Καταργείται το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους σε τρόφιμα και βασικά είδη

«Κλάδος ελαίας» από τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο στον κλάδο. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η άρση του πλαφόν δεν αποτελεί «πράσινο φως» για αδικαιολόγητες αυξήσεις.

Καταργείται το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους σε τρόφιμα και βασικά είδη

Μήνυμα συνεργασίας προς τη βιομηχανία τροφίμων έστειλε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, από το βήμα της ανοικτής συνεδρίασης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Σε αντίθεση με πέρυσι, όταν το παρών είχε δώσει ο τότε Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, καθώς οι σχέσεις του ΣΕΒΤ με το Υπουργείο Ανάπτυξης επί εποχής Κώστα Σκρέκα ήταν τεταμένες, εφέτος ο αρμόδιος Υπουργός συμμετείχε στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Κέντρο Γαία στην Κηφισιά, χωρίς δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από δημοσιογράφους.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναγνώρισε τη συμβολή της βιομηχανίας τροφίμων στην οικονομία, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν στρατηγικό πυλώνα, που καλύπτει περίπου το 1/7 των εξαγωγών της χώρας και αποτελεί βασικό κρίκο στην αλυσίδα της καθημερινότητας.

Ο υπουργός ανακοίνωσε την επικείμενη κατάργηση της διάταξης για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αποτελεί «πράσινο φως» για αδικαιολόγητες αυξήσεις.

«Η ευθύνη όλων μας είναι η διασφάλιση της ομαλότητας στην αγορά. Το κράτος θα συνεχίσει τους στοχευμένους ελέγχους. Η μάχη κατά της ακρίβειας και υπέρ της αγοραστικής δύναμης των πολιτών παραμένει συνεχής», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ευχαρίστησε τον επιχειρηματικό κόσμο για τη στάση του τα τελευταία δύσκολα χρόνια και επανέλαβε την πρόθεση του Υπουργείου να κινηθεί σε πνεύμα συνεργασίας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε και δύο βασικές μεταρρυθμίσεις, όπως τις χαρακτήρισε, που φιλοδοξούν να στηρίξουν την ελληνική παραγωγή. Η πρώτη όπως είπε είναι η Εθνική Πολιτική Ποιότητας, με στόχο να καταστεί η πιστοποίηση «διαβατήριο αξιοπιστίας» και να ενισχυθεί το σήμα «Made in Greece» για προϊόντα με έμφαση στη διαφοροποίηση.

Η δεύτερη, είναι το νέο πλαίσιο εποπτείας και προστασίας του καταναλωτή, με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας στην αγορά.

Ο υπουργός ανακοίνωσε πως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, που αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα προβλέπει ότι θα διατεθούν 1 δισ. σε συνολικούς πόρους, εκ των οποίων 450 εκατ. ευρώ σε ετήσιες ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές, με έμφαση στη μεταποίηση, στις μεγάλες επενδύσεις και στις παραμεθόριες περιοχές. «Συνεχίζουμε μαζί, για το καλό της εθνικής οικονομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας», κατέληξε ο Υπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ κ. Ιωάννης Γιώτης, σημείωσε πως η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε τροχιά αστάθειας, καθώς εντείνεται ο κίνδυνος ενός γενικευμένου εμπορικού πολέμου, γεγονός που ενισχύει το ρίσκο για επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν σε περιβάλλον υψηλών τιμών και γεωπολιτικών εντάσεων. «Προσαρμοστήκαμε στις γεωπολιτικές αναταράξεις και στην αύξηση του κόστους παραγωγής. Απορροφήσαμε σημαντικές ανατιμήσεις, αλλά η επιβράδυνση της οικονομίας είναι πλέον ένα πιθανό σενάριο που μπορεί να επηρεάσει τη ζήτηση», υπογράμμισε.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ στην κλιματική κρίση η οποία όπως είπε έχει μετατραπεί σε παράγοντα αστάθειας, επηρεάζοντας τη διαθεσιμότητα βασικών πρώτων υλών και δημιουργώντας ανατιμητικά φαινόμενα σε παγκόσμια κλίμακα. «Ενδεικτικά, οι τιμές του κακάο έχουν τετραπλασιαστεί, του καφέ έχουν διπλασιαστεί, ενώ στα βοοειδή παρατηρείται αύξηση 50% και στις γαλοπούλες 100%. Η ανισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς λόγω κλιματικής αλλαγής ωθεί τις τιμές σε μη βιώσιμα επίπεδα», ανέφερε ο κ. Γιώτης.

Εκτός από τις αγορές, ο κλάδος αντιμετωπίζει και τη δημογραφική κρίση της χώρας, σημείωσε ο κ. Γιώτης. Οι γεννήσεις το 2023 ανήλθαν σε μόλις 69.000, έναντι 71.000 το 2022, ενώ οι θάνατοι ανήλθαν σε 123.000, δημιουργώντας προκλήσεις για το εργατικό δυναμικό και την οικονομική δραστηριότητα μακροπρόθεσμα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ υπογράμμισε πως, παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, η βιομηχανία τροφίμων λειτούργησε ως ανάχωμα στην ακρίβεια. Ο πληθωρισμός στα τυποποιημένα τρόφιμα στην Ελλάδα κινήθηκε σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες κατηγορίες προϊόντων. «Η ακρίβεια είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας. Δεν την επιδιώκουμε, δεν την υπηρετούμε, δεν τη θέλουμε», είπε χαρακτηριστικά. «Το όραμά μας είναι να οδηγήσουμε τη βιομηχανία στην επόμενη ημέρα με πλήρη επίγνωση της ευθύνης μας και με προσήλωση στα ζητήματα που μας ενώνουν», κατέληξε ο Γιώτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v