Από τα ράφια... στα hubs μεταφέρεται ο ανταγωνισμός των σούπερ μάρκετ, όπου ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων στο e-grocery είναι υψηλότερος από το φυσικό δίκτυο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της NielsenIQ, οι e-πωλήσεις των μεγαλύτερων λιανεμπόρων της χώρας που έχουν e-shop (Ε.Υ. Σκλαβενίτης, ΑΒ, Μασούτης και ΑΝΕΔΙΚ/Κρητικός) συνεχώς ενισχύεται.
Στο πρώτο τετράμηνο του έτους οι online πωλήσεις των Ε.Υ. Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης και ΑΝΕΔΙΚ/Κρητικός άγγιξαν τα 97,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 11,1% υψηλότερα σε σχέση με τα 87,5 εκατ. ευρώ του περσινού τετραμήνου και τα 74,6 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2023.
Πρόκειται για συνολική άνοδο 30,3% στην αγορά των online πωλήσεων από το 2023 έως το 2025. Όμως παρά τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη, παρατηρείται μικρή επιβράδυνση σε σύγκριση με το περυσινό ποσοστό αύξησης, που ήταν 17,3% στο e-commerce.
Αν συγκρίνουμε τα δύο κανάλια πωλήσεων, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις των τεσσάρων αλυσίδων παρουσίασαν υψηλότερη ποσοστιαία ανάπτυξη από το φυσικό δίκτυο. Ειδικότερα, οι online πωλήσεις αυξήθηκαν εφέτος κατά 11,1%, ενώ οι πωλήσεις του φυσικού δικτύου των τεσσάρων αλυσίδων κατά 10,2%. Πέρυσι, η ανάπτυξη των online πωλήσεων είχε φτάσει το 17,3%, ενώ οι πωλήσεις των φυσικών καταστημάτων σημείωσαν αύξηση μόλις 2,4%.
Σε ό,τι αφορά το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρονικών πωλήσεων σε Ε.Υ. Σκλαβενίτης, ΑΒ, Μασούτης και ΑΝΕΔΙΚ/Κρητικός, έχει αυξηθεί από 2,6% το 2022 σε 3,1% το 2024, και έχει φθάσει στο 3,3% στο φετινό τετράμηνο. Ανάπτυξη που επιβεβαιώνει τη στροφή των καταναλωτών στις online αγορές, στην οποία ποντάρουν οι αλυσίδες. Όπως παραδείγματος χάριν η ΕΥΣ Σκλαβενίτης.
Η αλυσίδα μάλιστα άλλαξε από την Τετάρτη 7 Μαΐου την ελάχιστη αξία καλαθιού για ολοκλήρωση της παραγγελίας σε 20 ευρώ, από 30 ευρώ που ήταν πριν.