Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η θέση της Deutsche Bank για το Bitcoin

Μετρητά του 21ου αιώνα χαρακτηρίζει τα κρυπτονομίσματα η επενδυτική τράπεζα. Πού χωλαίνουν τα υφιστάμενα νομισματικά συστήματα και τα βασικά εμπόδια στην αποδοχή της ψηφιακής οικονομίας.

Η θέση της Deutsche Bank για το Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ένα ένα πέφτουν τα κάστρα. Η Deutsche Bank (DB), η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, δημοσιοποίησε πριν λίγες ημέρες μια έκθεση 84 σελίδων, με τίτλο «Φανταστείτε το 2030. Η επόμενη δεκαετία»
(https://www.dbresearch.com/PROD/RPS_EN-PROD/PROD0000000000503196/Imagine_2030.PDF).

Σε αυτή την έρευνα, εκθέτουν τις απόψεις τους σε 24 ζητήματα που θεωρούν ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, καθώς είναι πιθανό να καθορίζουν τη ζωή μας την επόμενη δεκαετία. Και ένα από αυτά ποιο ήταν; Τα κρυπτονομίσματα. Τα μετρητά του 21ου αιώνα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Πριν φτάσουμε όμως στη σελίδα 58, στο κεφάλαιο που αναλύεται το ζήτημα των crypto, στο πρώτο κιόλας κεφάλαιο, επισημαίνεται ένας προβληματισμός που έχουμε και εμείς από εδώ αναφερθεί αρκετές φορές: ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η εποχή των fiat νομισμάτων βαδίζει προς το τέλος της. Ονομάζουμε fiat το χρήμα αναγκαστικής κυκλοφορίας ως το μέσον πληρωμής το οποίο δεν έχει αντίκρισμα σε αποθεματικό άλλων υλικών όπως ο χρυσός και επομένως στερείται εσωτερικής αξίας, έστω και έμμεσα.

Το σημερινό σύστημα φαίνεται πλέον εύθραυστο. Αμφισβητείται η βιωσιμότητά του, παραδέχονται σε αυτή τη μελέτη της DB. Από τη μια, υπάρχει η ανάγκη για υψηλότερα επιτόκια, από την άλλη, το παγκόσμιο χρέος είναι πια τόσο μεγάλο, που η αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε μειώσεις μισθών, αυξήσεις στη φορολογία, αναταραχές, χρεοκοπίες. Αν είμαστε κοντά στο τέλος του παραδοσιακού νομισματικού συστήματος, έτσι τουλάχιστον με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα, θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές. Ποιες θα είναι αυτές; Ο χρυσός ή τα κρυπτονομίσματα! (Η έρευνα το αναφέρει, μη νομίζετε πως πρόκειται για δική μας προσθήκη).

Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάδυση των κρυπτονομισμάτων αυξάνονται. Το περιβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη των ψηφιακών πληρωμών, καθώς οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες έχουν ως στόχο την εξάλειψη των μετρητών. Ήδη έχουν αρχίσει να αποσύρουν τα μεγαλύτερα σε αξία χαρτονομίσματα, γιατί θεωρείται πως χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μαύρη οικονομία.

Τα κρυπτονομίσματα και το αποκεντρωμένο πλαίσιο λειτουργίας τους, προσελκύουν πρώτα από όλα εκείνους που τους ενοχλεί ο υπερβολικός έλεγχος από τις κυβερνήσεις και οι τραπεζικές χρεώσεις. Για την ώρα, τα κρυπτονομίσματα παρέμεναν συμπληρωματικό μέσο πληρωμών, όχι υποκατάστατο των χρημάτων που γνωρίζουμε. Όμως όσον αφορά το μέλλον, μπορεί εύκολα να ανατραπεί αυτή η κατάσταση.

Οι εξελίξεις κινούνται γρήγορα. Πρόσφατα ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping αναγνώρισε πως το blockchain αποτελεί «ένα σημαντικό επίτευγμα» και επανέλαβε την πρόθεση της ΚΤ της Κίνας να αντικαταστήσει τα μετρητά με ένα ψηφιακό νόμισμα που να βασίζεται σε αυτή την τεχνολογία. Στόχος είναι να υποστηριχθεί η κυκλοφορία και η διεθνοποίηση του yuan.

Ένα ερώτημα είναι πόσο γρήγορα οι επιχειρηματίες και οι καταναλωτές θα αγκαλιάσουν την αλλαγή, η οποία όπως έχει δείξει η ιστορία μόνο αυτονόητη δεν είναι. Τον 20ό αιώνα, οι περισσότερες εταιρείες προτιμούσαν τα μετρητά. Σήμερα, η εικόνα έχει αλλάξει. Προτιμούν τις ψηφιακές πληρωμές, παρά το κόστος της προμήθειας των καρτών.

Όσο αφορά το μέλλον των crypto, η έρευνα της DB επισημαίνει πως έχουν μπροστά τους τρία κύρια εμπόδια, προκειμένου να επιτύχουν ένα αξιοπρεπές ποσοστό αποδοχής:

Πρώτον, πρέπει να νομιμοποιηθούν στα μάτια των κυβερνήσεων και των ρυθμιστικών αρχών. Αυτό σημαίνει να σταθεροποιηθεί η τιμή και να υπάρξουν πλεονεκτήματα τόσο για τους εμπόρους όσο και για τους καταναλωτές. Αυτό θέλει χρόνο, δεδομένου της καχυποψίας ότι χρησιμοποιούνται για παράνομες δραστηριότητες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Δεύτερον, υπάρχει το ζήτημα της παγκόσμιας εμβέλειας στον χώρο των πληρωμών. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί, θα πρέπει να σφυρηλατηθούν συμμαχίες με βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς και εφαρμογές για κινητά όπως τα Apple Pay και Google Pay, εταιρείες καρτών όπως η Visa και Mastercard.

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα βέβαια, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις και η ασφαλής αποθήκευση των δεδομένων. Ανάφεραν το παράδειγμα της Εσθονίας, η οποία επέλεξε το Λουξεμβούργο για να αποθηκεύσει ένα πλήρες αντίγραφο των κυβερνητικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των λεπτομερειών για την υγεία των πολιτών, τον πληθυσμό, τα μητρώα επιχειρήσεων κ.α. Η εξάρτηση από την ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί άλλο ένα πρόβλημα. Μπορεί να συμβαίνουν σπάνια περιστατικά όπως το 1989, όταν το Κεμπέκ βυθίστηκε στο σκοτάδι για εννέα ώρες λόγω ηλιακής φωτοβολίας, αλλά είναι κρίσιμα.
Ίσως το πιο ενδιαφέρον σημείο της έρευνας είναι η σύγκριση που κάνει για τον ρυθμό υιοθεσίας των κρυπτονομισμάτων, σε σχέση με την εξέλιξη του Internet.

Συγκρίνουν τους χρήστες του Internet με τους χρήστες των ηλεκτρονικών πορτοφολιών, όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα. Θεωρούν πως από τη στιγμή που υπάρχει μέχρι τώρα ομοιότητα στον ρυθμό αποδοχής και χρήσης, είναι λογικό να έχουν και στο μέλλον παρόμοιο ρυθμό εξέλιξης (η πρόβλεψή τους είναι η διακεκομμένη γραμμή).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v