Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηχηρό μπλόκο από ΤτΕ στη Euroins Insurance

Απέρριψε για τρίτη φορά το αίτημα εξαγοράς της Credit Agricole Life. Το σκεπτικό-φωτιά για την κεφαλαιακή επάρκεια και τη θέση της Euroins. Τι απαντά η εταιρεία.

Ηχηρό μπλόκο από ΤτΕ στη Euroins Insurance

Την απόφαση να απορρίψει για τρίτη φορά το αίτημα της Euroins Insurance Group να αποκτήσει το 100% της ασφαλιστικής Credit Agricole Life κοινοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, με το σκεπτικό της απόφασης να αποτελεί ένα «ηχηρό» μήνυμα για τον υποψήφιο αγοραστή.

Η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων (ΕΠΑΘ) συνεδρίασε για το θέμα την περασμένη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου. Το σκεπτικό της απόφασης, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), αποτελεί κόλαφο για τη Euroins Insurance Group καθώς ο επόπτης σημειώνει ότι έχει «φουσκώσει» την κεφαλαιακή της επάρκεια με ενδοομιλικές συναλλαγές, διαθέτει υψηλό δανεισμό και μη επαρκή τεχνογνωσία για να αποκτήσει ασφαλιστική εταιρεία Ζωής.

Ειδικότερα, η απόφαση αναφέρει ότι το επιχειρηματικό υπόδειγμα και η στρατηγική ανάπτυξης της Euroins Insurance Group, του ομίλου στον οποίο ανήκει και των μετόχων του, στηρίζεται, σε σημαντικό βαθμό, στον εξωτερικό δανεισμό και σε ενδοομιλικές συναλλαγές.

Η Euroins, αντί να στραφεί στη διαφύλαξη των συμφερόντων των ασφαλισμένων και στην άμεση αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, τα τελευταία χρόνια, η ρουμανική ασφαλιστική θυγατρική Ζημιών (Euroins Romania Asigurate), που αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυσή της, αποφάσισε να εισέλθει σε νέες «ανώριμες» ασφαλιστικά αγορές, οι οποίες δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά θεσμικά πρότυπα.

Η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της TτΕ, στην οποία προεδρεύει ο διοικητής Γ. Στουρνάρας, έκρινε την παραπάνω επιλογή μη συνετή καθώς η Euroins δεν πληροί το κριτήριο χρηματοοικονομικής ευρωστίας, που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο και οι εποπτικές συστάσεις.

Επιπρόσθετα, ο συνολικός δανεισμός, τόσο της Euroins Insurance, όσο και του ομίλου στον οποίο ανήκει, δημιουργεί, σύμφωνα με την TτΕ, συνθήκες ασφυκτικής χρηματοοικονομικής πίεσης που δεν επιτρέπουν να αποκτήσει ασφαλιστική εταιρεία Ζωής, όπως η Credit Agricole Life, ιδιαίτερα κάτω από το πρίσμα των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων προς ασφαλισμένους, που έχει αναλάβει η τελευταία.

Το σημαντικότερο όμως στοιχείο του σκεπτικού της απόφασης είναι η διαπίστωση ότι η Euroins βρίσκεται σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας. Ειδικότερα, η TτΕ επισημαίνει ότι η Euroins Insurance Group παρείχε ανεπιφύλακτη εγγύηση μεγάλου ποσού προς τον βασικό της μέτοχο, Eurohold Bulgaria AD, για ομόλογα που εξέδωσε ο τελευταίος.

Το ποσό που άντλησε από τις εκδόσεις η Eurohold Bulgaria χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Euroins Group! Αν αφαιρεθεί η παραπάνω πρακτική, η Euroins Insurance Group βρίσκεται «σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας» σημειώνει το σκεπτικό της απόφασης.

Τέλος, η Επιτροπή έκρινε ότι η Euroins δεν διαθέτει επαρκή τεχνογνωσία και εμπειρία στις Ασφαλίσεις Ζωής, πράγμα το οποίο συμπεραίνεται, όπως αναφέρει το σκεπτικό, και από το πρόγραμμα δραστηριότητας που υπέβαλε για την Credit Agricole Life, το οποίο δεν κρίθηκε ρεαλιστικό με βάση το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της υπό εξαγοράς εταιρείας.

Είναι η τρίτη φορά που η TτΕ απορρίπτει το σχετικό αίτημα της Euroins. Είχε προηγηθεί η απόφαση της 21ης Ιουνίου 2016.

Η απάντηση της Euroins

Μετά την απόρριψη από την Τράπεζα της Ελλάδος της απόκτησης ειδικής συμμετοχής ποσοστού 100% των μετοχών της Γαλλικής «CREDIT AGRICOLE ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΖΩΗΣ» από την εταιρεία «EUROINS INSURANCE GROUP AD (EIG), τον ηγετικό, ανεξάρτητο Ασφαλιστικό Όμιλο της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Eurohold Βουλγαρίας, η EIG εκφράζει τόσο την έκπληξη όσο και την απογοήτευσή της από την εν λόγω απόφαση. Την ίδια στιγμή, ανακοινώνει την πρόθεσή της να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα μέσω του Υποκαταστήματος που ανοίγει και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του στρατηγικού της σχεδιασμού στην πορεία για τον μεγαλύτερο Ασφαλιστικό Όμιλο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της απόφασης της ΤτΕ να μπλοκάρει την συμφωνία για την εξαγορά της Credit Agricole Life, η EIG αξιολογεί ότι τα επιχειρήματα της κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος δεν επεξηγούνται με τον δέοντα επαγγελματισμό. Ο Όμιλος πιστεύει ότι η Ελληνική ρυθμιστική αρχή δεν συνυπολόγισε τα κριτήρια αξιολόγησης της EIG εις βάθος, με αντικειμενικότητα και ακεραιότητα όπως ορίζεται στο Solvency II. Τα κριτήρια αξιολόγησης που δημοσιεύθηκαν από την ΤτΕ δεν συμβαδίζουν με τα έγγραφα που κατέθεσε η EIG ενώ δεν αντανακλούν την απαραίτητη αντικειμενικότητα, εμβάθυνση και προσοχή στη λεπτομέρεια που οιαδήποτε ρυθμιστική αρχή οφείλει να επιδεικνύει όταν αξιολογεί μία αίτηση εξαγοράς. Επιπροσθέτως, η EIG θεωρεί ότι τα επιχειρήματα του ρυθμιστή εμπεριέχουν στοιχεία προκατάληψης και μεροληψίας αναφορικά με αγορές εκτός Ε.Ε., όπως αυτή που δραστηριοποιείται ο Όμιλος.

Τέλος, η απόφαση της ΤτΕ έρχεται σε λιγότερο από ένα έτος από την στιγμή που έδωσε το πράσινο φως στην ασφαλιστική εταιρεία να ανοίξει Υποκατάστημα στην Ελλάδα, με τα ίδια κριτήρια που απαιτούνται για την υποβολή αίτησης εξαγοράς. Συμπερασματικά, η EIG θα αναλύσει την απόφαση του ελληνικού ρυθμιστή και θα αποφασίσει τα επόμενα βήματά της.

Η EIG ξεκίνησε την δραστηριοποίησή της στην ελληνική αγορά το 2014 με καθεστώς ΕΠΥ εντός Ε.Ε. παρά την εκτεταμένη οικονομική και δημοσιονομική κρίση που η χώρα βίωνε εκείνη την περίοδο. Το 2017, η EIG κίνησε την διαδικασία έναρξης Υποκαταστήματος στην Ελλάδα, μέσω της θυγατρικής της Eurohold Βουλγαρίας. Η Βουλγάρικη εποπτική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα ενέκρινε το αίτημα της EIG να προχωρήσει στην δημιουργία Υποκαταστήματος στην Ελλάδα και έστειλε κοινοποίηση στην ελληνική ρυθμιστική αρχή την οποία η ίδια αποδέχθηκε και επέτρεψε στον Όμιλο τη δημιουργία Υποκαταστήματος στις αρχές του 2018.

Ανάμεσα στο αιτιολογικό της αρνητικής απόφασης στην πρόταση εξαγοράς της Credit Agricole Life από την EIG, η ΤτΕ αναφέρει και τους κάτωθι λόγους:

1. Το επιχειρηματικό μοντέλο και η στρατηγική ανάπτυξης του αγοραστή καθώς και η απόφαση ότι η EIG θα εστιάσει στην ανάπτυξη της ρουμάνικης θυγατρικής αντί την περαιτέρω ανάπτυξη στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

2. Την οικονομική κατάσταση και σταθερότητα της αιτούσης εταιρείας.

3. Έλλειψη τεχνογνωσίας και εμπειρίας στον κλάδο Ζωής του πιθανού επενδυτή.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω επιχειρήματα η EIG δηλώνει ότι:

1. Η EIG είναι σε θέση  και διαθέτει το απαραίτητο κεφάλαιο ώστε να προχωρήσει σε ανάπτυξη και επέκταση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Νοτιοανατολική περιφέρεια. Ο Όμιλος έχει ακολουθήσει συγκεκριμένη στρατηγική αναφορικά με την περιφερειακή ανάπτυξη, η οποία ξεκίνησε και εστίασε κυρίαρχα στις χώρες των Βαλκανίων. Ακολούθως, τα περασμένα χρόνια παρατήρησε μεγάλη αύξηση στο χαρτοφυλάκιό της, γεγονός που επέτρεψε στην εταιρεία να προσβλέπει σε βήματα στην Κεντρική Ευρώπη, στις χώρες της ΚΑΚ και στην Μεσόγειο.. Η EIG έμαθε να κινείται επιτυχημένα σε καιρούς περιδίνησης και αλλαγών, ώστε να αναπτύσσεται ακόμα και σε περιβάλλοντα μη ασφαλή – ανά περιπτώσεις. Περισσότερο από το 80% των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος ή σκοπεύει να ξεκινήσει εργασίες είναι χαρακτηρισμένες ως αγορές χαμηλής ασφαλιστικής πυκνότητας και διείσδυσης, αρκετά παρακάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, γεγονός που προσφέρει ευκαιρίες για συμπαγή ανάπτυξη και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Η EIG προσφάτως εξαγόρασε την IC Group, μία από τις κορυφαίες ασφαλιστικές της Γεωργίας και την ERV Ουκρανίας, την ταξιδιωτική ασφαλιστική της γερμανικής ERGO, τμήμα της Munich-Re, ενός από τους μεγαλύτερους αντασφαλιστικούς Ομίλους της παγκόσμιας αγοράς. Μέσα στην τελευταία διετία, η EIG επίσης εξαγόρασε: τις θυγατρικές του γερμανικού Ομίλου Talanx σε Βουλγαρία και Ουκρανία (HDI), την βουλγάρικη επιχείρηση της ολλανδικής ασφαλιστικής Achmea (κάτω από το brand της Interamerican) συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου Ζωής και τις εταιρείες της αυστραλιανής QBE σε Ρουμανία και Βουλγαρία.

Το 2018, η ρουμάνικη θυγατρική της EIG αγόρασε το non-life χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ Ρουμανίας, μία θυγατρική της ελληνικής Τράπεζας Πειραιώς ενώ ο Όμιλος ανέλαβε ένα σημαντικό μετοχικό κεφάλαιο της OOO RSO Euroins, ασφαλιστικής που δραστηριοποιείται στη Ρωσία.  Όλες οι συναλλαγές που περιγράφονται παραπάνω έχουν περάσει με επιτυχία από το φίλτρο πέντε διαφορετικών εθνικών ρυθμιστικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας (οι οποίες είναι κράτη-μέλη της Ε.Ε.) και ήταν πλήρως ακόλουθες με τις οδηγίες του Solvency II. Η EIG είναι προφανές ότι υπέστη έρευνα εις βάθος όσον αφορά την οικονομική της κατάσταση και σταθερότητα από την κάθε μια ρυθμιστική αρχή ξεχωριστά προτού λάβει την έγκριση εξαγοράς.

2. Η EIG αποτελεί κορυφαίο ανεξάρτητο ασφαλιστικό Όμιλο σε κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη με εγγεγραμμένα μεικτά ασφάλιστρα που ξεπερνούν τις 330 εκ. ευρώ ετησίως, πάνω από 2.5 εκ. πελάτες, 1.600 εργαζομένους και πάνω από 300 σημεία πώλησης. Το 2017 ο ενοποιημένος λογαριασμός διαχείρισης της Eurohold Βουλγαρίας, ιδιοκτήτη της EIG, ξεπέρασε τα 1.2 δις (BGN), με 14% αύξηση από χρονιά σε χρονιά, ενώ την ίδια στιγμή διπλασιάστηκε το ενοποιημένο καθαρό κέρδος σε περίπου 20 εκατ. BGN. Το ποσοστό των κερδών (EBITDA) αυξήθηκε κατά 50% σε ετήσια βάση, σε περίπου 52 εκατ. BGN. Τα ίδια κεφάλαια διπλασιάστηκαν, αγγίζοντας τα 211 εκατ. και το σύνολο του ενεργητικού ξεπέρασε τα 1.3 δις. Η ασφαλιστική δράση της Eurohold η οποία λειτουργεί μέσω της Euroins Insurance Group (EIG) έχει συμβάλλει τα μέγιστα στα παραπάνω αποτελέσματα. Τα κέρδη από τις ασφαλίσεις έφτασαν το 14% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο (970 εκατ. BGN) ενώ την ίδια στιγμή το καταγεγραμμένο κέρδος αυξήθηκε κατά 4 φορές σε περίπου 37 εκατομμύρια. Μόνο του Ομίλου το GWP έφτασε στο 22% (645 εκατ. BGN). Το 2017, η ρουμάνικη θυγατρική της EIG πέτυχε GWP πάνω από 233 εκατομμύρια, δηλαδή 25% από χρόνο σε χρόνο και καταγεγραμμένο καθαρό κέρδος 21.5 εκατ. ευρώ.

3. Η EIG παρέχει μία πλήρη γκάμα ασφαλιστικών προϊόντων στους κλάδους των γενικών ασφαλίσεων, υγείας και ζωής, διαμέσου του δικτύου και των θυγατρικών της και αποτελεί μία από τις πλέον καταρτισμένες και έμπειρες ασφαλιστικές εταιρείες στον κάθε ένα κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v