Τουρισμός: Αεροπορικό «ποντάρισμα» στους Κινέζους επισκέπτες

Κρίσιμο στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό η προσέλκυση ταξιδιωτών από τις μακρινές αγορές. Η πολλά υποσχόμενη κινεζική αγορά και η σταθερή αξία των υπερατλαντικών ταξιδιών.

Τουρισμός: Αεροπορικό «ποντάρισμα» στους Κινέζους επισκέπτες

Στη δυναμική των long-haul αγορών, με αιχμή τις ΗΠΑ και την Κίνα, ποντάρει ο ελληνικός τουρισμός για τόνωση των μεγεθών του και άμβλυνση της εποχικότητας που του στερεί σημαντική ενίσχυση των μεριδίων του.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νέο τεύχος της σειράς μελετών «Τάσεις του επιχειρείν» της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Tράπεζας, η στρατηγική προσέλκυση τουριστών από μακρινές αγορές εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στην Ελλάδα αύξηση των τουριστικών αφίξεων και μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο τουρισμού που θα χαρακτηρίζεται από μικρότερη εποχικότητα και υψηλότερη δαπάνη ανά επισκέπτη.

Η κινεζική αγορά

Με αριθμό-ρεκόρ σε επίπεδο πτήσεων θα συνδέεται φέτος το καλοκαίρι η Ελλάδα με την Κίνα, η οποία επί της ουσίας πέρυσι έκανε restart μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Μάλιστα, οι αεροπορικές εταιρείες που συνδέουν τις δύο χώρες είναι πλέον 3 έναντι 2 το 2024 και 1 το 2019, με τις προσθήκες να αφορούν διαφορετικές περιοχές και πόλεις της Κίνας και τα συνολικά δρομολόγια να ανέρχονται σε 12 - 13 ανά εβδομάδα, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με τα 4 δρομολόγια του 2019.

Έτσι, για το καλοκαίρι του 2025, σε ό,τι αφορά την πολλά υποσχόμενη για τον ελληνικό τουρισμό κινεζική αγορά, η Air China θα εκτελεί 4 - 5 εβδομαδιαίες πτήσεις από/προς το Πεκίνο, ενώ η Juneyao Air προσέθεσε μία ακόμη συχνότητα, συνδέοντας πλέον την Αθήνα με τη Σαγκάη 4 φορές σε εβδομαδιαία βάση.

Νέα άφιξη είναι εκείνη της Sichuan Airlines, η οποία θα εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα - Τσενγκντού 4 φορές την εβδομάδα.

Συνολικά, η Αθήνα, και συγκεκριμένα το «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα εξυπηρετείται για πρώτη φορά φέτος με 12 - 13 εβδομαδιαίες συχνότητες από/προς την Κίνα, ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό τη συνδεσιμότητά της με την Ανατολή.

Όπως σημειώνεται, μάλιστα, στην έκθεση της ΕΤΕ, η προσθήκη νέων σημείων προέλευσης από την Κίνα τοποθετεί τον ελληνικό τουρισμό σε πλεονεκτική θέση, ώστε να αξιοποιήσει τη έντονη δυναμική της συγκεκριμένης αγοράς για την επόμενη δεκαετία, δεδομένου ότι σχεδόν το ήμισυ του νέου κύματος τουριστών προς την Ευρώπη αναμένεται να προέλθει από την Ασία.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, πέρυσι ο αριθμός των Κινέζων που επισκέφθηκαν την Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 138.600, αυξημένος κατά 30% σε σχέση με το 2019, όταν και είχαν ταξιδέψει στη χώρα μας 106.400 ταξιδιώτες από τη χώρα της Ασίας.

