Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νεοχημική: Εκτίναξη 74,29% στα κέρδη 9μήνου

Άνοδο της τάξης του 74,29% κατέγραψαν τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Νεοχημικής στο εννεάμηνο και διαμορφώθηκαν στα 110,884 εκατ. ευρώ, από 63,617 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όπως φαίνεται στον δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας.

Νεοχημική: Εκτίναξη 74,29% στα κέρδη 9μήνου
Άνοδο της τάξης του 74,29% κατέγραψαν τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Νεοχημικής στο εννεάμηνο και διαμορφώθηκαν στα 110,884 εκατ. ευρώ, από 63,617 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όπως φαίνεται στον δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας.

Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 31,9 εκ. ευρώ, υψηλότερα κατά 279% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας συμπεριλαμβανομένης και της διακοπείσας (πωληθείσας) δραστηριότητας, ανήλθαν σε 112,6 εκ. ευρώ, υψηλότερα κατά 67% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε 58,1 εκ. ευρώ, υψηλότερα κατά 201% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 285,387 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας άνοδο της τάξης του 85,1% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών ύψους 154,173 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί κατά το εννεάμηνο της προηγούμενης χρήσης.

Για το τρίτο τρίμηνο, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στα 114,1 εκ. ευρώ (+98% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο), τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε 27,3 εκ. ευρώ (+362% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο) και τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας σε 17,8 εκ. ευρώ (+113% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο).

Σημαντικά γεγονότα:

1. Εξαγορά της IHP Prahovo Κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου η Νεοχημική υπέγραψε με την Αρχή Ιδιωτικοποιήσεων της Σερβίας το συμφωνητικό αγοραπωλησίας για την ιδιωτικοποίηση της IHP Prahovo, τον ιδιοκτήτη του 80% σε καθεμία από τέσσερις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην (i) παραγωγή λιπασμάτων, (ii) παραγωγή ανόργανων αλάτων, (iii) επισκευή και συντήρηση μηχανολογικού εξοπλισμού και (iv) μεταφορά, φόρτωση/εκφόρτωση, αποθήκευση και συσκευασία προϊόντων.

Επίσης η Νεοχημική εξαγόρασε το ποσοστό του 20% στις παραπάνω εταιρείες που δεν κατείχε η IHP Prahovo. Το τίμημα της αγοράς ανέρχεται σε 5 εκ. ευρώ και το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα ανέρχεται σε 20 εκ. ευρώ.



2. 150 εκ. ευρώ standby revolving credit facility. Επιπρόσθετα, ο Όμιλος υπέγραψε σύμβαση χορήγησης, από κοινοπραξία δανειστριών τραπεζών, ανακυκλούμενης πιστωτικής διευκόλυνσης (standby revolving credit facility), πενταετούς διάρκειας, μέχρι συνολικού ποσού κεφαλαίου 150 εκ. ευρώ, πληρωτέο ολοσχερώς στην λήξη του, με σκοπό την χρηματοδότηση εξαγορών εταιρειών και την κάλυψη γενικών χρηματοοικονομικών αναγκών.

--- Οικονομικοί στόχοι για το σύνολο της χρήσης 2007 και 2008

Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εννεαμήνου και το ρυθμό ανάπτυξης των εργασιών, ο Όμιλος παραθέτει τους αναθεωρημένους οικονομικούς στόχους του για το 2007 και τους οικονομικούς στόχους για το 2008: 2007: Κύκλος εργασιών: 500 εκ. ευρώ, ενοποιημένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA): 75 εκ. ευρώ (από 67 εκ. ευρώ προηγουμένως) και ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας: 44 εκ. ευρώ (από 41 εκ. ευρώ προηγουμένως).

Τα παραπάνω ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας δεν συμπεριλαμβάνουν τα κέρδη 80 εκ. ευρώ από την διάθεση του ποσοστού συμμετοχής στην Lamda Detergent νωρίτερα το 2007. 2008: Κύκλος εργασιών: 700 εκ. ευρώ, ενοποιημένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA): 95 εκ. ευρώ και ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας: 58 εκ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι, οι ανωτέρω οικονομικοί στόχοι του Ομίλου δεν συνιστούν προβλέψεις ή εκτιμήσεις της Διοίκησης και δεν αποτελούν μέρος επιχειρηματικού σχεδιασμού. Οι οικονομικοί αυτοί στόχοι αποκλειστικό σκοπό έχουν να προβάλλουν την τάση μεγέθυνσης των εργασιών και αποτελεσμάτων του Ομίλου.

Η Διοίκηση της Νεοχημικής, παρακολουθεί τις εξελίξεις και τάσεις που διαμορφώνονται στις αγορές όπου δραστηριοποιείται, αλλά και στο γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον των χωρών όπου έχει παρουσία και στην περίπτωση κατά την οποία οι εν λόγω, ή και άλλες, εξελίξεις τροποποιήσουν ουσιωδώς τους οικονομικούς της στόχους, όπως αυτοί αναφέρονται ανωτέρω, θα ενημερώσει έγκαιρα τους επενδυτές, όπως άλλωστε πράττει παγίως.

---Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Όπως αναφέρει η Alpha Finance, τα αποτελέσματα της Νεοχημικής ήταν ισχυρά, ενώ επισημαίνει ότι εάν εξαιρεθούν τα έκτακτα κέρδη από το placement της Lamda Detergent, ο ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας της διαμορφώνεται στο 74%.

Καλύτερα του αναμενόμενου τα αποτελέσματα εννεαμήνου της εταιρίας, σημειώνει και η Marfin Analysis, προσθέτοντας ότι θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογές στις προβλέψεις της για τα έσοδα και τα κέρδη της εταιρίας και θα προχωρήσει σε νέες εκτιμήσεις και για το 2008, ώστε να συμπεριλάβει την πρόσφατη σημαντική εξαγορά της Prahovo.

* Το IR Release της Νεοχημικής για το εννεάμηνο 2007 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v