Την αξιολόγηση των φορέων του ελληνικού δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από το στρατηγικό εργαλείο του CR Index (Corporate Responsibility Index, Δείκτης Εταιρικής Υπευθυνότητας), επιδιώκει να προωθήσει το Ινστιτούτο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, μετά από την επιτυχή -εδώ και πολλά χρόνια- εφαρμογή του συγκεκριμένου δείκτη βιωσιμότητας σε ενενήντα εκ των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας.
H αξιολόγηση με βάση το δείκτη CR Index προσφέρει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα μέτρησης και βελτίωσης των επιδόσεών τους στο μέτωπο της Βιώσιμης Ανάπτυξης και των κριτηρίων ESG (Environment, Social, Governance, Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση). Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί επιχειρηματικοί όμιλοι δίνουν μεγάλη έμφαση στη διαδικασία της συγκεκριμένης αξιολόγησης όχι μόνο γιατί καταφέρνουν να λειτουργούν παραγωγικότερα, αλλά επίσης επειδή μειώνουν τους επιχειρηματικούς κινδύνους και αξιολογούν τη συμπεριφορά τους απέναντι σε εργαζόμενους, προμηθευτές, πελάτες και τοπικές κοινωνίες.
Σύμφωνα με το νέο πρόεδρο του Ινστιτούτου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (Corporate Responsibility Institute) Γιάννο Γραμματίδη, υπάρχει αναγκαιότητα του να υιοθετηθεί ο συγκεκριμένος τρόπος αξιολόγησης και στον δημόσιο τομέα. Το Δημόσιο απασχολεί το 18% του εργατικού δυναμικού, εξυπηρετεί εκατομμύρια πολίτες και είναι υπεύθυνο για το 10% του ανθρακικού αποτυπώματος, οπότε η αξιολόγηση της βιωσιμότητάς του είναι ιδιαίτερα επωφελής για την κοινωνία και την οικονομία, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Ήδη, τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει από την πλευρά του δημοσίου, καθώς στην όλη διαδικασία της έχει ήδη υποβληθεί το ΑΣΕΠ, ενώ σχετικό ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ο Δήμος Κηφισιάς.
«Είναι πολύ σημαντικό πράγμα ένας Δήμος να μπαίνει στη διαδικασία της αξιολόγησης προκειμένου να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες του», ανέφερε ο Γιάννος Γραμματίδης, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr σημείωσε πως «πέρα από τη γενικότερη κατεύθυνση του πρωθυπουργού που είναι υπέρμαχος της αξιολόγησης, δεν έχουμε διαπιστώσει κάποια ώθηση της Πολιτείας προς φορείς και οργανισμούς του δημοσίου προκειμένου να αξιολογηθούν».
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Νίκος Αυλώνας ξεκαθάρισε πως ο GR Index πρόκειται για έναν πολύ γνωστό και έγκυρο δείκτη σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και ότι η αξιολόγηση που γίνεται μέσα από αυτόν, δεν αποτελεί μια απλή τυπική διαδικασία. Αντίθετα, προκύπτει μέσα από πολύπλοκες διαδικασίες, διεξάγεται από ανεξάρτητους τεχνοκράτες μέσα από επιτόπιους ελέγχους και προσφέρει ανατροφοδότηση στις εταιρείες, ή τους οργανισμούς προκειμένου να μπουν σε μια διαδικασία βελτίωσης.