Κινητικότητα στις τιτλοποιήσεις της ΔΕΗ

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά με προσεκτικά βήματα, η προετοιμασία των δύο πακέτων ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Ενημερώνεται με νέα στοιχεία εισπραξιμότητας το data room. Ποιοι επενδυτές ενδιαφέρονται.

Κινητικότητα στις τιτλοποιήσεις της ΔΕΗ

Σε πλήρη εξέλιξη και με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον βρίσκεται η προετοιμασία των δύο πακέτων τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Αυτό αναφέρουν έγκυρες πηγές του Euro2day.gr, αν και όπως υπογραμμίζουν, «οι διαγωνιστικές διαδικασίες θέλουν ακόμη χρόνο προετοιμασίας. Το εγχείρημα είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα».

Και πράγματι, αν και οι τιτλοποιήσεις «κόκκινων» οφειλών για εταιρείες κοινής ωφέλειας είναι σύνηθες γεγονός στην Ευρώπη, εντούτοις στη χώρα μας πρώτη φορά επιδιώκεται κάτι τέτοιο. Μάλιστα οι ίδιες πηγές θυμίζουν στο Euro2day.gr πως «πριν γίνει η τιτλοποίηση κόκκινων τραπεζικών δανείων για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η προετοιμασία κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το data room για τα δύο πακέτα των απλήρωτων λογαριασμών 60 ημερών και 90 ημερών είναι ανοικτό. Μεγάλοι επενδυτές κοιτάζουν, μελετούν και αξιολογούν τα χαρακτηριστικά των οφειλών. Παράλληλα, έχουν μπει και νέα στοιχεία με θετικά δεδομένα ως προς τους ρυθμούς εισπραξιμότητας.

Το μυστικό μίας επιτυχημένης έκδοσης, με αποτέλεσμα τη χρηματοδότηση υπό ευνοϊκούς όρους, είναι κατά πόσο οι οφειλές είναι ανακτήσιμες, εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες. Δηλαδή αν μπορούν να εισπραχθούν τα ληξιπρόθεσμα των πελατών της δημόσιας εταιρείας. Τα funds θα χρηματοδοτήσουν λαμβάνοντας ως εγγυήσεις τους τίτλους των απλήρωτων λογαριασμών, αρκεί να έχουν δεσμεύσεις για την είσπραξη από τη ΔEΗ των ποσών που θα προσφέρουν. Η επιχείρηση προσδοκά την άντληση χρηματοδότησης κοντά στα 500 εκατ. ευρώ.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, η νέα διοίκηση της ΔEΗ έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στους οφειλέτες -στρατηγικούς κακοπληρωτές- και παράλληλα έχει προχωρήσει στο νέο πρόγραμμα διακανονισμών.

Ταυτόχρονα και η Qualco, λένε πληροφορίες, συνεχίζει να φέρνει μία ρευστότητα της τάξης των 40 εκατ. ευρώ μηνιαίως στην εταιρεία από τις προτάσεις ρυθμίσεων που κάνει στους οφειλέτες.

Μεγάλα ονόματα προσέρχονται για τα δύο πακέτα όπως οι Pimco, CarVal κ.λπ., ενώ Deutsche Bank και Finacity Corporation λειτουργούν ως σύμβουλοι των σχεδιαζόμενων εκδόσεων. Πληροφορίες θέλουν και την JP Morgan να έχει μπει σε ρόλο διοργανωτή του πακέτου των ληξιπρόθεσμων 60 ημερών.

Ως προς τον χρόνο διενέργειας των τιτλοποιήσεων, για τις οποίες θα πρέπει πρώτα να στηθούν οι εταιρείες ειδικού σκοπού που θα ζητήσουν κεφάλαια από τους επενδυτές, δίνοντάς τους ως εγγυήσεις τα ληξιπρόθεσμα, οι προαναφερόμενες πηγές του Euro2day.gr σημειώνουν πως «δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε άμεσα τον χρόνο. Χρειάζεται σωστή προετοιμασία».

Την ίδια στιγμή και αναφορικά με την κατάσταση της ρευστότητας της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού, πληροφορίες θέλουν τη διοίκησή της να αναμένει τον επόμενο μήνα (Νοέμβριο) τα πρώτα έσοδα μετά τις αυξήσεις των τιμολογίων του Σεπτεμβρίου και τον Ιανουάριο την είσπραξη των περίπου 200 εκατ. ευρώ από τις παλιές οφειλές για ΥΚΩ της περιόδου 2007-2011.

Χρήστος Κολώνας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v