Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μείωση τιμής στο γάλα (και) από Carrefour

Μετά την ΑΒ Βασιλόπουλος και ο όμιλος Carrefour - Μαρινόπουλου προχώρησε σε μείωση της τιμής στο "ανώνυμο" φρέσκο γάλα που διαθέτει μέσα από το δίκτυό του.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Μείωση τιμής στο γάλα (και) από Carrefour
Μετά την ΑΒ Βασιλόπουλος και ο όμιλος Carrefour - Μαρινόπουλου προχώρησε σε μείωση της τιμής στο "ανώνυμο" φρέσκο γάλα που διαθέτει μέσα από το δίκτυό του προκειμένου να ανακόψει την αύξηση των πωλήσεων που καταγράφεται στο γάλα της ΔΕΛΤΑ, της ΜΕΒΓΑΛ, της ΔΩΔΩΝΗ και άλλων γαλακτοβιομηχανιών, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε μείωση της τιμής του.

Έτσι, την ώρα που το φρέσκο γάλα ΔΕΛΤΑ της Vivartia πωλείται προς 1 ευρώ το λίτρο, το "ανώνυμο" γάλα της ΑΒ Βασιλόπουλς διατίθεται πλέον προς 0,91 ευρώ το λίτρο, ενώ της Carrefour - Μαρινόπουλος προς 0,79 ευρώ το λίτρο.

Την ίδια ώρα ισχυρές πιέσεις, οι οποίες έχουν μεταφραστεί στο πρώτο τετράμηνο του έτους σε πτώση της κατανάλωσης κατά 5,4%, δέχεται η αγορά γιαουρτιού.

Η πτώση, η οποία είναι υπερδιπλάσια σε επίπεδο πωλήσεων σε αξία και οφείλεται στην οικονομική κρίση, στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος του Έλληνα καταναλωτή και στη στροφή των καταναλωτών στα "ανώνυμα" προϊόντα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, προκαλεί πονοκέφαλο στις εταιρίες του κλάδου.

Μπορεί λοιπόν η αγορά γιαουρτιού πριν από λίγα χρόνια να θεωρούνταν από τις πλέον κερδοφόρες καθώς κινούνταν με σημαντικά μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από αυτή του παστεριωμένου γάλακτος, όμως ο μύθος αυτός όπως δείχνουν και τα στοιχεία καταρρίπτεται.

Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται πλέον στην εν λόγω αγορά είναι και το γεγονός ότι το πρώτο τετράμηνο του έτους οι πωλήσεις σε όγκο προϊόντων γιαουρτιού, σύμφωνα με στοιχεία της IRI, μειώθηκαν κατά 5,4% διαμορφούμενες στα 18.638.562 κιλά από 19.711.023 κιλά που ήταν το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν.

Ανάλογη η εικόνα και στις πωλήσεις σε αξία όπου η κάμψη της κατανάλωσης ανήλθε στο τετράμηνο στο 11,1%, με αποτέλεσμα να ανέλθουν το εξεταζόμενο διάστημα στα 80,189 εκατ. ευρώ από 90,152 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν. Εν αντιθέσει με την πορεία των πωλήσεων των επώνυμων προϊόντων, οι πωλήσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας καταγράφουν σημαντικά ποσοστά αύξησης.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι πωλήσεις σε όγκο των εν λόγω προϊόντων σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 54,9% διαμορφούμενες στα 1.044.716 κιλά, ενώ σε αξία η ποσοστιαία άνοδος ξεπέρασε το 39%, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να ανέλθουν στο ύψος των 2,393 εκατ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του έτους από 1,720 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο