεδίο αντιπαράθεσης καθώς εξαιτίας της περιορισμένης ρευστότητας, είναι δύσκολο να αποτιμηθούν. Σύμφωνα με δεδομένα του Bloomberg, τα ελληνικά warrants διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή περίπου στα 30 σεντς ανά ευρώ ονομαστικής αξίας.

Στις 4 Απριλίου, όταν η κυβέρνηση εξέδωσε την ειδοποίηση προς τους κατόχους, η τιμή τους ήταν περίπου 38 σεντς.

Η προσφερόμενη τιμή επαναγοράς είναι περίπου 25 σεντς ανά ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας. Η τιμολόγηση αυτή βασίζεται στις τιμές που διατίθενται μέσω της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων της Ελλάδας (ΗΔΑΤ), πλατφόρμα διαπραγμάτευσης που λειτουργεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τρία άτομα με γνώση του θέματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v