Ιδιαίτερης σημασίας, ωστόσο, ήταν η αύξηση της απευθείας κίνησης από την Κίνα προς την Αθήνα σε βάθος 6ετίας. Το 2019 η Αθήνα συνδεόταν μόνο με το Πεκίνο, με μία πτήση που εκτελούσε η Air China τρεις φορές σε εβδομαδιαία βάση.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Αθήνα συνδέθηκε απευθείας με το Πεκίνο με την Air China που εκτελούσε έως και 5 εβδομαδιαίες πτήσεις την περίοδο αιχμής. Επίσης, η Juneyao Air εκτελούσε 3 εβδομαδιαία δρομολόγια ενώνοντας την ελληνική πρωτεύουσα με τη Σαγκάη. Επιπλέον, η Aegean δημιούργησε συνεργασία κοινού κωδικού με την Juneyao air, προσφέροντας ταξίδια από τη Σαγκάη όχι μόνο προς την Αθήνα αλλά και προς άλλους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς.

Συνολικά, η Αθήνα συνδεόταν με την Κίνα το 2024 με 8 εβδομαδιαίες πτήσεις στο peak της σεζόν, με την απευθείας κίνηση να καταγράφει ρεκόρ, ξεπερνώντας τους 100 χιλιάδες επιβάτες μετ' επιστροφής, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με το 2019.

Η αμερικανική αγορά

Σε ό,τι αφορά την αμερικανική αγορά, ενδεικτικό της ισχύος της είναι το γεγονός ότι το α’ τρίμηνο του έτους συνεισέφερε το 1/5 της ανόδου των αφίξεων, διατηρώντας την τάση για μείωση της εποχικότητας, όπως αποτυπώνεται. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ταξιδιωτών από την άλλη άκρη του Ατλαντικού σημείωσε αύξηση 33% σε σχέση με το 2024.

Για τη φετινή θερινή περίοδο ο αριθμός των απευθείας πτήσεων που θα εκτελούνται μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ σε εβδομαδιαία βάση ανέρχεται στις 103, δηλαδή 21 περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, όταν στο peak της σεζόν πραγματοποιούνταν 82 πτήσεις εβδομαδιαίως. Οι 103 εβδομαδιαίες πτήσεις αντιστοιχούν σε μια αύξηση κατά 23% σε σχέση με το 2023. Είναι δε υπερδιπλάσιες σε σχέση με την τελευταία «κανονική» χρονιά πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, το 2019, όταν και ο αντίστοιχος αριθμός είχε ανέλθει στις 46.

Στις νέες προσθήκες σε ό,τι έχει να κάνει με την αμερικανική αγορά περιλαμβάνεται η έναρξη για πρώτη φορά του νέου δρομολογίου Λος Άντζελες - Αθήνα από τη Norse Atlantic Airways και η σύνδεση της ελληνικής πρωτεύουσας με τη Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα από την American Airlines.

H σημασία της αμερικανικής αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος επιδιώκει την ενίσχυση της μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη, αντικατοπτρίζεται στα ποσά που ξοδεύουν οι ταξιδιώτες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΤΕ, η μέση δαπάνη ανά άφιξη των Αμερικανών είναι σχεδόν διπλάσια από εκείνη άλλων βασικών πηγών ταξιδιωτών της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, τη χειμερινή περίοδο οι Αμερικανοί δαπάνησαν κατά μέσο όρο 654 ευρώ έναντι 551 ευρώ το 2024, ποσό αυξημένο κατά 19% σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα, οι Γερμανοί ξόδεψαν 381 ευρώ, μειωμένα κατά 16% περίπου σε σχέση με τα 451 ευρώ του 2024. Η μέση δαπάνη ανά άφιξη των Βρετανών από τα 417 ευρώ το 2024 περιορίστηκε στα 370 ευρώ το 2025, αντιστοιχώντας σε μια πτώση 16%. Τέλος, οι Γάλλοι δαπάνησαν κατά μέσο όρο 354 ευρώ έναντι 446 ευρώ πέρυσι, παραπέμποντας σε μείωση 20% σε ετήσια βάση.

Τέλος, στα συν της αμερικανικής αγοράς είναι και το γεγονός ότι έχει καλύτερο προφίλ εποχικότητας αφού οι μισοί ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ επισκέπτονται την Ελλάδα εκτός καλοκαιριού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v